Genel Sağlık Sigortası (GSS). Sigortalı olmayanlara önemli uyarı!

Haber Köşesi içinde Genel Sağlık Sigortası (GSS). Sigortalı olmayanlara önemli uyarı! konusu, Sigortası ya da yeşil kartı olmayan 1.7 milyon kişi, 1 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurmazsa ayda 213 lira sağlık primi ödemek zorunda kalacak. 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle nüfusun ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 2 sonuçtan 1 ile 2 arası mesajlar gösteriliyor.

Konu: Genel Sağlık Sigortası (GSS). Sigortalı olmayanlara önemli uyarı!


  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Genel Sağlık Sigortası (GSS). Sigortalı olmayanlara önemli uyarı!

    Sponsorlu Bağlantılar


    Sigortası ya da yeşil kartı olmayan 1.7 milyon kişi, 1 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurmazsa ayda 213 lira sağlık primi ödemek zorunda kalacak.

    1 Ocak 2012 tarihi itibariyle nüfusun tamamı Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındı.

    Türkiye’de yaklaşık 63 milyon kişi SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu. 9.1 milyon kişi ise yeşil kartlı. 127 bin tutuklu ve hükümlü; 650 bin er, erbaş ve yedek subaylar ile banka sandıkları mensupları ise 2013 yılından itibaren GSS kapsamına girecek. Ancak bunların dışında kalan 1milyon 700 bin kişinin ise hiçbir sosyal güvencesi yok.

    Hürriyet gazetesinin haberine göre; kayıt dışı çalışan 18 yaş ve üzerindeki gençler, işsiz üniversite mezunları, sigortalı olmayıp sağlık giderlerini kendi cebinden karşılayanlar, sigortasız tarım işçileri, ev hizmetlerinde çalışanlar, geçici sözleşmeliler GSS kapsamına alınacak.

    Kanun göre bu kişilerin 1 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurmaları gerekiyor. Burada yapılacak gelir testine göre de prim ödemek zorunda kalacaklar.

    SGK yetkilileri, bu kişilerin büyük bölümünün gelir seviyesinin düşük olduğunu tahmin ederken, bir de uyarıda bulunuyorlar: “1 ay içinde başvurmazlar ise asgari ücretin 2 katından fazla gelirleri olduğu varsayılarak, sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için aylık 213 lira prim ödeyecekler.”

    SGK, 1 milyon 700 bin kişiye bir de mektup gönderecek. Mektupta bu kişilere hak ve yükümlülükleri anımsatılacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak, ‘gelir testi’ yaptırmaları gerektiğinin altı çizilecek.

    KİM NE KADAR ÖDEYECEK?
    Gelir testi yapılarak, bu kişilerin ‘aylık’ ne kadar prim ödemeleri gerektiği ortaya çıkacak.

    13 ayrı kuruma bağlanılarak, 28 ayrı parametre üzerinden kişinin gelir sorgulaması yapılacak.

    Aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan bütün vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacaklar. Buna göre;


    Geliri brüt asgari ücretin üçte biri (295 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında olanlar aylık 35,4 TL ödeyecek.

    Asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (1.773 TL) arasında olanlar aylık 106,4 TL ödeyecek.

    Geliri asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar aylık 212,8 TL zorunlu sağlık primi ödeyecek.

    Sosyal güvencesi olmayan ve gelir testi yaptırmayan vatandaşların da aylık geliri asgari ücretin iki katından (1.773 TL) fazla kabul edilecek ve aylık 212,8 TL prim alınacak.


    YEŞİL KARTLILAR NE OLACAK?

    Yeni sistemle ‘yeşil kartlı’ ifadesi de tarihe karıştı. Bunun yerini 60-C-1 ifadesi aldı. Yani

    5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60. maddesi, c-1 fıkrası hükmüne tabi olanlar, eskinin yeşil kartlıları olacak.

    Aylık geliri brüt asgari ücretin, yani 886.5 liranın üçte birinden az olanlar; bir başka ifadeyle 295 liranın altında olanlar 60-C-1 kapsamında olacak ve sağlık primini devlet üstlenecek.

    Bunun anlaşılması içinse yeşil kartlıların vize süresinin dolmasının ardından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’na başvurarak ‘gelir testi’ yaptırmaları gerekecek. Bu test sonucu bir hanede 4 kişi yaşıyorsa 4 kişinin geliri toplanıp 4’e bölünecek. Çıkan rakam asgari ücretin üçte birinden az ise 34 liralık sağlık primini devlet ödeyecek.

    Yeşil kartlılar da vize sürelerinin dolmasından itibaren 1 ay içinde gelir testi yaptırmazlar ise; gelirlerinin bin 773 liranın üzerinde olduğu varsayılarak aylık 213 lira prim ödemeleri gerekecek.

    3 AYDA BİR GÜNCELLENECEK

    Tüm vatandaşlar için gelir testi üç ayda bir düzenli olarak, sistem tarafından otomatik olarak yapılır hale gelecek. Böylece devlet, 3 ayda bir kimler için sağlık primi ödeyeceği konusunu güncellemiş olacak. Geliri 295 liranın üzerine çıkanlar da sağlık primini kendileri ödemeye başlayacaklar.(HÜRRİYET)

    Kaynak: Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

  2. #2
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Standart GSS'de tezatlar diz boyunu da aştı

    GSS'de tezatlar diz boyunu da aştı

    Hükümet 3.5 yıldan beri defalarca ertelediği "Zorunlu Genel Sağlık Sigortası"nı 1 Ocak 2012 günü devreye soktu. Ortada bilgi karmaşası olduğu gibi tezatlar da can yakmaya başlayacak
    1 Ocak 2012 günü 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 1 Ekim 2008 gününden beri ertelenen seve seve GSS devreye girdi. Artık hiç kimse "Ben GSS'li olmak istemiyorum" deme hakkına sahip değil. Bu arada SGK bu yazının hazırlandığı anlarda daha genelgesini çıkarabilmiş değildi ve SGK önlerinde karmaşa had safhalardaydı.

    GSS'DE TEZATLAR
    1- 18 yaşından sonra çocuğuna baktıramazsın ama primini ödemek zorundasın
    "18 yaşından sonra kendi üzerinden çocuğuna sağlık yardımı veremezsin, artık o özgür bir birey oldu" deniyor ama çocuğun için gelir testi yaparken "Ana-baba-dede-ninenin harcamalarına göre gelirlerine bakarım" diyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu; madem 18 yaşından büyük çocuğuma baktıramıyorum, git sadece çocuğun gelirine bak o zaman.

    2- Borçluysan sağlık yardımı vermem ama borcunu da icrayla alırım

    Zorunlu GSS'ye bir kuruş bile borcun olsa sağlık yardımı vermem ama prim borçlarını her ay sana borç olarak yazar, üstüne bir de gecikme zammı ilave eder, icraya verir alırım diyor. Madem borcu zorla alacaksın, o zaman borcu olsa da sağlık yardımını ver.

    3- Gelirin yok ama harcaman var

    Hiç gelirim yok deme şansın yok. "Kira veriyorsun, kredi kartıyla market alışverişi yapmışsın, demek gelirin var" denecek. "Anamdan borç aldım öyle yaşıyorum" desen, "Anandan aldığın borç da gelirindir" denecek, "Ödediğin kira veya ödeyemediğin kira da gelirindir" denecek ve senden zorla GSS primi istenecek.
    Bu arada babanın emekli aylığı var, annenin evde bakım parası var, sana devlet öğrenci bursu veriyor, bunlar da senin gelirindir denecek.

    4- Eş evde oturursa prim yok ama çalışırsa GSS primi ödeyeceksin

    Çalışan veya emekli eşler, kadın-erkek fark etmez birbirlerine hiç GSS primi ödemeden baktırma hakkına sahipler. Bu arada siz ayda 30 gün çalışıyorsunuz ve bu durumda eşiniz evde oturuyorsa eşinize sağlık yardımını GSS primi ödemeden aldırabilirsiniz. Ancak eşiniz "Ben de ayda 10-15 gün çalışayım, eve katkıda bulunayım" derse, işte
    0 zaman eşiniz 30 günden eksik çalıştığından 30 günden eksik olan çalışmaları için SGK'ya her ay GSS primi ödemek zorunda. Kısaca eş çalışmazsa bedava, çalışırsa para ödeyerek GSS'li olacak.
    Ayrıca, eşlerden her ikisi de ayda 30 günden az çalışıyorsa ikisi de GSS primi ödeyecek.

    5- Yeşil kart vizesi almak zor

    Haberlerde görmüşsünüzdür, yeşil kartlılar yılda bir defa vize yani gelir testi yaptırmak zorunda. Ancak, 1 Ocak 2012 günü gelir testi değişti. Eskiden olduğu gibi gelire göre gelir testi yok, harcamaya göre gelir testi var. Bu sebeple 1 Ocak 2012 gününden sonra kaymakamlıklara gidenlere "Bugün git 15 gün sonra gel" diyorlar. "Peki bu süre boyunca sağlık yardımı ne olacak" sorusuna ise cevap veren yok.

    6- Zorla GSS, özel sağlık sigortacılığını da öldürüyor

    Artık, "Ben SGK'nın sağlık yardımını istemiyorum, kendi cebimden ödeyerek sağlık yardımı alacağım" veya "Özel bir sigorta şirketine sağlık sigortası yaptırıp poliçe satın alacağım" deseniz de bir anlamı yok. SGK diyor ki; ister cebinden sağlık yardımı al, ister özel sağlık sigortası satın al fark etmez, bana da her ay GSS primi ödeyeceksin.

    7- Emekliye de GSS primi ödetecekIer

    Başlığa bakıp yanlış anlamayın; emekliler kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları için prim ödemeden sağlık yardımı alırlar. Ancak 18 yaşından büyük çocukları varsa bunlara sağlık yardımı verdiremezler ve zorla GSS primi ödeyecekler. Yani, emeklinin aldığı aylık gelir sayılacak ve baktıramadığı 18 yaşından büyük çocuk için emekliden zorla GSS primi alınacak. Öte yandan, devletin verdiği özürlü aylığı, 65 yaş aylığı, sosyal yardımlar, evde bakım paraları, öğrencilere verilen burslar gelir sayılacak.
    ***
    Genel Sağlık Sigortası zirvesi Antalya'da
    27 Ocak 2012 Cuma günü Antalyalılarla buluşuyorum. Herkesi uzaktan yakından ilgilendiren "Genel Sağlık Sigortası uygulamaları ve sosyal güvenlik mevzuatındaki son değişiklikler'' konularında bilgilerimi paylaşacağım seminere
    katılımınızı beklerim. Bilgi için, Tel.: 0242 244 13 55-247 17 32, antalya@alitezel.com

    Kaynak: Ali Tezel - GSS'de tezatlar diz boyunu da aştı - Bloomberg HT


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

Genel Sağlık Sigortası (GSS). Sigortalı olmayanlara önemli uyarı!
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Google'un sigortası niye attı?Google'un sigortası niye attı?

    Dün Google'da arama yapan kullanıcılar sonuçlarda çıkan "Bu site bilgisayarınıza zarar verebilir" uyarısıyla karşılaşmıştı. Arama sonuçlarındaki linklere tıklayanlar ise aradıkları sayfa yerine "uyarı sayfası"na yönlendirilmişlerdi. Google, yaklaşık bir saat süren bu sorunun nedenini açıkladı. Devami...
  2. Google'ın bir süreliğine sigortası attıGoogle'ın bir süreliğine sigortası attı

    Bugün gün içinde Google'a girip de arama yapanlar şaşkına döndüler. Devami...
  3. Google'un bir süreliğine sigortası attıGoogle'un bir süreliğine sigortası attı

    Bugün gün içinde Google'a girip de arama yapanlar şaşkına döndüler. Devami...
  4. Cep'ten aramalarda uyarı dönemiCep'ten aramalarda uyarı dönemi

    Numara taşınabilirliği uygulamasının başlayacağı 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren cep telefonlarından 7 rakamlı arama yapılamayacak. Devamı...
  5. Nokia'dan uyarıNokia'dan uyarı

    Nokia, üretilen bataryaların sorun çıkarma riskinin olduğunu açıkladı. Devami...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi