NOTA'NIN KEŞFİ

Cafe Sohbet Keyfi içinde NOTA'NIN KEŞFİ konusu, merak edenler için Notayı kim buldu? Müzikteki matematiksel gizemi keşfederek yazıya dökmenin ilk temeli Pisagor (Pythagoras, M.Ö. 530-450) tarafından atılmıştır. O kendi devrine kadar gelişmiş bütün çalışmaları bir disiplin altında ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 3 sonuçtan 1 ile 3 arası mesajlar gösteriliyor.

Konu: NOTA'NIN KEŞFİ


  1. #1
    @ydıns - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    @ydıns isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Müdavimi

    NOTA'NIN KEŞFİ

    Sponsorlu Bağlantılar


    merak edenler için
    Notayı kim buldu?




    Müzikteki matematiksel gizemi keşfederek yazıya dökmenin ilk temeli Pisagor (Pythagoras, M.Ö. 530-450) tarafından atılmıştır. O kendi devrine kadar gelişmiş bütün çalışmaları bir disiplin altında toplamış, geometri, aritmetik, astronomi, coğrafya, müzik ve tabiat bilgisi olarak ayrı ayrı bilim dalları yaratmıştır.
    Pisagor’un müziğin içindeki matematiği bir demirci dükkanının önünden geçerken keşfettiği rivayet edilir. Demirci ustasının, demir döverken kullandığı aletlere göre değişik sesler çıkarması Pisagor’un ilgisini çekmiş, dükkanı kapattırarak ustaya çeşitli aletler kullandırmış, çıkan sesleri incelemiş ve kayıtlar almış.
    Batı müziği 9. yüzyılın başına kadar notalamadan habersizdi. Eserler kulak yoluyla kuşaktan kuşağa aktarılıyor, bu arada değişime uğruyor, zamanla unutulabiliyordu. 9. yüzyılın ikinci yarısında ilk notalama sistemi ortaya çıktı.
    Arezzo’lu Guido’nun (Gui d’Arezzo) notalama sisteminin seslerin yüksekliğini kesin olarak belirtmeye başlamasıyla büyük bir ilerleme kaydedildi. 11. yüzyılda notaların üzerine dizildiği beş çizgiden oluşan “porte”nin kullanılmasıyla notaların yüksekliği (do, re, mi,….) ve süresi (birlik, ikilik, dörtlük,….) kesin biçimde belirlenebilir hale geldi.
    Aslında müziğin dört parametresi vardır: Yükseklik, süre, şiddet ve tını. Bunlardan ilk ikisi zamanla genel kabul gören bir takım işaretler sayesinde kağıt üzerine dökülebilmiş, şiddet ve tını ise notanın yanında ek kelimelerle belirtilmişler ve kısmen de yoruma açık bırakılmışlardır.
    Çeşitli sesleri belirtmek ve bunların birbirlerine karışmasını önlemek için sesleri temsil eden notalara özel isimler verildi. Do, re, mi, fa, sol, la, si. İngilizce’de ve Almanca’da ise notalar harflerle gösterildi(C=do, D=re, E=mi, F=fa, G=sol, A=la, B=si-ing.-, H=si-alm.-).
    Nota isimlerinden ‘do’nun önceki ismi ‘ut’ idi. Sesli harfle başlayan bu isim, notaları sırayla söylerken tutukluk yaptırdığından 12. yüzyılda ‘do’ olarak değiştirildi. Almanya ve bazı ülkelerde ‘ut’ hala kullanılır.
    ‘Si’ hariç diğer notaların isim babası Gui d’Arezzo’dur. Arezzo bu adları Aziz lohannes Battista ilahesindeki mısraların birinci hecelerinden alarak takmıştır. Yedinci notanın adı uzun zaman ‘B’ olarak kalmış, sonradan 13. yüzyılda Sanete lohannes kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen ’si’ adını almıştır.
    Notalamanın keşfi ve gelişimi müzik pratiğine olağanüstü bir gelişme ortamı yaratmıştır. Notalama, icracıyı ezberden kurtararak hem müzik parçalarının uzamasına hem de çeşitli dönemlere ve ülkelere ait notalanmış eserlerin katılmasıyla Repertuarın zenginleşmesine ve çeşitlenmesine imkan vermiştir. Nota sayesinde bir Müzisyen bilmediği bir müzik parçasını icra edebilmek için tek başına yeterli bir hale gelmiştir.

  2. #2
    NoyaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    NoyaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: NOTA'NIN KEŞFİ

    Emeğine sağlık.

  3. #3
    garboon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    garboon isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: NOTA'NIN KEŞFİ

    Güzel paylaşım. teşekkürler.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    Arkadaşlık kuvvetli bir bağdır. Paraya ihtiyaç olunca başvurulmazsa, ömür boyu sürer.


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

ingilizce notalar, notaların ingilizcesi, ingilizce şarkı notaları, notanın ingilizcesi, ingilizce müzik notaları, ingilizcede notalar, notanın keşfi, notaların keşfi, müziğin keşfi, notalar ingilizce, kaldır nikabını görem yüzünü notaları, kaldır nikabını görem yüzünü nota, ingilizce şarkıların notaları, notalarin ingilizcesi, ingilizce sarki notalari
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. TSM Nota Arşivi + 20.000 Nota Şarkısının AkoruTSM Nota Arşivi + 20.000 Nota Şarkısının Akoru

    TSM Nota Arşivi + 20.000 Nota Şarkısının Akoru TRT ve Özel arşivlerden derlenmiş saz eserleri dahil 20.000 eserin nota ve şarkı sözleri. İNDİRME LİNKİ SAZ SEMAİLER PEŞREVLER SİRTOLAR LONGALAR GİBİ HER TÜR SAZ ESERLERİNİN BULUNDUĞU NOTALAR. YUKARIDAKİ SAZ ESERLERİNDEN FARKLIDIR
  2. Kaç Tane Nota Var Yardım(İNCE DO DAN SONRA HANGİ NOTA GELİYOR)Kaç Tane Nota Var Yardım(İNCE DO DAN SONRA HANGİ NOTA GELİYOR)

    BEN BU NOTALARI BİLİYORUM BİRDE İNCE DO VAR ''Sİ''DEN SONRA AMA FORUMDAKİ NOTALARA BAKIYORUM ŞARKILARIN MESELA Sİ 3.ÇİZGİDE AMA OYLE NOTALAR VARKİ 5.ÇİZGİDE OLANI HATTA DAHA ÜSTÜNDE ÇİZGİLERİN ÜSTÜNDE OLANLAR VAR O NOTALARIN ADI NE YA ORG ALDIM MÜZİK ÇALMAK İÇİN BUNUN İÇİN YAVAŞ YAVAŞ ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORUM YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER İnce DO DAN SONRAKİ NOTALARI NASIL ÇALICAM ORG DA
  3. nota isteginota istegi

    slm arkadaslar.. :) murat boz'un ucurum sarkisini taniyosunuzdur.. orda keman caliniyo bi kac yerde, acaba keman calindigi yerin notalari varmi ?? simdiden tesekkürler :)
  4. nota arıyorumnota arıyorum

    nota arıyorum:neden saçların beyazlanmış arkadaş
  5. notanota

    slm arkadas bana karaca oglanın kaldır nikabını görem yüzünü türküsünün toası lazım.diger arsivi indiricem bi aksilik olmasa ama su an o türküyü bir an önce ögrenmek istiyorum . varsa gönderirsen sevinirim.emegine yüregine saglık.tsk
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi