Sesi, kendisini Arap müziğinin devlerinden biri yapan Cezayirli şarkıcı Warda öldü.

Mısır devlet televizyonu, Warda'nın dün başkent Kahire'deki evinde yaşamını yitirdiğini duyururken, resmi MENA ajansı da 72 yaşında hayatını kaybeden Cezayirli şarkıcının ülkesinde defnedileceğini bildirdi.

Lübnanlı Feyruz ve Mısırlı Ümmü Gülsüm ile birlikte Arap dünyasının efsanevi şarkıcılarından biri olan Warda, hem güçlü hem de yumuşak bir sese sahipti.

Warda, 40 yılı aşkın bir süredir Mısır'da yaşıyordu. Kendisini Ortadoğu'da üne kavuşturan sinema ve şarkıcılık dallarındaki dönüm noktalarını Mısır'da elde etti.

Cezayirli şarkıcı, Mısır filmlerinde de en az 5 başrol oynadı.

Warda kimdir?

Cezayir Gülü olarak da anılan Warda Aldjazairia, 1939 yılında, Cezayirli bir babayla Lübnanlı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük bir kızken şarkı söylemeye başlayan Warda, yerel bir radyoda yayınlanan şarkıları yoluyla Fransa'daki Arap çocukları arasında üne kavuştu.

Bağımsızlığını kazanmasının ardından ilk kez 1962 yılında Cezayir'e giden Warda, bir Cezayirliyle evlendi ve 10 yıl şarkı söylemedi.

Kahire'nin Arap kültürü ve sanatının kalbi olduğu sırada bu kente taşınan Warda, 1970'lerin sonunda "My Times Are Sweeter With You" ile büyük çıkışını yaptı.

Çoğu zaman Mısırlı ve Arap dünyasının en tanınmış bestekarlarıyla çalışan Warda, ikinci evliliğini bu bestekarlardan biri olan Baligh Hamdi ile yaptı.

İkili, boşandıktan sonra bile muhteşem bir ekip oluşturdu, "Stay Here, Stay" ve "Listen To Me" dahil olmak üzere en bilinen Arap aşk şarkılarından bazılarına imza attı.

Mısırlı şarkıcı ve bestekar Muhammed Abdülvahab, Warda'nın "diğer şarkıcılarda eksik olan özel yeteneklere sahip engin bir sesi" olduğunu belirterek, Warda şarkı söylediğinde kendisini güvende hissettiğini söyledi.

Tüm Arap lehçelerinde şarkı söyleyen ve daha çok aşk şarkılarıyla tanınan Warda, Cezayir'in ve Arap dünyasının milli şarkılarını da seslendirmişti.

Warda'ya 10 yıl önce karaciğer nakli yapılmış, bu ameliyat ünlü şarkıcının birkaç yıl sahne almasını engellemişti.

Ünlü şarkıcının oğlu, pazar günü bir Arap gazetesine yaptığı açıklamada, annesinin, yeni şarkısının klibini yakında Cezayir'de çekmeyi planladığını söylemişti.

Kaynak...