Geliştirdiği hızlı gitar çalma tekniğiyle tüm dünyadaki gitaristleri etkileyen Grammy ödüllü, görme özürlü Müzisyen Arthel "Doc" Watson öldü.

Geliştirdiği flatpicking adı verilen gitar çalma tekniğiyle, eskiden mandolin, keman veya banço'ya destek enstrümanı olarak düşünülen gitarın, 1950'li ve 1960'lı yıllardan itibaren ana müzik aleti haline gelmesini sağlayan Watson'ın Kuzey Carolina eyaletindeki bir hastanede 89 yaşında öldüğü bildirildi.

Amerikan folk müziğinin ünlü sesi, usta gitarist Watson'ın yardımcısı ile tedavi gördüğü hastanenin sözcüsü, Watauga ilçesindeki Deep Gap'teki evinde yere düşen ünlü sanatçının, kaldırıldığı Wake Forest Baptist Tıp Merkezi'nde geçirdiği karın ameliyatından 5-6 gün sonra öldüğünü belirtti.

Deep Gap'te 3 Mart 1923'te dünyaya gelen Watson, doğuştan olan damar bozukluğu sorununun kötüleştirdiği bir göz enfeksiyonu nedeniyle 1 yaşından itibaren görme yeteneğini kaybetti.

Kilise korosunun aktif bir üyesi, banço çalan bir baba ile şarkıcı bir anneden dünyaya gelen Watson, küçük yaşta babasının verdiği mızıkayla müzikle tanıştı ve 5 yaşından itibaren banço çalmaya başladı.

Babasının kendisine satın alması için yardım ettiği 12 dolarlık Stella marka gitarla, Raleigh kentindeki Kuzey Carolina Morehead Görme Özürlüler Okulu'nda birkaç akor tutmayı öğrenen Watson, 1953 yılında elektro gitar çaldığı 'country-ve-western swing" tarzı müzik yapan bir grupta yer alarak müzik dünyasına adım attı.

Country Müzik Ansiklopedisi'nde yer alan bilgiye göre Watson, bir konser sırasında adının doğru telaffuz edilememesi üzerine, seyirciler arasında bulunan bir kızın, dedektif romanlarında, ünlü dedektif Sherlock Holmes'un yardımcısı olarak geçen Doktor Watson'a göndermede bulunarak, "Ona Doc (İngilizce'de doktorun kısa söylenişi) de" diye bağırmasının ardından "Doc" takma adını kullanmaya başladı.

Watson'ın ünlü Müzisyen Ralph Rinzler'in kendisini keşfetmesiyle 1960'lardan itibaren ün kazanmaya başlaması, kendisini 1963 yılında Newport Folk Festivali'ne katılmaya ve bir yıl sonra da ilk plak kontratını yapmaya yöneltti.

Müzik yaşamı boyunca yaptığı 60 albümle, 60'lı yılların hipilerinden, geleneksel country ve folk müziği sevenlere kadar geniş bir hayran kitlesi kazanan Watson'ın albümlerinden 7'si Grammy ödülü kazandı.

Ayrıca 1997 yılında ABD Ulusal Sanatlar Madalyasını dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın elinden alan Watson, 2004 yılında kazandığı Grammy hayat boyu başarı ödülüyle birlikte toplam 8 Grammy ödülü sahibi oldu.

Kaynak...