Ses ve Müzik Mastering Aşaması

Mix - Mastering içinde Ses ve Müzik Mastering Aşaması konusu, sibiryali Nickli Üyeden Alıntı faruk84, Yaptığın mp3'ü diğer piyasadakilerle kıyaslıyorsan ve ses düzeyi düşük kalıyorsa,hiç endişelenme doğru yoldasın.Olması gereken o şekil zaten. Am yükseltmek istiyorsan,parçayı export ederken,hem cubase'in hem de ...

Sponsorlu Bağlantılar

Toplam 4 sayfadan 3. sayfa BirinciBirinci 1234 SonuncuSonuncu
Bu sayfada toplam 32 sonuçtan 21 ile 30 arası mesajlar gösteriliyor.

Konu: Ses ve Müzik Mastering Aşaması


  1. #21
    faruk84 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    faruk84 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Ses ve Müzik Mastering Aşaması

    Sponsorlu Bağlantılar


    faruk84,
    Yaptığın mp3'ü diğer piyasadakilerle kıyaslıyorsan ve ses düzeyi düşük kalıyorsa,hiç endişelenme doğru yoldasın.Olması gereken o şekil zaten.

    Am yükseltmek istiyorsan,parçayı export ederken,hem cubase'in hem de ses kartının sesini sonuna kadar aç,clipping'e girmez ise mesele yoktur.

    Ya da çoğunluğun yaptığı gibi,ana çıkışa bir maximizer atıp gaini arttırmak gerekebilir.
    Arkadaşlar değerli yorum ve fikirleriniz için teşekkür ederim. Gönül isterki aynı ortamda bunları birlikte yaparak/yaşayarak konuşarak paylaşalım. Şimdi yazdıklarınızı okuduktan sonra şöyle devam etmek isterim ki,

    Öncelikle yaptığım projeyi piaysadaki parçalar ile kıyaslayıp (Yaa, niye böyle olmuyor yaa!!) formatında bir insan değilim tabiki öyle bir yaklaşımım yok çok şükür.

    Finallerken çıkışa maximizer kullanmıyorum!! Bunun bir dez avantajı olabilir. Proje finallerinde Tracks kullanıyorum. Duruma göre İzotop Ozone ile destekliyorum. Parçayı mixte pik e yakın tutmadığım için kayıp olan gain'i master aşamasında 0 db ye getiriyorum. Ve tabiki normalde sıfır -0 db de daha sönük olan parça master efektleriyle dahada hacim kazanmış oluyor. Sesi arttırabilmek için Limiter ile pik seviyesini kontrol altına aldıktan sonra gain'e yüklenirsem eyer, proje çok fazla sıkışmış gibi renk ve ahengini kaybetmeye başlıyor. (bir nevi fazla kompresyona giriyor) Sesi bozmadan yükseltmem gerekiyor. Çünki projelerde arkadaşlar parçaların genelde kısık kalıyor diyorlar..! Buda o kadar emeğin karşılığını alamadığım anlamı na geliyor..

    Şimdi -0 db gelen proje diğer parçalarla kıyaslanınca epey bir sonük kalıyor ise, buradan apayrı bir soru çıkıyor ortaya.!?

    O parçaların master dan sonraki ses seviyeleri kaç db dir? -0 db den yüksek ise nasıl pik yapmıyor.! ve nasıl bozulmuyor.!? bu nasıl bir mühendislik bu nasıl bir mükemmellik

    Diğer konu olan ses kartının volümünü açıp export etme fikri, volümü açmak demek monitöre gelen duyumu yükseltmek demektir. (yanlışım varsa düzeltin)
    Konu faruk84 tarafından (07 Mayıs 2010 Saat 16:10 PM ) değiştirilmiştir.

  2. #22
    sawas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sawas isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Ses ve Müzik Mastering Aşaması

    Proje çalarken ses kartının mixerine bakarsanız çıkış ile birlikte proje kanalının farklı göstergeleri olduğunu görürsünüz projenin çaldığı kanalı açmakla projeden açmak aynı mantığa geliyor. Sıfır db de iken de aynı problem varsa vokaller üsttedir belki ben oyüzden altyapının sesini biraz yüksek tutarak çalışıyorum yoğun sesi sevmezken sever oldum oyüzden tize çok ihtiyacım oluyor vokali kısınca boğabiliyor diye. Bugün bakındım biraz dünkü yazınızı okuyunca cubase in içinde vintage compressor var attack acarak vokaldeki duyumu arttırıp fazla tizleri de eq ile hallettmek bir çözüm olabilir.

  3. #23
    faruk84 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    faruk84 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Ses ve Müzik Mastering Aşaması

    Son konuşmalarımızın üzerinden, dünki mix yaptığım projede denemeler yaptım.. Master aşamasında T-racks ve izotop ozone ve waves in maximizer inden kullandım. maximizer ile seviyeyi biraz daha arttırdığımı gördüm ve duydum fakat be seviye yinede yeterli değildi.. Bir arkadaşın çalışmasını atıyorum playera o çalışma arasında bir fark var!! Yani tuhaf giden birşeyler var ama ben çözemedim..! t-racks kullanıyor iseniz sağ alt köşede bir analyzer var oradan projenin tepkisine göre master EQ ile gerekli tonlamaları (çok ufak müdehaleler ile) yapıyorum. Sonra sol taraftaki DB parametresinden parçanın geldi seviyeye bakarak sıfıra gelecek kadar yakınlaştırıp pik kontrolü ile işlemi tamamlıyorum.. Sonra maximizer koyup seviyeyi biraz daha arttırınca ses iyice detone olmaya başlıyor. Bu üçlüden birinden vazgeçmem gerekiyor.. İzotop a tam alışamadım. Deneme yanılma ile devam ediyorum. Ya bu işin başında biryerde yanlışlık yapıyorum bütün proje öle gidiyor. Yada çözemediğim bir şey var..

    Çünki parça bittikten sonra tatmin edici dolgunlukta olmayabilir, yada kötü mixlenmişte olabilir fakat neden ses kısık kalır ki??

    Ahh, ramiz dayı sen olsaydın bi akıl verirdin bize Yeğen şunu kapat bunu aç mesele bu derdin

  4. #24
    sawas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sawas isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Ses ve Müzik Mastering Aşaması

    Eğer ses kartı olayını denediyseniz ve sonuç farketmediyse söyleyebileceğim tek birşey var vokali üstte bırakıyorsunuzdur belki başka bir durum bilemeyeceğim maximizer vs tehlikeli maddeler bence eğer sesteki bozulmaları farkedemiyorsanız. Oyüzden ben de şuan sadece denemek için kullanıyorum ya da ilk olarak çıkışa verilip çalışmak gibi bir planım var yine deneme için ve ayrıca Barış BÜYÜK L2 kullanın bunun adına da Mastering demeyin demişti mixten sonra L2 kullanın ve geri dönüp tekrar mixinize bir göz atın şeklinde. Bir de kusura bakmayın bilmekten değil de denemek isterseniz diye kendi mantığımca tiz seslerin duyumu kolay oluyor sesi altta bırakıp biraz tiz çalışır üstüne de reverb le tizi rahatsız edici şekilden uzaklaştırırsanız sesteki reverb duyuluyor ve ortadan diye anlatabileceğim bir tizle gayet hoş bir sonuç alınıyor şahsen nezaman istediğimi bu şekilde ortaya koyabildiysem beğenildi artı taşan sesleri de fade in fade out ile hallediyorum veya o kısmı sağ ve solundan kesip sesin db-ini kısıyorum hatta sırf bu yöntemle compressore gerek duymayanlar bile varmış okumuştum yine nette ben compressor kullanıyorum çünkü vokali istediğim forma sokmak için. Saygılar

  5. #25
    faruk84 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    faruk84 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Ses ve Müzik Mastering Aşaması

