FL Studio 11, yeni Performans Modu ve multitouch(çoklu dokunma) özellikleri dahil olmak üzere,Bassdrum ve Groove Machine Synth(GMS) gibi bir dizi yeni eklentiyi ve daha fazlasını içeriyor.
Güncellemeyle ilgili düşüncelerimi öğrenmek istiyorsanız aşağıya bir göz gezdirin derim.
Belki sizinde bilmediğiniz püf noktalar vardır?“FL STUDIO 11’i KOLAYLAŞTIRACAK 11 İPUCU” adlı başlığımız daha kısa sürede daha yaratıcı projeler oluşturmanıza olanak sağlayacaktır.

Aşağıdaki aşamaların hepsini uygulamalı olarak yaparsanız pratik olma açısından avantaj kazanırsınız.Okuyun ve birkaç kere deneyin.Herkesin yapabileceği basit şeyler fakat gerçekten çok faydalı…

Sesleri notalara dönüştür

Nota yazmayı bilmeyen yada zorluk çeken arkadaşlarımız için çok kullanışlı bir özellik gerçekten.Sesleri notaya dönüştürmek kolay.Fakat istediğiniz notayı elde etmek için üzerinde ufak tefek düzeltmeler yapmanız lazım.Böylece beğendiğiniz bir müziğin notalarını FL Studio’ya Newtone aracıyla ekleyebilirsiniz.
Mixer > Newtone > Load sample… > Notaya dönüştürülecek ses/müzik >Send to pianoroll
Newtone panelinin üzerindeki “Send to pianaroll” ‘e tıkladığımızda;yüklediğimiz ses piano roll’e nota halinde ekleniyor.


Sağ tık ile parametre girişi

FL Studio eklentilerinin içerisine artık hassas parametreleri kolaylıkla girebilirsiniz.Seçilen eklentinin içerisindeki düğmelere/topuzlara sağ tıklayarak son derece kullanışlı değişiklikler yapabilirsiniz.En küçük değişiklikte bile büyük farklar yaratabilir,projelerinizde zaman kazanabilirsiniz.
Eskiden bu özelliği üst menüden “TOOLS”’a tıklayarak “Last tweaked parameters” bölümünden yapıyorduk.
Bu şu demek oluyordu:
“En son çevirilen düğmenin parametreleri”.
Eskiden: TOOLS > “Last tweaked parameters” > “Create automation clip”.
Şimdi: Sağ tık > “Create automation clip”

Gördüğünüz gibi eskiden yaptığımız işlemi artık daha pratik yoldan yapabiliyoruz.
Ben bu özelliği çoğunlukta “Create automation clip” ve “Copy/Paste value” ile kullanıyorum ve Playlistpanelime eklenen parametre ayar kutucuğundan müziğimi daha dinamik hale getiriyorum.



Fare tekerleğini döndür

FL 11’de farenin marifetleri sayılamayacak kadar çok!
Bir notaya farenin sol tuşuyla basılı tutun ve farenin tekerleğinin çevirin.Böylece notanın sesini ayarlayabilirsiniz.Aynı işlemi notanın üstüne bir kere tıkladıktan sonra ALT tuşuna basılı tutarak da,sesi alçaltıp-yükseltebilirsiniz.
Birleştir / Bir araya getir
Bu da en sevdiğim özelliklerden biridir.
Piano roll pencerimize diyelim ki 2 adet yan yana nota yazdık.Sondaki notayı silip,baştaki notayı sondaki nota kadar genişletmek istiyorsanız iki notanın ortasına gelin.Sağlı sollu ok çıkacaktır.Bu esnada farenin sol tuşuna basılı tutun 2 nota birleşecektir.
Kafanız karışmamıştır umarım
Tekrar anlatıyorum.
Piano roll ‘de aynı hizada birleştirmek istediğiniz iki sıralı notanız varsa, ikinci notayı silip birinci notanın değerini büyütmektense, sadece birinci notanın sonuna tıklayıp bekletirseniz, Resize(yeniden boyutlandırma) göstergesini açmış olursunuz ve ikinci notayla birleştirilmiş nota oluşturmuş olursunuz.
Tekerleme gibi geldi ve anlamadım diyorsanız;bir kere daha okuyun.Fakat yavaş yavaş okuyun.
Buradaki husus; notaların aynı çizgide olması ve sadece ilk notanın sonuna ekleme yapılabileceğidir.



Artık kimse kaytaramayacak!

Piano Roll’deki notalarınızı aşağı ya da yukarı taşımaya çalışırken kazara onları sağa sola ya da tersine kaydırmak ne kadar sinir bozucu değil mi? FL Studio 11, bu kazaları önlemek için çok kullanışlı bir özellik içeriyor. Notaları hareket ettirirken dikey düzlemde kaymamaları için CTRL’yi, yatay düzlemde kaymamaları için SHIFT’i basılı tutun.
Eklentilere daha hızlı ulaşın
FL Studio’nun ayıklama/seçme eklentisini kullanmak ve tüm yaratıcı işlemlerinizi hızlıca yapmak bu kadar kolay olamazdı. Kendi eklenti koleksiyonunuzu görebilmek için boş bir alana gelin ve farenin tekerleğine (mousewheel) tıklayın. Eklentilerinizi kendi istediğiniz şekilde istediğiniz yere sürükleyebilir, gerekirse var olan bir eklenti üzerine yerleştirebilir, ya da çift tıklayarak projenize ekleyebilirsiniz.

Serbestçe gezinin

Mousewheel (fare tekerleği) ile “Piano roll” ‘deki araçlara daha hızlı erişin,akışınızı geliştirin. Üst çubuğa (top bar) gitmek size de zor gelmiyor mu? Benim için tam bir baş belası Piana roll ‘ün boş bir alanına farenin sağ tık tuşuna basılı tutup fare tekerleğini oynatın.İkisini aynı anda yapmalısınız.Bu işlem ile kesme aleti (cut tool) ve fırçaya geçiş hızlı ve kullanışlıdır.

Bol bol önizleme yapın

FL Studio’nun az bilinen bir özelliği olan Project-Picker (proje ayıklayıcı) ki aslında Plugin Picker(eklenti ayıklayıcı) olarak bilinir ve karmaşık projelerinizi çözmede size cankurtaranlık edebilir. Playlist görünümünün üstündeki kutucuktaki geçerli pattern ismine sağ tıklayarak bunu görebilirsiniz. Project Picker, projenizde yapmış olduğunuz pattern ‘lere net bir düzen verir. Görebilmek için fare işaretçinizi onların üzerinde gezdirmeniz yeterlidir.Böylece ekleyeceğiniz pattern ‘in kısayoldan önizlemesini yapıp,zaman kazanabilirsiniz.



Kesin ve değiştirin
Eğer akorunuz farklı süreli notalar değil de, aynı sürede başlayıp biten notalarsa, Chop Tool ile (nota kesme aracı) onları farklı süreler haline getirebilirsiniz.(Piano Roll menüsünde Articulate (ALT+L) bölümüne seçenek olarak da eklenmiştir).

Hayalet notalar

Bazen notalarımızı yerleştiririz.Sonra dinleriz,beğenmeyiz.Üzerinde değişiklik yaparız fakat sonra ilk halini özleriz ya.Ama o notalar silinmiştir,ölmüştür artık İşte tam bu noktada sildiğimiz notayı diriltebiliriz de.Bunun için dizdiğiniz notaları değiştirmeden önce “Paint” yani fırçayı alın.İşareti kalem olan değilde fırça olan.Sonra sileceğiniz notayı direk üzerine basarak değil de,boş bir alandan üzerine kaydırarak tıklayın.Böylece notamız hayalet olacaktır ve biz tekrardan aynı işlemi yapmayana kadar sesi çıkmayacaktır.Yani böylece eski notalarımızın hem yerlerini bilip bunlara bakarak yeni nota yazabiliriz.Hemde eski notaları yeniden canlandırabiliriz.

Kesik notalarla oyna

Playlist’teki kliplerden birini kesersen, başlangıç noktaları kesilen ama hala silinmeyen notalar yeni başlagıç noktasından başlar. Bunu etkinleştirmek için;
OPTIONS > Project > General Settings > Play Truncated Notes in Clips’i etkinleştirin
Kaynak: http://mcatakcin.com/fl-studio-11-icin-11-ipucu/
Bu dersimizde sizlere 11 adet kullanışlı ipuçları verdim.
Biraz somut bir düşünce haline getirirsek;
verdiğim 11 ipucunu uygularsanız yaptığınız projelerden %10-20 zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz.
10 saatte yaptığınız projeyi 8 saatte bitirebilirsiniz mesela.
Böylede bir dipnot koyalım.
Tekrar söylüyorum bu ipuçlarını birkaç kez deneyin ki eliniz alışsın böylece daha pratik olursunuz.