Bilgisayarların ses üretmek ya da beste yapmak gibi alanlarda son derece büyük bir önem kazandıkları tartışılmaz. Günümüzde çoğu besteci, bilgisayar olmadan müzik yapmayı hayal bile edemez. Çünkü elektronik ortam, yeni ufukları ve büyük bir zaman tasarrufunu da beraberinde getirmektedir.

Ancak bu noktada unutulmaması gereken çok önemli bir ayrıntıya devinmeden de geçemeyiz. Bilgisayarın sahip olduğu donanım ve yazılım ne kadar güçlü olursa olsun, klasik eserleri yaratanlar asla bilgisayarlar değildir. Kaliteli müzik, ancak ve ancak sanatçının zekası ve yeteneği sonucunda ortaya çıkabilir. Kullanılan bilgisayarlar ise sadece sanatçılara yardımcı olmak görevini üstlenebilirler.

İPUCU: ÖZEL AKSESUARLAR

Müzik üretmek konusunda uzmanlaşmış olan özel ses kartlarının ve yazılımların önceden doldurulmuş ses depoları vardır. Bu ses depolarında pek çok farklı enstrümanın ve ses efektinin örnekleri saklıdır. Üstelik kayıtlı olan ses Örnekleri size yeterli gelmezse, her zaman İnternetten daha fazlasını bulabilir veya mevcut seslere kendiniz ekleme yapabilirsiniz. Böylece müzik parçaları ile çalışmak daha da kolaylaşır.

BİLGİ: SESLERİN YOLCULUĞU

Bilgisayarlar, ses üretme işlemi sırasında analog sinyalleri dijital formata dönüştürürler. Böylece bu sinyalleri dosya olarak sabit diske kaydetme İmkanı bulabiliriz. Kaydedilmiş bir ses dosyası üzerinde değişiklik yapmak ise oldukça kolaydır.

BİLGİ: ELEKTRONİK ENSTRÜMANLAR

Ses kaynağı olarak görev yapan özelelektronikenstürmanları bilgisayara bağlayarak kullanırız. Bu tip enstürmanlar tuşlu, nefesli, vurmalı ve telli olmak üzere farklıkategorilere ayrılırlar. Tuşlu olanlar elektronik bir piyanoyu andırırlar ve çok sayıda enstrümanın sesini taklit etme yeteneğine sahiptirler. Vurmalı enstürmanlar İse dokunmaya duyarlı yapıları ile vurmalı çalgıların seslerini taklit ederler, örneğin elektronik bir bateri ile gerçek bir baterinin çıkartabildiği tüm sesleri üretmeniz mümkündür.

Nefesli enstürmanlar İse basıncın yoğunluğunu, üflenen havayı ve dil hareketini kontrol ederler ve ortaya gerçek bir nefesli çalgı ile elde edilebilecek sesleri çıkartırlar. Telli enstürmanlar İse aralarında belki de en az kullanılanlarıdır. Ancak ürettikleri sesin kalitesi, gerçek bir telli çalgının seviyesine ulaşabilecek kadar yüksektir.

BİLGİ: SES DALGALARI



Ses işleme yeteneğine sahip olan programların hemen hepsi, ses dalagalarını ekrana taşımayı başarırlar. Bu sayede sesin şiddetini ve kalitesini daha İyi anlamamız da mümkün hale gelir. Ancak ses dalgalarının görüntülenmesi sadece ses işleme programlarına özgü bir özellik de değildir. Sadecemüzik dosyalarını çalmakla görevli olan Windows Media Player ve WinAmp gibi programlar da ses dalgalarını ekranda görmemizi sağlayabilirler.

Doğru yazılımların yardımıyla bilgisayarınızı profesyonel bir müzik cihazına dönüştürebilirsiniz.