Mikrofon satın alırken dikkat edilecekler

Mikrofonlar içinde Mikrofon satın alırken dikkat edilecekler konusu, Merhaba arkadaşlar. pahalı bir şey alıp paranızı çöpe atabilirsiniz benim gibi aklınızda binbir soru olabilir size de faydalı olsun diye paylaşıyorum bunu. alacağımız mikrofonun amacımıza uygun olup olmadığını dikkate alarak ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 6 sonuçtan 1 ile 6 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi4Beğeni
  • 1 Yazan : cagdaser
  • 1 Yazan : cagdaser
  • 1 Yazan : sibiryali
  • 1 Yazan : helco

Konu: Mikrofon satın alırken dikkat edilecekler


  1. #1
    cagdaser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    cagdaser isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Mikrofon satın alırken dikkat edilecekler

    Sponsorlu Bağlantılar


    Merhaba arkadaşlar. pahalı bir şey alıp paranızı çöpe atabilirsiniz benim gibi aklınızda binbir soru olabilir size de faydalı olsun diye paylaşıyorum bunu. alacağımız mikrofonun amacımıza uygun olup olmadığını dikkate alarak satın almak alacağız


    YÖN: kondansatör mikrofonlar cardioid, variable pattern, multi pattern gibi sınıflara ayrılır. stüdyoda kullanılacak mikrofonlar kondansatör olduğuna göre dinamik Mikrofon gibi sahne sınıflarına girmemize hiç gerek yok. shure veya carol adıyla bildiğimiz çubuk mikrofonlar sahne içindir. onları kayıtta kullanmak tamamen saçmalıktır.


    CARDIOID AMP MULTİ PATTERN: öncelikle şunu bilelim, multi pattern çok amaçlı, çok yönlü anlamına geliyor. kardioid ise kalp şeklinde bir ses açısına sahip. yani sadece önünde konuşan kişinin sesini alıyor, arkası-üstü-yanlarından ses almıyor. rapçi vokal kaydı yaptığına göre cardioid Mikrofon kullanmalıdır. enstrüman kullananlar varsa aramızda onları bilemem.


    multi pattern ise dediğim gibi çok amaçlıdır. önünden-arkasından-üstünden ve çevirdiğiniz zaman yanlarından ses alabilir. bu da demek oluyor ki multi pattern mikrofonlarda 3 adet diyafram bulunuyor. diyaframlar mikrofonun ses aldığı kısımlardır. altın püskürterek imal edilirler. bu demek oluyor ki mikrofonda ne kadar altın kullanılıyorsa ücreti o kadar çok oluyor.


    multi pattern HATASI: rapçi gidipte cardioid yerine multi pattern Mikrofon alıyor. örnek isterseniz rode k2 çok güzel bir örnek. rode k2 bir multi pattern mikrofon ve üç adet diyaframı bulunuyor. amacı tamamen vokal kaydına yönelik değil. rode k2 hem vokal, hem enstrüman, hem koro kayıtları alınabilsin diye üretilmiş bir mikrofon. biz rapçiler ile uzaktan yakından alakası yok. pmc, ultrasonic gibi yerlerde kullanılmaları gayet mantıklıdır. pmc ilk açıldığında amacı para kazanmaktı, stüdyoya illa ki enstrümanla gelecek birileri olacaktı. mikrofonla enstrüman kaydı için böyle bir mikrofon gerekiyordu. aynı şekilde ultrasonic'te k2'nin bu yönlerinden yararlanıyor. fakat home studiosuna rode k2 alan bir rapçi tamamen saçmalamış demektir. hem evin yalıtımsız ortamında tüplü mikrofon kullanılmaz, hemde k2 dediğim gibi bir multi pattern bir mikrofondur. sırf ünlü diye gidip k2 alırsanız iyi etmiş olmazsınız.

    multi pattern istisnaları: bazı multi pattern mikrofonlar denkleri olan cardioidlerden daha iyidir. çünkü tek diyaframla üç ayrı yönüde kaydedebilirler. bu tamamen mikrofonun içindeki teknolojiye bağlıdır. rode k2'nin fotoğraflarından birden fazla diyaframı olduğunu görebiliyoruz. ama örneğin rode nt2a'nın içini açıp baktığımda tek diyafram olduğunu gördüm. bir nevi yalancı multi pattern diyebiliriz.


    sonuç: 1400 liralık cardioid mikrofon 2500 liralık multi pattern mikrofondan daha iyi vokal kaydeder. çünkü amacı vokaldir. tek bir diyaframa 1400 lira verirsiniz. ama 2500 liralık multi pattern mikrofonun üç diyaframı olduğunu için diyafram başına 800 küsür lira vermiş olursunuz. bu parayı çöpe atmaktan başka bir şey değil. yine de bir mikrofonu savunuyorsanız internetten fotoğraflarına bakarak kaç diyaframdan oluştuğunu görebilir, ona göre karar verebilirsiniz.


    tüp meselesi: mikrofonun içindeki preamp tüpü ses frekansını artırır. sesin kalitesini katlar. bu preamp tüpü ses kartındaki veya harici preamp cihazlarındaki tüplere çok benzer. ne kadar çok tüp, o kadar çok kalite diyoruz. çünkü tüpler ne kadar iyiyse vokalde sıcaklık o kadar çok olur. ve sıcak bir vokal tüm beatlerin üstesinden gelebilir. örneğin aldığınız kaydı beat yutuyor mu? beatin sesini kısmak zorunda mı kalıyorsunuz? işte bu preamp tüpleri ile alakalıdır.


    ses kartınızdaki preamp tüpleri iyiyse ve ya ses kartınıza harici bir preamp takarda ucuz bir mikrofon kullanırsanız dengelemiş olursunuz. ve ya ucuz bir ses kartına tüplü bir mikrofon takarsanız aynı şekilde dengelemiş olursunuz. ikiside iyi olursa tadından yenmez. az kanallı bir ses kartı ve tüplü bir mikrofonun üstesinden gelemeyeceği altyapı yoktur. yeter ki mixi yapan kişinin monitörleri iyi olsun.


    ses tonu: her mikrofon ses tonunuza gitmeyebilir. dinlediğiniz kişilerde çok beğenebilirsiniz ancak bir kayıt aldığınızda sesinizin çok kötü olduğunu fark edersiniz. bunun nedeni her mikrofonun her ses tonuna gitmeyişidir. bu yüzden mikrofon alırken mutlaka deneyin. onu kullanan bir stüdyo bularak deneyebilirsiniz. hiç yoktan mikrofonda kaydedilen acapellaları dinleyip fikir edinebilirsiniz.


    yalıtım: yalıtımsız ortamda mikrofon kullanımı tamamen bir derttir. kullandığınız mikrofon ne kadar pahalı olursa olsun yalıtımsız ortamda harcadığınız paranın hiç bir önemi kalmaz. en azından bir akustik panel kullanmalısınız. ayrıca yapılan çok büyük bir hata var ki, yalıtımsız ortamda tüplü mikrofon kullanmak. preamp cihazına bağlı bir mikrofonla 6. kattan sitenin girişindeki amcaların konuşmalarını dinleyebiliyorum. bu demek oluyor ki tüplü mikrofon kullanıyorsanız ve yalıtımınız yoksa kaydınızda "kilosu beş lira, almayanı dövüyorlar" şeklinde sesler çıkacak. pazarcılara back vokal yaptırabilirsiniz.


    çok pahalı mikrofon alıp çok ucuz ses kartı alma hatası: eğer böyle bir şey düşünüyorsanız tam tersini yapmalısınız. ses kartı iyi, mikrofon ucuz olursa daha iyi kalite elde edersiniz. ses kartının kayda daha çok etkisi vardır. isterseniz on bin liralık mikrofonunuz olsun, ses kartınızın ad/at'i düşükse, gecikmesi varsa, usb ise mikrofon hiç bir işe yaramaz.


    stereo mono meselesi: kondansatör mikrofonlar mono kayıt alır. bu tek kanal demek oluyor. bu nedenle kondansatör mikrofonla kayıt alırken sol ya da sağ tarafı seçiyoruz. vokal kayıtlarında mono yöntem tercih edilir. stereo kayıt alacaksanız aynı seviyede iki adet mikrofon kullanmanız gerekiyor. ayrıca kendinden stereo olan ve altlı üstlü iki diyaframı olan mikrofonlarda satılıyor.


    sırf ünlü diye o model mikrofon alma hatası: arkadaşlar bir mikrofonun ünlü olması bazı nedenlere bağlıdır. ünlü diye sizin işinize yarayacak diye bir şey yoktur. bir mikrofon ünlü olmuşsa onu satın alanlar illa ki bir şeyler biliyordur. yukarıda anlattığım gibi adamlar enstrüman vs. gibi kayıtlarda alıyorlar. bu nedenle böyle bir mikrofon işlerine yarıyor. popülariteden bahsediyoruz, insanların marka kullanmalarından nefret ediyoruz sözde; ancak bizim yaptığımızda aynı şey. eğer gerçekten beğendiğiniz kayıtlar varsa rapçilere ulaşarak kullandıkları mikrofonları sorarak fikir edinin.


    bildiklerimi sıralayarak yazımı sonlandırıyorum.


    pmc - rode k2
    ultrasonic - rode k2
    olympos - rode k2
    kupa a - rode k2
    dramelodi project - studio projects c1
    kuvvet mira - neumann u87
    huzur evi - rode k2
    batarya - rode nt2a
    yeşil oda - rode k2
    dilkeşin stüdyosu - rode nt2a


    *fikir edinmeniz için* ayrıca hangi mikrofonla kaydedildiğini bildiklerim:


    ados-eskiz: rode k2
    allame-fare kapanı: rode nt2a
    merdiven: rode k2
    ceza-medcezir: rode nt2a
    da poet-poetika: rode k2
    kodes-katafalk: studio projects c1
    indigo-jonathan: rode k2
    kamufle red-gravür: rode k2
    lider&hasip aksu-insan: rode nt2a
    patron-professional 1,2: rode k2
    pit10-sosyal itici: rode k2

    Alıntı : yeraltioperasyonu.
    - - - Güncellendi - - -

    Şimdi gelelim ilk olarak bu bilgilerin altında benim soruma o zaman bu adamlar çok yönlü diye k2 yi kullanıyor tamam ama ben mxl genesis tercih edeceğim çünkü vokal kaydı yapacağım sürekli ama o zamanda bunu aldığımda gitar kaydı keman kaydını yapamayacak mıyım sağlıklı bi şekilde..
    Konu cagdaser tarafından (28 Ağu 2012 Saat 22:03 PM ) değiştirilmiştir. Sebep: uzun metin yazım hataları anlatım bozukluğu var
    TaLoS bunu beğendi.

  2. #2
    Anıl Yıldırım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Anıl Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Standart Cevap: Mikrofon satın alırken dikkat edilecekler

    Dostum bu kadar para harcamana gerek varmı ? Git bi impact twin al tatmin etmezse bide preamp al yeter yani.

  3. #3
    TaLoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    TaLoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: Mikrofon satın alırken dikkat edilecekler

    Genel olarak fena olmamakla birlikte büyük yanlışlar içeren bir yazı.

    Bir kere "tüplü mikrofon yalıtımsız ortamda kullanılmaz, yalıtımsız ortama tüpsüz mikrofon gider" gibi bir kanı şehir efsanesidir, bunu kafanızdan tamamen çıkartın.

    İkincisi tek yönlü mikrofonlar sadece vokal kaydı için üretilmezler, "cardioid" = "vokal mikrofonu" demek değildir.

    "Ne kadar çok tüp o kadar kalite" demiyoruz, en azından biz demiyoruz. Fazla tüp etkisinin aşırı bir "distortion" etkisi yaratacağını biliyor mu acaba bunu yazan arkadaş? Tüp kontrolü olan herhangi bir preamp kullanmış mı hayatında?

    Ayrıca Dilkeş'in stüdyosunda da sadece NT2a değil, sE Z3300a diye bir canavar da var ve ses kartı da Impact Twin.

    MXL Genesis ile o saydığın her şeyin kaydını yapabilirsin. Hele ki doğru mikrofonlama ile o gitar kaydı öyle şahane olur ki, sen bile dersin "ulan bunu ben mi çaldım ya?"

    Bu yazının mantığına göre o zaman evde tüplü preamp da kullanılmamalı, hepimiz tüplü preamplarımızı elden çıkartıp solid-state sistemlere geçelim, haydi forum iş başına ekipmanları yeniliyoruz

    Yanlış anlama arkadaşım lafım sana değil sen alıntı yapmışsın, ama düzeltilmesi gereken yerleri görünce düzeltmeden edemedim çünkü insanlar buraya sorularına cevap aramak için geliyor, yanlış cevaplar almasınlar.

    A bu arada, MXL Genesis alacaksan, Allah rızası için Fasttrack serisi bir kart ile öldürme caanım mikrofonu.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları

  4. #4
    cagdaser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    cagdaser isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Mikrofon satın alırken dikkat edilecekler

    Dostum bu kadar para harcamana gerek varmı ? Git bi impact twin al tatmin etmezse bide preamp al yeter yani.
    abi zaten bu malzemenin yanına ımpact twin alacağım talos abimn dediği gibi heba etmeyeceğim alabilceğim en yüksek verimde kullanmak istiyorum çünkü0.. Yanına da Art Pro Channel veya Presonus Studio Channel alacağım ama şuanda 1 kerelik imkanım var hazır bunları almak için iddia dan para tutturdum gibi bi olay bu değerlendirdim değerlendirdim yoksa heba olacak.. bundan sonra da alma şansım olmayacak bu sefer elim de ki ni de malzemeye değil müzik eğitimime yatırmak isteyeceğim ve elimde nt2a fast track pro ile kalmış olacağım bi 5 sene böyle geleceği planlayarak düşündüm mü şimdi almam beni daha rahat ettirecek hemde daha iyi bi sound elde edebileceğim..

    - - - Güncellendi - - -

    Genel olarak fena olmamakla birlikte büyük yanlışlar içeren bir yazı.

    Bir kere "tüplü mikrofon yalıtımsız ortamda kullanılmaz, yalıtımsız ortama tüpsüz mikrofon gider" gibi bir kanı şehir efsanesidir, bunu kafanızdan tamamen çıkartın.

    İkincisi tek yönlü mikrofonlar sadece vokal kaydı için üretilmezler, "cardioid" = "vokal mikrofonu" demek değildir.

    "Ne kadar çok tüp o kadar kalite" demiyoruz, en azından biz demiyoruz. Fazla tüp etkisinin aşırı bir "distortion" etkisi yaratacağını biliyor mu acaba bunu yazan arkadaş? Tüp kontrolü olan herhangi bir preamp kullanmış mı hayatında?

    Ayrıca Dilkeş'in stüdyosunda da sadece NT2a değil, sE Z3300a diye bir canavar da var ve ses kartı da Impact Twin.

    MXL Genesis ile o saydığın her şeyin kaydını yapabilirsin. Hele ki doğru mikrofonlama ile o gitar kaydı öyle şahane olur ki, sen bile dersin "ulan bunu ben mi çaldım ya?"

    Bu yazının mantığına göre o zaman evde tüplü preamp da kullanılmamalı, hepimiz tüplü preamplarımızı elden çıkartıp solid-state sistemlere geçelim, haydi forum iş başına ekipmanları yeniliyoruz

    Yanlış anlama arkadaşım lafım sana değil sen alıntı yapmışsın, ama düzeltilmesi gereken yerleri görünce düzeltmeden edemedim çünkü insanlar buraya sorularına cevap aramak için geliyor, yanlış cevaplar almasınlar.