    Yazdıklarınızın üzerine deneme yapma fırsatım olmadı. Hepsi aklımda ve biran önce denemek istiyorum. Şimdi ses kartının volümünü açarak export alma fikri aklımda ilk onu deneyeceğim.. L3 denedim L2 yi kullanmadım. L3 volüme dengemi biraz daha yükseltti bunu söyleyebilirim. Fakat Tracks ve izitop ile L3 birleşince seste dengesizlikler oldu ve toparlayamadım tekrardan geriye dönüp birini iptal etmeyi tercih ettim yine volüme eksikliği fark ediliyor malesef.. Şimdi Savaş kardeşim senin vokaldeki tavsiyeni tam olarak anlıyamadım. Anlattıklarını denemek istiyorum tekrar bana bir toparlayabilirmisin konuyu..

    "sesi altta bırakıp biraz tiz çalışır üstüne de reverb le tizi rahatsız edici şekilden uzaklaştırırsanız" altta bırakmak tüm mix genelinde enstrumanlar dahilinde en altta çekmek mi?

    "sesteki reverb duyuluyor ve ortadan diye anlatabileceğim bir tizle gayet hoş bir sonuç alınıyor" ortadan gelen tiz ses bu nasıl bir durum anlıyamadım

    "artı taşan sesleri de fade in fade out ile hallediyorum veya o kısmı sağ ve solundan kesip sesin db-ini kısıyorum" Hangi taşan sesler bunlar ? Back vokallermi yoksa vokalin çifti (ikinci aynı vokal) denmi bahsediyoruz?

  6. #26
    sawas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sawas isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Ses ve Müzik Mastering Aşaması

    Özür dilerim yarım yamalak olmuş cidden. Vokal üzerinden giderek anlatmaya çalıştım vokali kısıp tiz verip sonra biraz kısık olan vokali açıp rverb vererek işlem yapıyorum. aslında yapılan mixlerde farklı duyumlar oluşuyor misal, bazı durumlarda fazla tiz verilince mono kayıt sanki ikiye bölünüyor stereo tiz kayıt gibi oluyor veya bazen kutu içindeymiş gibi oluyor vokallerde ya da enstrumanlarda sanki sağınızda ve solunuzda ileriye doğru sıralanmış Müzisyenler çalıyormuş gibi oluyor vs vs ama reverb verdikten sonraki ortadan gelen tiz şöyle ki; vokal zaten tiz, ben de reverb verince vokali ( V ) şeklinde reverb ün içinde tiz olarak duyuyorum ve size, time, predelay kullanarak da tizi (v) şeklindeki gibi yine ayarlıyorum fakat o arada deniyor ya reverb daha tiz yapar diye tiz yapıyor olsa da tizi dağıtıyor yani tiz rahatsız etmiyor beni. Kısaca duvarları biraz yüksek yuvarlak bir oda ortasında gökyüzüne bağırıyorum diyelim siz de gökyüzünde dinliyorsunuz şeklinde oluyor herhalde ekstra bir de bende yalıtım olarak sadece flexi screen var kuru vokal daha güzel geliyor bana alınan kayıtta farkediyor benim için belirtmek istedim.
    Eğer enstruman olarak diyecek olursak şahsen yapmaya çalıştığım altyapılar rap, hip hop şeklinde oradaki yaptığım mix şekli de ilkin bu tarz müziklerde drum sonra bass yazmak geliyor sonra üstüne sample yazıyorum, mixlerken drumları en yüksek seviyede tututuyorum programdaki kendi mixer kanalında, taşmak dediğim olay clip-e giriyor manasında bu arada, ilkin clip-e neden olan sesleri kısma yoluna gidiyorum sonra olmadı compressor ve yine mümkün en üst seviyede tutuyorum. Sırf drumlar bile altyapının sıfır db e vurmasını sağlıyor ama siz diyorsunuz ki drum vuruyor ok de ses az geliyor ozaman bass var zaten bass da hissedilir olacak onu da yaptık yine yetmedi ozaman sample var onu da açarım ama istediğim seviyede açınca clip-e girdi comp kullandım zaten ozaman reverb veririm ancak bunu diyebilirim farkı denerseniz yanlış doğru öğrenmiş oluruz ama ben bu şekil yapıyorum. Vokal varsa ozaman çıkışa birşeyler veririm maximizer hariç.Vokal ile altyapı dengesi de önemli oyüzden vokali tiz yapın diyorum ki belki vokali üstte tutuyorsunuzdur. Fl studio da proje başlangıcı var birtane orada da çıkışa sanırım limiter vermişler o şekil de başlayabilirsiniz belki ama sesi sonradan yükseltmek bilemiyorum (daha önce dediklerim ve projedeki kendi mixer kanalından açmak da yetmiyorsa ) ben sadece vokalde db artımı yapıyorum o da compressorden açıyorum inputtan ve out tan. Bir de nekadar da waves c1 deki göstergenin imkan verdiği gibi ( kırmızı olarak görünüyor) eksilen db kadar out açın deseler de benim compressor kullanım amacım farklı yani sırf aniden yükselen vokallere karşı düşünmüyorum belki araştırsak ozaman şuan kafam durdu dinamik compressor müydü neydi onu kullan derler ama yok ben memnunum inanın bayağıdır yazıyorum siliyorum umarım işinizi görür kafam pek yerinde değil benim de şimdi bahsetmenin de anlamı yok. Umarım anlaşılır ve işe yarar olur.

  7. #27
    faruk84 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    faruk84 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Ses ve Müzik Mastering Aşaması

    ilginiz ve yazılarınız için teşekkür edeirm. Her noktasını kendi uygulamam gibi anlayamasamda kafamda bir kısım şeyler oluştu tabiki Herkezin farklı farklı çalışma yöntemleri var. Buda bu işin ne kadar kapsamlı ve ne kadar perspektif olabileceğini gösteriyor.

    Farklı teknik ve bilgileri kendi deneyimlerimizle birleştirdiğimizde yeni tecrübler edinmiş oluyoruz.. Umarım son taktikleri denediğimde birşeyler değişir..

    Yeni deneyim ve bilgileri karşılıklı paylaşmak dileğiyle..

  8. #28
    sawas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sawas isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Ses ve Müzik Mastering Aşaması

    Umarım, bu işlerin nekadar can sıktığını biliyoruz. Takdir edersiniz , kolay gelsin, saygılar...

  9. #29
    skorey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    skorey isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Müdavimi

    Standart Cevap: Ses ve Müzik Mastering Aşaması

    Efendiler, söylediklerinizden anladığım kadarı ile "Maximizer" hakkıdna tam bir bilginiz yok. Sizleri aydınlatmak isterim. Çoğu "Maximizer" eklentisinde atak ve çıkış zamanlaması (Release) bulunmaz, sebebi ise;
    Bu eklentinin görevi sesin en son noktasına limitlemeye yarıyan eklentiye çok benzer (Limiter). Ancak görevi bu değildir. Yukarıda verdiğim bilgilerdeki ayarlar sesin en son noktasına limitlemeye yarıyan eklentide mevcuttur. Ancak bizim kullanacağımız eklentinin marifeti şudur;
    Ses gerçek zamanlı tanıyıp, algılayıp ona göre otomatik işlem yapmasıdır. Yani kendisi gerekli duyduğu işlemleri yapmaktadır. Örneğin şarkının genel 2000 kHz bantlı bölmü düşük ise, kendisi otomatik algılayıp gerekli işlemi yapmaktadır (2000 kHz bantlı bölgede ses artışı veya, kısılışı). Ancak şu unutulmamalıdır ki, genel ses artışını otomatik yapamıycağı için siz kendiniz ayarlamak zorundasınız. "Neden bu bölüm otomatik değil?" der iseniz, Dünya üzerinde milyonlarca tarz bulunduğu için, kendi tarzınızda, kendi genel sesinizi, siz kontrol etmelisiniz. Yani bir nebze keyif işidir. Değilde, ben her ayarı kendi isteğime göre yapmak istiyorum der iseniz, bunuda karıştırma ve düzeneleme esnasında yaptığınız eklentiler ile yapmanız mümkün. "Maxmizier" eklentisi sadece bu işi kolaylaştırmak amacı ile çıkarılmış bir eklentidir. Tabî farklı amaçlar ilede kullanılabilir.

    Sayın forum üyeleri ve efendiler! Sizlerin önüne bir nebze ışık tutabildiysem ne mutlu bana. Keyifli günler dileğim ile...

  10. #30
    TaLoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    TaLoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: Ses ve Müzik Mastering Aşaması

    2 yıllık konuyu hortlatmışsın skorey

    O değil de, keşke şu forumda "acillll mix yardımmmmmmmm" diye konu açanlar, zahmet edip de şu yazılanları okumayı deneseler. Bu linki atıp oku desen "yaaa çok uzun be hacı, nasıl olcak anlatsan?" diye cevap vermezlerse ne olayım
    skorey bunu beğendi.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

ses mastering, müziğin aşamaları, mastering aşamaları, wavelab mastering nasıl, mastering aşaması, müzik kayıt aşamaları, vokal sesleri kaç db olmalı, muzıgın asamalari, profesyonel şarkı kaydının aşamaları, şarkı kayıt aşamaları, wavelab mastering nasıl yapılır, maximizer nedir, low cut nedir ne işe yarar, aranjede vokal sesi kısık kalıyor, set yaparken ses açıp kısmak fl studio mixer
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Mastering için harika bi vst otomatik mastering..!Mastering için harika bi vst otomatik mastering..!

    Arkadaşlar cakewalk serisinin en güzel vst lerinden birisi kendi plugin lerinden master & mix bölümünü seçin otomatik masterignden geçiriyor tavsiye ederim Üretici Sitesi: http://www.cakewalk.com
  2. Pop Müzik Nedir? Pop Müzik Hakkında Bilgi - TarihçesiPop Müzik Nedir? Pop Müzik Hakkında Bilgi - Tarihçesi

    Pop Müzik Nedir? Pop Müzik Hakkında Bilgi - Tarihçesi 29077 Pop Müzik Nedir? Pop müziğe ismini veren 'pop' kelimeciği, 'popular' yani Türkçe anlamıyla popüler olarak ifade edilen kelimeden türetilmiştir. Popüler müziğin tanımına ve tarihine geçmeden evvel ondan önceki tarihi süreci bir göz önüne almamız gerekir. Bu süreci Rönesans’ın başlangıcından 20. yüzyıla kadar olan süre içerisinde bulabiliriz. 6. yy zamanında Avrupa...
  3. Müzik ,[aranje,mix,mastering]  ve Yazılım Dersi verilir...Müzik ,[aranje,mix,mastering] ve Yazılım Dersi verilir...

    Müzikle uğraşan arkadaşlar Cubase ve Reason eğitimi verilir.Tom maisterlık için mix mastering Müzik yapmak için Aranje ve Armoni kursuda veriyorum ilgilenen arkadaşlara duyrulur... Not:Rap müzikle uğraşan arkadaşların daha çok ihtiyacı olmalıdır. Önce Beni tanı : www.aranjordj.com iletişim: gangmode@windowslive.com
  4. Müzik Prodüksiyonu altında tüm hizmetler..Sekiz MüzikMüzik Prodüksiyonu altında tüm hizmetler..Sekiz Müzik

    Sekiz Müzik Produksiyon ..::Sekiz ::.. Music Production 3406
  5. Çevreciliğin son aşaması: FreeganizmÇevreciliğin son aşaması: Freeganizm

    İşte şehirli çevreciliğin ulaşabileceği son aşama... Devami...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi