Vokal kayıdı yaparken dikkat etmen gereken okadar çok şey varki ses şiddeti en son aşamada kalıyor kaldıki yaptığın müzik türünden tut enstürmanların ses seviyesi bile senin vokal kayıt ses şiddetini etkiler.Sonuç olarak tüm işlemlerden sonra sesi cubase de şöyle bi yukarı doğru aç bak bakalım (Kanalın üstüne gelip Z harfine bas) dışarıya taşmış, ses dalgaları tavana vurmuşmu.

En son aşamada da patlama çatlama olmasın yeter.

Tabiki parçanıza göre vokale distorsion da isteyedebilirsiniz kimbilir

Eğer cillop gibi bi kayıt almak istiyorum derseniz mikrofonundan tutunda kayıt odana kadar halletmeniz gereken bir yığın ayrıntı var..Daha sonra dikkat etmeniz gereken sesi alırken peak yapmaması ve tavsiyem compresör dür. Ayarlarını eğer çok bilmiyorsanız kuru bi kayıt alıp gerekirse üstüne ekleyin compresör ü .Sesi kısık alıp bide üstüne compresör dayarsanız ne sesi tanıyabilirsiniz nede temiz bi kayıt yapmış olursunuz.Bunada dikkat edin.

Birde şunu unutmayın her solistin/şarkıcının bir söyleşiy tarzı vardır kimi Teoman gibi fısıldar kimi de Sertap Erener gibi gürler.Mikrofona uzaklıklarınıda gözden geçirin.

Benim fikrime göre;averaj gücün, -6dB (decibel) altına düşmemesinde fayda var. Ama bu kitap bilgisi değil, kişisel olarak aşaği-yukarı takip ettiğim bir seviye.
Ses kartınız iyilestikçe, düşük volümde kayit yapmanın dezavantaji azalır.
Genellikle "sıcak" kayit önemlidir (mümkün olan en yüksek kayıt volumu) ama, peak olmamasi daha önemlidir.