    A bu arada, MXL Genesis alacaksan, Allah rızası için Fasttrack serisi bir kart ile öldürme caanım mikrofonu.
    Haklısın abi tespitlerin konusunda bende k2 multi pattern- genesis cardioid diye arasında ki araştırmaya başlayarak bu yazının yararlı olabilceğini düşünüp hemde bizden sonra ki arkadaşların arasında ki farkı araştırdıklarında anlamaları için buraya yazdım ben bu yazının eksisi artısı ve sizin katacağınız bilgilerle doğru bi seçim yapmak istediğimden bunu sizle paylaştım.. evet bende baktım dk production yenileme yapmış kendin de Bende zaten fast track serisiyle heba etmeyeceğim abi TRiPMAKER ABiME DE ANLATTığım gibi yön vermeye düşünüyorum olayada impact twin ve Yanına da Art Pro Channel veya Presonus Studio Channel ile götürsün istiyorum beni artık çünkü müzik eğitimine harcıyacağım bundan sonra ki planlarımda bütçemi stüdyo malzemesi olayını bunlarıda alıp kapatmak istiyorum açıkcası bi 5 seneliğine beni götürsün artık bu malzemeler ve bi engel çıkmasın senelerce imkan denen şey 40 yılın başı yüzüme güldü bende iyi değerlendirmek istiyorum zaten harcıyacağım paranın çoğu kısmı kendi emeğimle kazandığım para bu yüzden boşa heba etmek istemiyorum şuan okulda açılıyor herhangi bir başka harcama yapabileceğim durumda yok en iyi şekilde böyle değerlendirirsem güzel olacağına inanaıyorum
    TaLoS bunu beğendi.

  5. #5
    sibiryali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sibiryali isimli Üye şimdilik offline konumundadır Stüdyo Bilgisi Kategori Yöneticisi

    Standart Cevap: Mikrofon satın alırken dikkat edilecekler

    Okuyanlar için faydalı bir başlık olmuş bence.

    Aklınızda olsun tube'lü cihazlar alt frekanslarda(bass seslerde) problem yaşatma ihtimali varken, üst frekanslarda(tiz, treble seslerde) harikalar yaratır.
    helco bunu beğendi.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    www.akustikkopek.com

    Son miks yapım projemiz http://www.keyfimuzik.net/proje-geli...z-k-mahli.html

  6. #6
    helco - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    helco isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: Mikrofon satın alırken dikkat edilecekler

    Okuyanlar için faydalı bir başlık olmuş bence.

    Aklınızda olsun tube'lü cihazlar alt frekanslarda(bass seslerde) problem yaşatma ihtimali varken, üst frekanslarda(tiz, treble seslerde) harikalar yaratır.
    ipregaz olsa gerek
    sibiryali bunu beğendi.


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

mikrofon satın al, cardioid mikrofon nedir, uzaktan ses alan mikrofon, mikrofon alırken nelere dikkat etmeli, mikrofon alırken nelere dikkat edilmeli, sesi uzaktan alan mikrofon, mikrofon alırken dikkat edilmesi gerekenler, tüplü mikrofon nedir, mikrofon tüpü ne ise yarıyor, mikrofon al, mikrofon alırken, tüplü mikrofonlar, mikrofon uzaktan ses almıyor, mikrafon satın al, tüplü mikrofon
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Darbuka Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?Darbuka Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

    Üstadlarım benim biraz darbuka çalabilme yeteneğim var zannediyorum kendime bir darbuka almak istiyorum fakat nasıl alıcam nerden alıcam kaça alayım bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz ? yeri burası degil ise affola
  2. Bağlama alırken nelere dikkat edilmelidir???Bağlama alırken nelere dikkat edilmelidir???

    Arkadaşlar bağlama almak istiyorum. Bu yüzden yardımlarınızı bekliyorum...
  3. Saz Alırken Dikkat Edilmesi GerekenlerSaz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    SAZ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? * Bağlama alırken öncelikle alacağınız çalgıyı genel olarak inceleyiniz. Genel görünüm açısından, sizin beğenebileceğiniz dokuya sahip ağaçlardan yapılmış olan çalgıyı seçiniz. * Çalgı burgularının çatlak, budaklı,ve çapaklı olmamasına dikkat ediniz. * Sap budaklı ve eğri olmamalıdır. Sap üzerine bağlanmış perdelerin bağlantı yerlerini kontrol ediniz. Elinizi sap üzerinde hareket ettirdiğinizde elinizin...
  4. pa80 alırken veya org alırken nelere dikkat edinmelidir?pa80 alırken veya org alırken nelere dikkat edinmelidir?

    arkadaşlar 2.el bi org alırken veya pa 80 alırken en çok nelere ve nerelerine dikkat etmeliyiz yardımcı olursanız sevinirim?
  5. Cep telefonu alırken dikkatCep telefonu alırken dikkat

    Cep telefonunu nasıl seçmeli? neleri dikkate almalı? Devami...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi