DAW ve Dijital Audio

Bilgisayar ve Müzik içinde DAW ve Dijital Audio konusu, Merhaba arkadaşlar en son bir kaç sene önce mikrofonlarla ilgili bir konu açmıştım detaylı ve yararlı bir anlatım olduğunu düşünüyorum bu sefer size DAW(Digital Audio Workstation) yani Dijital Ses İşleme ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 1 sonuçtan 1 ile 1 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi1Beğeni
  • 1 Yazan : beatmach

Konu: DAW ve Dijital Audio


  1. #1
    beatmach - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    beatmach isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart DAW ve Dijital Audio

    Sponsorlu Bağlantılar


    Merhaba arkadaşlar en son bir kaç sene önce mikrofonlarla ilgili bir konu açmıştım detaylı ve yararlı bir anlatım olduğunu düşünüyorum bu sefer size DAW(Digital Audio Workstation) yani Dijital Ses İşleme İstasyonları ve Dijital Audio'nun temel matematiğinden bahsedeceğim.
    DAW
    Dijital ses işleme istasyonu elektronik bir ortamda/sistemde ses kayıt ve editleme işlemlerinin yapıldığı ortama verilen isimdir.Bu işlemleri ses editleme programlarında midi ile dijital sesi ilişkilendirip yapmakta mümkündür.Başlangıçta 1980'li yıllarda örneklenmiş ve sentezlenmiş sesleri oynatmanın yanı sıra ses kaydetmek,düzenlemek için tasarlanmış bir micro işlemci tabanlı sistemi ifade etmek için kullanılan birterim olarak kabul edilmiştir.Bir masaüstü bilgisayar ile birlikte,Daw Terminolojisi ses donanım arayüzleri ile bir ana bilgisayarda ,Multi-track ses ve Midi işlemek için yazılım oluşturulup bir sistemi kapsayacak şekilde geliştirilmiştir.Ayrıca, MIDI klavye ile bir müzik notasyonu yazılımın içine veya doğrudan DAW ses örnekleyici yazılımın içine notlar girmek için kullanılabilir.
    Dijital Audio
    Analog kayıt teknolojisi voltaj değişimlerini kullanır.Analog sinyalden dijital sinyale dönüşüm için,düzenli bir grafik çizelgesi olan analog sinyal üzerinden,belirlenen periyodlarda örnekler arnekler alınarak dalga formu kopyalanmaya çalışır.Bu işlem Binary Kodlama tekniğiyle gerçekleştirilir.Binary Code:Verilerin ikili rakam sistemi yani 0 ve 1 olarak gösterilmesidir.
    Quantize:Örnekleme yapılacak sinyalden genlik bileşenlerine yerleştirmek üzere gerçekleşen işlemdir.

    1 Byte=8 bit
    8 bit word=nnnn nnnn =256 birim
    16 bit word=nnn nnnn...=65,536 birim
    20 bit word=1,048,576 birim
    24 bit word=16,777,216 birim
    Örnekleme Sample Rate:Örnekleme oranı dijital audio sinyali için analog sinyalden her bir saniyeden alınan örnekleme sayısını belirtir.


    Bit Rate:
    Dikey boyutta gerçekleştirilen işlem ise bit rate işlemidir.Sinyalin belirli bir zamandaki amplitude(genlik) değerini taklit etme amaçlıdır.Aynı zamanda örneklenen sinyaldeki dinamik alanı belirler.
    Örnek:16 Bit:96 dB
    24bİT:144 dB

    Örnekleme Nyquist Teorimteo:Bu teorime göre frekans genişliğine sadık kalınarak örnekleme gerçekleştirilebilmesi için,o frekansın en az iki katı oranında örnekleme sayısının olması gerekmektedir.
    Sample Rate2*örneklenecek en yüksek frekans.
    Açarsak :20 kHz'lik bir sinyali örnekleyebilmek için ,örnekleme frekansının minimum 40kHz olması gerekmektedir.Eğer örnekleme frekanslarının örnekleyemeyeceği bir frekans sisteme girmeye çalışırsa küçük ihtimal,Anti-Aliasing denilen Low Pass filitreler bu frekansları elemine eder.
    Dithering:Analog sinyalden alınan örnekler küçük zaman dilimlerini içerse dahi gerçekleştirilen işlem sonrası sinyal üzerinde bozulma olarak duyabileceğimiz küçük kare dalga formları oluşacaktır.Bu formu yoketmek için Quantizasyon işlemi sırasında raslantısal sayılardan oluşan bir noise(gürültü) sinyalin üzerine aktarılır.Dithering dalga formunun üzerine bilerek gürültü ekleme işlemidir.Bu işlem dalga formu üzerindeki köşeli yapıyı bozarak analog dalga formuna yaklaşılmaya çalışılır.
    Quantizasyon(Kantizasyon):Voltaj değerleri genliğe göre belirlenir.Düşük voltaj değerleri sık aralıklarla,yüksek voltaj değerleri ise daha uzun aralıklarla numaralandırılır bunun sebebi insan kulağının logaritmik duymasıdır.Siyanlin karşılığı olan değer tam bir sayıya denk gelmiyorsa dönüştürücü(converter) bunu en yakın alt veya üst değere yuvarlar.
    NOT:Bit Rate Dikeydeki örnekleme.Sample Rate:1 sn'de alınan örnek sayısıdır.

    Alıntı Değildir Keyifli Okumalar.

    Eklenmiş Resmin Önizlemesi DAW ve Dijital Audio-1.jpe   DAW ve Dijital Audio-2.jpe   DAW ve Dijital Audio-3.jpe  
    admin bunu beğendi.


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

DAW ve Dijital Audio
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Dijital Piyano ArayışıDijital Piyano Arayışı

    Arkadaşlar merhaba Dijital piyano almak istiyorum Yamaha P-95 istiyordum ama üretimden kalkmış , bunun yerine Yamaha P-35 Yamaha P-105 var artık piyasada. P-95 i hepsiburada ve gittigidiyor gibi yerlerden temin edebiliyorum ama emin olamıyorum , güvenilirmi bilmiyorum. Bana yardımcı olur musunuz?
  2. Dijital beyin atlasıDijital beyin atlası

    Bilim adamları, insan beyninin bugüne kadarki en kapsamlı dijital haritasını çıkarmayı başardı. Devami...
  3. BOSS RDD-20 DijitalBOSS RDD-20 Dijital

    Özellikler PCM Sistemi: 12-bit artı analog logaritma sıkıştırma Zamanlayıcı Kontroller Gecikme: Aralık (1 5.3.6, 12 5, 25 50 100, 200, 400ms..), Fine (x1 için x0.5) Frekans Tepkisi: 20Hz 15kHz (+1 / -3 dB) Gecikme, Doğrudan 10Hz 60kHz (+1 / -3 dB) Modülasyon Oranı (0.07Hz için 10Hz), Derinlik kontrol Geribildirim Kontrol: Seviye Modülasyon BUS Jack: 1 Modülasyon Polarite Anahtarı: 1 Uzaktan Jack: Açık / Kapalı Etkisi Giriş Seviyesi /...
  4. M-audio Axiom Pro 61 mi yoksa ROLAND E-09 Dijital Klavye mi?M-audio Axiom Pro 61 mi yoksa ROLAND E-09 Dijital Klavye mi?

    merhaba arkadaşlar; acil bir midi klavye ye ihtiyacım var. daha önce midi klavye kullanmadım. ufak bir araştırma sonucu bu iki ürüne rastladım. ikisininde fiyatı aynı.. sadece teknik özellikler bakımından ve kullanışlılık bakımından kararsız kaldım. acaba bu ürünleri kullanan arkadaşlar yada bu ürünleri inceleme fırsatı olan arkadaşlar bana seçim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. ya da farklı bir tavsiye de alabilirim.
  5. Dijital savaş çağıDijital savaş çağı

    Bir ülkenin başta su ve elektrik şebekesi olmak üzere kritik altyapı sistemini bilgisayar ağları üzerinden vuran sanal saldırıların ciddiyeti artıyor. Hükümetler büyük mali kayba yol açan saldırılara karşı önlem arıyor. Devami...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi