Öncelikle tüm müzikle uğraşan abilerime ve kardeşlerime merhaba. Benim aklıma takılan müzikle ilgili bir kaç soru ve sorun var bunları sizlerle paylaşıp sorularıma yanıt bulma amacındayım, kesinlikle kimseyi yerme, kırma gibi bir niyetim yok.

Bildiğiniz gibi artık düğünlerimizde squencer denilen ritmli klavyeler kullanılıyor ve de bu aletler eskiden en az 4 kişinin gidip para kazandığı bir mesleği 1 veya 2 kişinin yapabilmesini sağlıyor.. O da çok önemli değil artık md ve mp3 denilen ortamların kullanılmaya başlanmasıyla o dönemde artık son noktalarında.. Benim gördüğüm kadarıyla her yeni teknoloji özellikle türklerde yanlış anlaşılıyor. Şu an ingilterede canlı performanslarda kesinlikle squencer (org) kullanımı yasaktır, yanılmıyorsam brezilyada hem canlı müziklerde squencer kullanımı yasak olduğu gibi oraya konsere giden herhangi bir yabancı sanatçının en az 1 tane oranın müzisyenini çalıştırma zorunluluğu var. Ben de bunları görünce aklıma ister istemez sorular takılıyor..

Acaba eskiden 4 kişi gidilen işlere orgla giden 1-2 kişi aynı müziği yapabiliyor mu, müziği geçelim o 4 kişinin hakettiği parayı kazanabiliyor mu?

Düğünlerde vb.. canlı performans göstermeden (md-mp3-midi) kullanarak para kazananlar gerçekten o parayı hakediyorlar mı?

Örnekte verdiğim gibi bu ingiltere, brezilyalılar bizim kadar zeki değiller mi yoksa?

Ve son olarak bu gittiğimiz yol, yol mudur yakında bir dj karnını doyurma-içki parasına müzisyenlerin gittiği işlere gitmez mi?