Bilgisayar Donanımı

Donanım içinde Bilgisayar Donanımı konusu, Arkadaşlar bu bölümde bilgisayarımız'da müzik yapmaya karar verdik ve ne tür bir donanıma ihtiyaç duyacağımızı anlatmaya çalışacağım. Öncelikle kafamızda netleştirmemiz gereken iki husus var.Bunlarda birincisi bilgisayarda sadece hobi amaçlı müzik ...

Sponsorlu Bağlantılar

Toplam 3 sayfadan 1. sayfa 123 SonuncuSonuncu
Bu sayfada toplam 24 sonuçtan 1 ile 10 arası mesajlar gösteriliyor.

Konu: Bilgisayar Donanımı


  1. #1
    NoyaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    NoyaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Bilgisayar Donanımı

    Sponsorlu Bağlantılar


    Arkadaşlar bu bölümde bilgisayarımız'da müzik yapmaya karar verdik ve ne tür bir donanıma ihtiyaç duyacağımızı anlatmaya çalışacağım.

    Öncelikle kafamızda netleştirmemiz gereken iki husus var.Bunlarda birincisi bilgisayarda sadece hobi amaçlı müzik yapmakmı? Yoksa ciddi bir şekilde bu işe el atmakmı?

    Eğer sadece hobi amaçlı ise bilgisayarımızda ses kartı dışında fazla bir değişikliğe çokta gerek kalmadığıdır.Fakat ciddi bir şekilde digital müzik olayını kavramak ve bilgisayarımı bir
    Digital Audio Workstation (DAW) yani bir sanal studio'ya dönüştürmek istiyorum diyenlerdenseniz ozaman konumuza yavaş yavaş girelim.


    Bir DAW oluşturmaya karar verdiğimiz zaman normal bir pc'nin çoğu özelliğinden vazgeçmemiz gerekecektir.Sistamimizi sadece müzik yapmak amaçlı oluşturacağımız için bazı fedekarlıklar yapmamız gerekecektir.Bunun sebebi ise kayıtlarımızı yapmak için kullanacağımız programlar,plugin'ler,efekt'ler sistemimizin işlemcisinden ve ram'inden besleneceği için ram ve işlemciye fazlasıyla yüklenen ve yapacağımız işle alakası olmayan programlardan fedakarlık etmemiz gerekecektir.Örnek vermek gerekirse internete bağlandığımız bir pc'de mutlaka anti-virüs,anti-trojen gibi yazılımlara ihtiyaç duyarız ve bu programlar sistemimizde ayrı olarak bir yorulmaya sebeb olurlar.Tabiki ülkemizin şartlarında çoğu kullanıcının iki adet pc kullanmasını beklemek haksızlık olur.Yeni bir pc alma şansızım yoksa en azından daha büyük bir sabit disk alıp ve bu diski ikiye bölüp bir bölümünü internet bağlantımız ve günlük işlerimiz için gereken programlara ayırıp diyer bölümüne ise yapacağımız müzik çalışmaları ile ilgili parogramlarımızı karşılayacak bir işletim sistemi kurup,pc'mizi hangi amaçla kullanacaksak bilgisayarımızın açılışında o işletim sisteminde başlatıp rahat bir çalışma ortamı yaratabiliriz..

    Biz şimdi yeni bir DAW oluşturmaya başladığımızı varsayarak konumuza devam edelim.
    Müzik yapmaya karar verdiğimiz bilgisayarı toparlamadan önce en azından orta halli bir donanım bilgisine ihtiyacımız olacaktır.Sabit disk,ram,işlemci,anakart bileşenlerini doğru bir şekilde dizayn edersek veri akışımız hızlı olacağından,müzik çalışmalarımıza daha sağlıklı bir şekilde başlamamızda kaçınılmaz olacaktır.

    ANAKART


    Anakartımızı seçerken dikkat etmemiz gereken öncelikli hususlardan biri işlemcimizle ve donanımımızla uyumlu olmasıdır.Üzerinde onboard kart barındıran anakartlar sistemimizi nagatif bir yönde etkileyeceği için üzerinde entegre bir ses kartı yada grafik kartı bulunduran anakartları tercih etmemelisiniz.Tabiki eyer onboard mevcut ise anakartınız üzerinde bios ayarlarından iptal edebilir ve yeni takmış olduğunuz kartınızı aktif'te edebilirsiniz.Almayı düşündüğünüz anakartın üzerinde usb girişlerinin olması dikkat ediniz.!
    Usb girişi midi kontrollerinizi bilgisayarınıza bağlamak konusunda size kolaylık sağlayacaktır.Bir ürünü almadan önce alacağınız model hakkında internetten araştırma yapınki forumlardan ve sitelerden kim ne gibi sıkıntılar yaşamış yada memnun kalmış size bir fikir versin.

    SABİT DİSK

    Sabit diskimiz bilgisayarımızdaki bütün programlarımızı,çalışmalarımızı,projelerimizi,ses örneklerimizi vs..vs, saklayacağımız yerdir.Çalışmalarımızın,bilgilerimizin bir anda kaybolmasını istemiyorsak kaliteli ve güvenilir sabit diskleri tercih etmeliyiz.
    Günümüzde kullanıla birçok sabit disk var İDE,******-ATA(sata),SCSI gibi.
    BEnim görüşümü soracak olursanız SATA derimDiyerlerine göre yüksek hızlarda daha az ısınan bir sabit disk olduğu için hem gürültü açısından hem performans ve ileri teknoloji açısından ilk tercihimdir.Sabit disk alırken mutlaka 'RPM' ayarı yüksek diskleri tercih edin.
    Ve ayrıca istediğimiz veriye erişim süresi ne kadar az milisaniyede ise okadar iyi.

    RAM

    Eyer düşük bir reminiz varsa vaaayyy halinize.Ram konusunda cimri olmanız size,birden bire kapanan programlar,kayıtlarınızı kesik kesik dinleme ,cızırtılar,patırtılar,yüklemede uzun bekleme süreleri gibi ve buna benzer birçok sıkıntı olarak geri dönecektir.Bu yüzden ram i yüksek tutmanızda fayda var RAM'de dikkat etmeniz gereken anakartınıza uymlu olması slotlarının falan ve kalitesi.Tavsiyen kaliteden ödün vermeyin.

    İŞLEMCİ

    Bilgisayarınızda kullandığınız programların performansı en çok işlemcinize bağlıdır.
    Kaliteli iyi bir işlemci ve ram ile çok rahat ve sizi zorlamayan çalışmalar yapabilirsiniz.
    Müzik yapmak için önerilen İntel Pentium işlemcilerdir.Ama çift çekirdekli bir intel almaya paramız yetmiyorsa tabiki bir AMD de işimizi görecektir.

    EKRAN KARTI

    Ekran kartıyla fazla bir işimiz olmayacağı için çünki bilgisayarımızda müzik yapacağız ve işimiz sesler ile olacak bu yüzden son çıkan üç boyutlu oyunları falan oynamaya yarayacak güçlü bir ekran kartından uzak durmamız gerekmektedir.!!Güçlü ekran kartları fazla ısı üreteceğinden fanımız onu soğutmak için daha hızlı çalışacak ve daha fazla gürültüyle karşı karşıya kalmamızı sağlıyacaktır.Gürültü pc'mizde en son isteyeceğimiz sorun olacağına göre orta halli bi ekran kartı almamız daha mantıklı olacaktır.Az ısınan ve üzerinde fan taşımayan ekran kartları gürültü seviyemiz açısındanda faydalı olacaktır.

    İŞLETİM SİSTEMİ

    Bir çok işletim sistemine göre üretilmiş bir okadarda digital müzik programları vardır.
    Burada uzun uzun bütün sistemleri yazsakta sonuçta iki sistem öne çıkmaktadır.
    Bunlardan biri Macintosh, bir diyeri ise Windows..Visita yüksek sistem gereksimleri ve pc kaynaklarını aşırı tüketmesi nedeni ile çoğu kullanıcı tarafından tavsiye edilmemektedir.
    Macintosh ise sadece MAC uyunlu programları kullandığından dılayı şimdilik onu'da eleyelim.Linux ise çoğu programı desteklemediğinden dolayı onuda ayırırsan bir köşeye geriye tek göze çarpan tabiki 'WİNDOWS XP'Çoğu programı desteklemesi,sistemi çok yormaması,gelişmiş multi media araçları.tak kullan aygıtları kolayca tanıyabilmesi sayesinde öncelikli tercihimiz olmasında büyük fayda var.

    Gelelim en önemli parçaya.!!

    SES KARTI

    Günümüzde pek çok şirket tarafından farklı kullanıcılara yönelik ses kartları üretilmektedir.
    Bizim amacımız ise oyun oynamak,müzik dinlemekten ziyade,müzik yapmak ve müzisyenlere yönelik üretilen ses kartlarına yönelmek.
    Ses kartıyla ilgili burada fazla bir bilgi vermeyeceğim.Nedeni ise birkaç satırlık bir yazıyla anlatılamayacak kadar derin bir konu olması .Çok yakın bir zamanda ses kartlarıyla ilgili tamamen bağımsız bir konu açacağım için şimdilik sadece yeni kullanıcıların,bu işe yeni başlayanların M-AUDİO 24-96 ve yine M-AUDİO FİREWİRE 410 gibi ses kartlarına yönelmeleridir.Tabiki keyfimuziği takip edenler bu konu altında ilerleyen zamanlarda ses kartına ve çalışma prensibine ayıracağım geniş bir konuya ulaşma fırsatı bulabilirler.
    Eğer acil ses kartı almanız gerekiyorsa ben yazıyı hazırlayana kadar bana noyan@keyfimuzik.com (msn) adresinden bilgi almak amaçlı ulaşabilirler.

    Bu açıklamaları yeni başlayanlara yol göstermesi,bilgisayarda müzik yapmak için ön bilginin nekadar deyerli olduğunun hatırlanması açısından destekleyici bir döküman olarak hazırladım .Tabiki bu buzdağının görünen kısmı.Bu başlıklarla ilgili burada tartışacağımız konular buzdağını yavaş yavaş aydınlatmaya başlıyacaktır.
    Sorularınızı net ve anlaşılır şekilde,donanımınızı belirterek sorarsanız bizde elimizden geldiğince ufak bilgi dağarcığımızın yettiği kadarıyla yanıtlamaya çalışırız.

    Keyfimuzik'te kalın
    Konu NoyaN tarafından (28 Mar 2008 Saat 12:09 PM ) değiştirilmiştir.
    çetin adar bunu beğendi.

  2. #2
    refrefe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    refrefe isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Bilgisayar Donanımı

    Çok teşekkürler Noyan, çok isabetli bir başlık oldu.
    İlk soruyu ben sorayım. programdan kayıt çıktısı aldığımızda mp3 yada wav bunun kalitesi programamı bağlı ses kartına mı?

  3. #3
    NoyaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    NoyaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: Bilgisayar Donanımı

    Aslında iş başta kayıt aşamasında başlıyor kayıt yaparken programımızın 24 bit 96 yada 192 hz yi desteklediğini ve kaydımızı bu ayarlar doğrultusunda aldığımıza emin olduktan sonra tabiki iş ses kartında bitiyor.Ses kartımızın desteklemediği ses aralılarını ne alabiliriz nede çıkartabiliriz mantıken .Bikısa ilave çıkışımızı wave formatında almak en mantıklısıdır.D/A ve A/D işlemleri sırasında yaptığımız hatalar veya doğrularda bu işlemin büyük parçasıdır yani benim görüşüm ses kartıyla alakalıdır.

  4. #4
    tufidik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    tufidik isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Bilgisayar Donanımı

    çok teşekkürler değerli bilgilerinizi paylaştığınız için ben bir tavsiye istiyorum şu an bi laptop almak istiyorum ve bunu sahne de kullanıcam canlı performansta beni ve dinleyenleri doyuracak bir laptop markası varmı yada ne yapmam hangi donanımları almam gerekiyor sizce

  5. #5
    NoyaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    NoyaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: Bilgisayar Donanımı

    Üzerine giriş yapacağın cihazlar dahil ve tam olarak ne amaçla kullanacaksın sahnede bunuda belirtirsen daha rahat yardımcı oluruz.

  6. #6
    tufidik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    tufidik isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Bilgisayar Donanımı

    öncelikle bilgisayarımdaki herhangi bir mp3 ü en iyi soundla çıkarmam için sizin tavsiye edebileceğiniz bir dizüstü istiyorum yada zamanı geldiğinde md olarak ta kullanabileceğim tavsiyeniz gerekirse harici bir ses kartı tavsiyeniz

  7. #7
    NoyaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    NoyaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: Bilgisayar Donanımı

    Sadece md çalmak yada mp3 çalmak için çok çok büyük bi donanıma ihtiycın yok kullandığın mikser iyi ise onboard ses kartı bile işini görecektir ram i yüksek olmasına dikkat et.ama bir klavye bağlayıp müzik kaydı yapacaksan işler değişir.

  8. #8
    bugulucam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bugulucam isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Bilgisayar Donanımı

    Merhabalar. Öncelikle verdiği bilgilerden, bu güzel paylaşımlarından dolayı noyan abimize çok teşekkür ediyorum. Amatör bir Müzisyen olarak klavye çalıyor ve şarkı okuyorum. Bazen kayıt da yapıyorum ve kayıtlar gayet de hoş geliyor kulağa. Yani öyle cızırtılar patlamalar filan da olmuyor. Benim pc nin özellikleri noyan abimizin tariflerine uyuyor. Aslında düşük kapsamlı birşeydi ama geçtiğimiz aylarda değiştirip geliştirdim. Şu an üzerinde gigabyte marka anakart, samsung marka 160 gb sata hdd, 1 gb ram, onboard ses ve ekran kartı ve harici ses kartı olarak creative sound blaster 5.1 var. Kendi üzerindeki ses kartı bios dan değilde aygıt yöneticisinden ve proglarlarla ilgili diğer bölümlerden kaldırılmıştı galiba. ??? HERHANGİ BİR KARIŞIKLIĞA SEBEP OLMAMASI İÇİN BIOS DAN MI KALDIRILMASI LAIMDI ??? Gerçi ben harici ses kartımı kullanıyorum ve herhangi bir sorun olmadı daha. Kayıt yaparken Sound marka eski bi mixere klavyemi mikrofonumu bağlıyorum. Kablomu mixer in kayıt çıkışına ve harici ses kartımın Mikrofon girişine bağlıyorum. Harici ses kartımın üzerinde iki ses çıkışı ile Mikrofon ve line girişleri var. ??? KAYIT YAPARKEN LINE GİRİŞİNDEN GİRSEM DAHA MI İYİ OLUR ??? Kullandığım kayıt programı görsel olarak çok kaliteli bir şeye benziyor. Kullanımı da kolay, efektleri ile verdiği imkanlarda gayet güzel. Tabii dediğim gibi kayıtlarıda öyle.Cool Edit Pro 2.0 kullanıyorum. Yalnız kayıt ayarlarım noyan abimizin bahsettiklerinden farklı. Sample Rate bölümünden 44100 ü, Channels bölümünden Stereo yu ve Resolution bölümünden (8, 16, 32 bit seçenekleri var)16 bit i seçiyorum. Bende 24 bit ve 192 hz seçenekleri yok yani Gerçi kaydım bittikten sonra winampta dinlerken khz bölümünde 44, kbps bölümünde 128 yazıyor ama orayı nasıl 192 ye çıkarırım hiç incelemedim doğrusu ??? BU ANLATTIKLARIM KADARIYLA KAYITLARIM İŞE YARARMI SİZCE YA DA DAHA İYİ PERFORMANS ELDE EDEBİLMEK İÇİN NELER YAPMALIYIM ???
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları

    Nedendir Bilinmez Aşk Niye Vardır, Ama Hayat
    Aşkı Yaşadığın Kadardır

  9. #9
    NoyaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    NoyaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: Bilgisayar Donanımı

    Öncelikle creative benim tercih edeceğim bir marka değil müzik dinlemek filmler ve oyunlar için iyi ama müzik yapmak için yetersiz.İkincisi onboard kartı iptal edeceksen bios ayarlarından iptal etmen en mantıklı yoldur bi çakışma yaratmama açısından.
    Üçüncüsü 24-96,24-192 bit ve hz aralıkları ses kartının bu frekansları destekliyorsa görebilirsin onun dışında ses kartının bu ozellikleri yoksa bu frekans aralıklarını göremessin .

  10. #10
    bugulucam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bugulucam isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Bilgisayar Donanımı

    Anladım. Ya aslında öyle çok kaliteli şeylerde gözüm yok şimdilik ki zaten benim kayıtlarda idare edecek durumda. Çünkü ben yetersizim henüz sistemim iyi olsa ne değişir Ama hazır konu açılmışken bilgi alayım biraz dedim. İlgilendiğiniz için çok teşekkür ediyorum. İyi forumlar...
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları

    Nedendir Bilinmez Aşk Niye Vardır, Ama Hayat
    Aşkı Yaşadığın Kadardır


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

bilgisayara amfi programı indir, pc anfi programı, pc anfi programı indir, bilgisayar donanımı, ses konusu bilgisayar donanımı konu anlatımı, bilgisayar anfisi indir, bilgisayar amfi programı indir, pc amfi programı indir, pc amfi programı, bilgisayara anfi programı indir, tenon mikrofon te178 nasıl çalışır, i7 islemci ses kaydinda kullanilirmi, bilgisayar anfisi nedir, anfi programı indir, amfi programı indir
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Bilgisayar ve GitarBilgisayar ve Gitar

    Merhaba Arkadaşlar Bende Elektro Klasik Gitar Ve Sahne Mikrofonu Mevcut Bunun İçin Bir Kasa Toplayacağım Sizden İstediğim Fiyatları Fazla Aşmayacak Şekilde Hem Gitarımı Hem Sahne Mikrofonumu Bilgisayara Bağlamak İçin Nasıl Bir Bilgisayar Kasası Yaptırmam Gerekir ?
  2. Mikrofon ve bilgisayar..Mikrofon ve bilgisayar..

    Sorum kısa ve öz... Bilgisayarıma küçültücü jack ile herhangi bir mikrofon bağlıyorum (Tenon-Te178).. Ancak ses alamıyorum... Mikrofona ses verdiğimde bilgisayardan alamıyorum.. Sorun nedir?
  3. Bilgisayar Ses KaydetmiyorBilgisayar Ses Kaydetmiyor

    Bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadığım bilgisayarımda, bugün bir sorun kendiliğinden ortaya çıktı. Mikrofondan ses gelmesine (yani bilgisayar çıkışından sesi duymama rağmen) ses kaydedemiyorum. Ne cubasede, ne auditionda, ne de bilgisayarın kendi ses kaydedicisinde. Ses kartı sürücüsünü kaldırıp tekrar kurdum ama yine bir gelişme yok. Ses denetimlerinden her türlü ihtimali denedim yine yok. Kafam iyice karıştı. Yardımcı olabilirseniz çok...
  4. Bilgisayar donanımı hakkında yardımBilgisayar donanımı hakkında yardım

    Arkadaşlar merhaba,aşağıda müzik yapmak için yeni toplayacağım pc donanımı hakkında görüşlerinizi bekliyorum.Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Asus Sabertooth 55I DDR3 2000MHz Core i7-i5 LGA1156 Anakart Intel Core i5 760 2.8GHz 1066Mhz 8MB Cache LGA1156 İşlemci BX80605I5760 Ocz Gold Edition 4GB 1600MHZ DDR3 CL8 Low Voltage Dual Bellek Kiti (2x2GB) –...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi