Compressor

Mix - Mastering içinde Compressor konusu, ShreDDeR Nickli Üyeden Alıntı Bakın bu konuda size şöyle bir cevap vereyim; Eğer size mix yapmayı öğretecek bir hoca yoksa, deneme yanılma yöntemleriyle öğrenmeniz lazım, benim bakışım böyle en azından. ...

Sponsorlu Bağlantılar

Toplam 3 sayfadan 3. sayfa BirinciBirinci 123
Bu sayfada toplam 28 sonuçtan 21 ile 28 arası mesajlar gösteriliyor.

Konu: Compressor


  1. #21
    70bpm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    70bpm isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Müdavimi

    Standart Cevap: Compressor

    Sponsorlu Bağlantılar


    Bakın bu konuda size şöyle bir cevap vereyim; Eğer size mix yapmayı öğretecek bir hoca yoksa, deneme yanılma yöntemleriyle öğrenmeniz lazım, benim bakışım böyle en azından. İnsanlar deneme yanılma yöntemleri yaparken bile iyi bir monitörle yapsınlar düşüncesindeyim, böylece ayarların verdiği etkileri daha rahat anlayabilirler ve sorunları daha rahat çözebilirler. Bakın Ufuk Önen'in kitabıyla yola çıkıyorsunuz siz, orada terimler yazar, hangi effectin ne işe yaradığı yazar, bunlarda bir bilgidir, fakat size gelip yüz yüze anlatmıyor ki adam, bu kadar bilgi sadece neyin ne işe yaradığını öğrenmek için, hatta daha o kitapta bile anlatılmamış çok şey var. O kitapta neyi nasıl kullanacağımız anlatılmadığı sürece, kimse hiç bir şey yapamaz, bu yüzden insanlar mecburen deneme yanılma yöntemine gidecek, yada Ankara'ya, İstanbul'a gidip, özel yerlere parayı basıp, bu işin ustalarından profesyonel bir şekilde öğrenecekler. Bu işin başka bir çaresi yok. Ben demişim kulak, Moderatörümüz demiş bilgi, ne fark eder ki. Kulağı duymayan bir insan müzik yapamaz, Bilgisiz bir insanda yapamaz ama bilgisiz insanlar deneme yanılma yöntemleriyle zor zarda olsa, yıllarınıda alsa, bir şeyler öğrenebilirler. Mesala her marangoz işi başkasından mı öğrenir veya elektrikçi, veya tesisatçılar. İnternet elimizin altında, bu müzikten önce İngilizce öğrenmeye baksın herkes, adam youtube'da şarıl şarıl neyin ne olduğunu anlatıyor İngilizce, hangimiz düzgüncene anlayabiliyoruz ki ?
    Deneme yanılma ile tabiki belli bir kalite elde ediyorum fakat neden bunu böyle yaptın desen pek bi açıklama getiremem.Bunu anlatmaya çalışıyorum arkadaşta bunu anlatmaya çalışıyor evet tecrübe denemeliyiz ama ne yaptığımızı da bilmemiz gerekiyor benim amacım ipod'umu alıp taktığımda örneğin abartıyorum ama olduğu kadar rihanna diamonds, yani açıyorsun dinliyorsun sanki müzik içine işliyor sesler çok kaliteli geliyor bizde bunu sağlamaya çalışıyoruz ama genel bi çizgiden kimse bahsetmiyor.Compressorle ilgili verilen örnek şu threshold seviye geçerse sinyal 2:1 ratio oranında işte 2 db geçmişse 1 görünür 4 geçmişse 2 ezbere şeyler mantığı anlatılmıyor.Nasıl neden ne ölçüde kullanmalıyım bunu anlatmaya çalışan hiç kimseyi görmedim.O tarz eğitim kurumlarından önce belli bir şeyler bilmek gerekiyor yani boş vakit harcamak istemiyoruz hep bir şeyler öğrenmek istiyoruz ama aslında hep yerimizde sayıyoruz.İnsan bazen kendi başına bir şeylere öğrenemeyebiliyor ortada bir kaynak olmadığında.Kimsede böyle bir şey için uğraşmıyor herkez kendi işine bakıyor buna bir şey diyemeyizde ama bilgi paylaştıkça çoğalır burdaki herkez bir şey koysa ortaya eminim kaliteli işler yapan insanların sayısı dahada artacak en azından bu yeraltı müziği popüler kültürün esaretinde kalmayacak çoğu insan belli bir şeyler yapabilecek yetenekte insanlar imkansızlıklardan vazgeçiyor.İngilizce olayına gelincede bence o konuda haklısınız keşke ingilizcem bukadar berbat olmasa
    ShreDDeR ve erdemsarica bunu beğendi.

  2. #22
    ChordSolo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ChordSolo isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Compressor

    Compressor garip bir şeydir gerçekten, iyi bir monitörünüz yoksa compressor'de ayar yapmanız zorlaşır, Attack compressorun ne zaman devreye gireceğini belirtir, Release compressorun ne zaman devreden çıkacağını belirtir, eee belirtir tamamda, sesi net şekilde duyamadıktan sonra, neyin ne işe yaradığının ne önemi var. Güzel bir ses var önünde, compressoru kullanma gereği duyup compressor vereceksin sese, release rastgele açıyorsun, theresholdu rastgele kısıyorsun, ratioyu ve attack ayarını açıyorsun, sesin eşitlenmesini bekliyorsun ama eşitlenmiyor, benim önceden yaptığım uydurduğum taktik gibi RMS ye falan bakma gereği duyuyorsun, programda dB ye bakma gereği duyuyorsun, belki ses eşit çıkar diye ama çıkmıyor, ne yaparsan yap o ses eşit çıkmayacak, yeni bir monitör almak şart, iyi duyum sağlamak şart, bunun başka hiç bir yolu yok. Haa kendini tatmin etmek için limiter kullanırsın, o zaman o programdaki dB yeri belirli bir bölümde tıkanıp kalır, peak falan yapmaz. Sana kendi düşüncemi söylüyeyim ben, ratioyu belirli bir şekilde açın, daha sonra threshold u en düşük seviyeye getirin ve yavaş yavaş onuda açmaya başlayın, elinizde vokal varsa 1.0 attack olabilir, zaten 1.0 ve 0 attack değerini insan kulağı hissetmiyormuş, 250-300 gibi release olsun, threshold ve ratio değeride sana kalmış, yani mutlaka bu ayarlar olacak demiyorum, duruma göre değişir. Drum kitlerde attack değerini mutlaka fazla yapın, 10-20-30-40-50 gibi, attack değeri fazla oldukça sesin karakteri değişiyor, dolgun olmayan drum kitler dolgunlaşıyor. Attack compressorun ne zaman devreye gireceğini belirtiyor ya, attack fazlalaştıkça, Releasenin azalması gerekiyor. Hem attack açıp, hem release açarsanız, o ses iğrenç bir hal alır. Yani daha ne diyeyim ki, lazım olan tek şey monitör. İyi duyum sağlarsan, nasıl kullanacağını daha iyi anlarsın.

    Skorey i ciddiye almadan söylediklerinize hak veriyorum.Bence monitör ekipmanın en önemli parçası ve bütçe yapılırken titizlik gösterilmeli...
    Yalnız; bilmediğimiz düğmelerin çevrilmesine pek taraf değilim.Mix de kafa yormak yerine genellikle presetten gitmeyi tercih ve tavsiye ediyorum.Birileri benim yerime kafa yormuş zaten...

    Ch.
    ShreDDeR bunu beğendi.

  3. #23
    ShreDDeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ShreDDeR isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Duayeni

    Standart Cevap: Compressor

    ChordSolo yorumunuz için teşekkür ederim, skoreyin deneyimlerine saygım var, ama burası forum, tartışmalar olabilir fakat, laf çarpıtmak bambaşka bir şey. Müzikle uğraşan bir insanın böyle olmaması lazım.

    ChordSolo; Eğer presetlar kulağınıza hoş gelebiliyorsa presettan gidebilirsiniz ama doğru yöntem bu değil bana göre, tabii başka distortion olur, chorus olur, flanger olur, onlarda presetlar kullanılabilir, çünkü onlar sadece effect, sesleri dengelemiyorlar compressor gibi, compressor'de presettan gidilmesini tavsiye etmem. Ben presetlarıda denedim ama bazen güzel sonuçlar alabildim, presetları karıştırarak yapmak yerine, bilerek yapma yöntemini tercih ederim Bende bu iş ile 4-5 yıldır uğraşıyorum aşşağı yukarı, belki göze küçük gelebilir bu kadar süre ama karıştırmadığım program, karıştırmadığım effect kalmadı gerçekten.

    70bpm; compressor için o kadar detayın pek önemi yok aslında, bana kalırsa her şey duyumda bitiyor. Önceden bende onları merak ediyordum ama, şimdi anladım ki her şey duymakta bitiyormuş. O anlattığınız 2-4 db artışlar, ratioyu yükselttikçe çıkışa-(output)'a yansıyor. Onlar compressorun detayları yani. Siz Compelin mağazasına gidin, oradan kulağınıza hoş gelen dinleme monitörlerinden alın ve odanızı akustik süngerler ile kaplayın. Küçük odanız var ise 8 inclik, 7 inchlik wooferi olan monitörleri önermem. 5 inc olsun.

    Baştan başlamak gerekirse;
    EQ; tamamen sizin duyumunuza kalmış, gereksiz frekansları kesebilirsiniz, tiz istiyorsanız tiz verebilirsiniz, bass istiyorsanız bass, bunu böyle anlatayım. Seste çok bass var ise high pass filter uygulayarak temizleyebilirsiniz, bir bass gitarın kemik şekilde çıkmamasını istiyorsanız, yani tizli çıkmamasını istiyorsanız, low pass filter uygulayarak belirli bölüme kadar kesebilirsiniz, bu da yine duyumunuz ile alakalı.

    Compressor; Kick, Snare gibi kitlerin vurucu olmasını istiyorsanız attack ayarı ile oynayacaksınız, attack ile oynadıkça yavaş yavaş release açacaksınız, daha sonra sesi dengelemek için thresholdu en sona indirip yavaş yavaş ratioyu açacaksınız, daha sonra size eşit gibi gelmeye başlayacaktır ama seste ezilmeler olacaktır, bu yüzden yavaş yavaş thresholdu yükselteceksiniz ve sesi eşit duyduğunuzda orada bırakın. Daha önce dediğim gibi, attack çok olursa, release'in az olması lazım, release çok olursa, attackın az olması lazım. Neden böyle söylüyorum; çünkü attack compressorun ne zaman devreye gireceğini belirler, release ise ne zaman devreden çıkacağını. Kick ve Snare'a attack veriyorsunuz ve direk devreden çıkıyor compressor, bu yüzden release çok açılmaz. Vokale attack vermiyorsunuz, compressor devreden çıkasıya kadar dengeli bir şekilde gidiyor sesler. Ne demiştik devreden çıkma süresini release belirler.

    Limiter gelirsek, çok dalgalanan bir ses var mesala, compressor ile müdahale edemiyoruz o sese ve sesin belirli bir seviyede kalmasını istiyoruz, işte bu yüzden limiter kullanıyoruz, adı üstünde limitlemek, bir arabanın devamlı 60 da gitmesi gibi düşünün, hep aynı hızda yani.

    Geri kalan effectleri ayarlamak sizin zevkinize kalmış Mutlaka yararını göreceksiniz.
    70bpm, erdemsarica ve ChordSolo bunu beğendi.

  4. #24
    70bpm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    70bpm isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Müdavimi

    Standart Cevap: Compressor

    Sesi eşit duymaktan kastınız ? Yani evet ben eq,compressor,filter,multiband compressor bunları çözmeye çalışıyorum diğerlerinin bende süs olduğunu düşünüyorum presentlerden yürüyorum falan ama acaba doğru şeylermi yaptım hep bir tereddütüm olmuyor değil çünkü çoğu zaman monitörlerden duyduğum o güçlü kicki ipoduma atıp dinlediğimde duyamıyorum.

  5. #25
    erdemsarica - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    erdemsarica isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Compressor

    70bpm ile düşünce tarzımız neredeyse aynı. Zaten eq,compressor,filtreler gibi temel taşları en iyi şekilde ayarladığımızda geri kalan şeylerin teferruat olduğunu düşünüyorum. Örneğin cubasenin kendi limiteri

    http://static.musiciansfriend.com/de...32_Limiter.jpg

    Mesela ben arabayı 60km hızda sabitler gibi vokalimi de belli bir düzeyde sabitlemek istiyorum. Ne ile oynayacağım ? İnputu mu karıştırayım outputu mu releaseyi mi ? Bunun da çözümü illaki KULAKtır ancak vardır bir püf noktası..

    Compressorde de öyle mesela. ShreDDer biraz açıklamış. ancak vokalde treeshold ne kadar olsa makbuldür, attack release ne kadar olsa ne olur attackı çoğaltırsak ne olur release çoğalırsa/azalırsa ne olur gibi.. Yani biraz daha detaytlı bilgiler lazım

  6. #26
    ShreDDeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ShreDDeR isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Duayeni

    Standart Cevap: Compressor

    Compressor garip bir şeydir gerçekten, iyi bir monitörünüz yoksa compressor'de ayar yapmanız zorlaşır, Attack compressorun ne zaman devreye gireceğini belirtir, Release compressorun ne zaman devreden çıkacağını belirtir, eee belirtir tamamda, sesi net şekilde duyamadıktan sonra, neyin ne işe yaradığının ne önemi var. Güzel bir ses var önünde, compressoru kullanma gereği duyup compressor vereceksin sese, release rastgele açıyorsun, theresholdu rastgele kısıyorsun, ratioyu ve attack ayarını açıyorsun, sesin eşitlenmesini bekliyorsun ama eşitlenmiyor, benim önceden yaptığım uydurduğum taktik gibi RMS ye falan bakma gereği duyuyorsun, programda dB ye bakma gereği duyuyorsun, belki ses eşit çıkar diye ama çıkmıyor, ne yaparsan yap o ses eşit çıkmayacak, yeni bir monitör almak şart, iyi duyum sağlamak şart, bunun başka hiç bir yolu yok. Haa kendini tatmin etmek için limiter kullanırsın, o zaman o programdaki dB yeri belirli bir bölümde tıkanıp kalır, peak falan yapmaz. Sana kendi düşüncemi söylüyeyim ben, ratioyu belirli bir şekilde açın, daha sonra threshold u en düşük seviyeye getirin ve yavaş yavaş onuda açmaya başlayın, elinizde vokal varsa 1.0 attack olabilir, zaten 1.0 ve 0 attack değerini insan kulağı hissetmiyormuş, 250-300 gibi release olsun, threshold ve ratio değeride sana kalmış, yani mutlaka bu ayarlar olacak demiyorum, duruma göre değişir. Drum kitlerde attack değerini mutlaka fazla yapın, 10-20-30-40-50 gibi, attack değeri fazla oldukça sesin karakteri değişiyor, dolgun olmayan drum kitler dolgunlaşıyor. Attack compressorun ne zaman devreye gireceğini belirtiyor ya, attack fazlalaştıkça, Releasenin azalması gerekiyor. Hem attack açıp, hem release açarsanız, o ses iğrenç bir hal alır. Yani daha ne diyeyim ki, lazım olan tek şey monitör. İyi duyum sağlarsan, nasıl kullanacağını daha iyi anlarsın.
    "erdemsarica" böyle bir şey yazmıştım, konuyu tamamen okumamışsınız sanırım ? Limiter kullanımına gelince, ben limiter kullanırken kulağa bakmıyorum, orada sayılar yazıyor, İnput 6.0 ise, ben input ve outputu -7.0 yapıyorum, ve master kanalına bir tane daha limiter veriyorum peakleri engellemesi için, onuda -0.1 yapıyorum, ve Mastering aşamasına geçiyorum.

    - - - Güncellendi - - -

    Sesi eşit duymaktan kastınız ? Yani evet ben eq,compressor,filter,multiband compressor bunları çözmeye çalışıyorum diğerlerinin bende süs olduğunu düşünüyorum presentlerden yürüyorum falan ama acaba doğru şeylermi yaptım hep bir tereddütüm olmuyor değil çünkü çoğu zaman monitörlerden duyduğum o güçlü kicki ipoduma atıp dinlediğimde duyamıyorum.
    Diğerleri süs zaten, onları bende yazmadım. Monitör olarak hangi monitörü kullanıyorsunuz, güçlü kicki eğer duyamıyorsanız, yanlış ayarlar yapıyorsunuzdur. Ne ayarları yanlış derseniz, en başta EQ, belki kick size fazla basslı gelir, belki bassını düşürmüş olabilirsiniz, compressor ile daha etkili vurmasını sağlayacaksınız, cubasenin presetlarından pek yola çıkmayın, genellikle sizin gümbür gümbür vurmasını istediğiniz kick, orada sönük gelebilir. Kickten kicke fark var, yani adamlar kullanmıştır Rock kit, siz kullanmışsınızdır HipHop kit. Bu yüzden compressorde fazla sıkıştırma yapıp, kickinizi etkisiz hale getirebilir. Birde sesi eşit duymaktan kastınız derken ? ses dalgaları devamlı oynar ve seviye farklılıkları mutlaka olur, compressor ses dalgalarını sıkıştırarak, ses dalgalarının seviyelerini dengeler. Limiter ise belirli bir seviyede bırakır, mesala ses dalgaları devamlı yukarı aşşağı oynuyor, siz bundan rahatsızsınız, sesin hep belirli bir düzende kalmasını istiyorsunuz, limiter kullandığınızda ses dalgaları belirli bir seviyede kalacaktır. Limiter kullandığınızda. ----------------------, compressor kullandığınızda ^^--------^^-------^^_------- bunun gibi anlatayım.
    70bpm bunu beğendi.

  7. #27
    ChordSolo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ChordSolo isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Compressor

    ChordSolo yorumunuz için teşekkür ederim, skoreyin deneyimlerine saygım var, ama burası forum, tartışmalar olabilir fakat, laf çarpıtmak bambaşka bir şey. Müzikle uğraşan bir insanın böyle olmaması lazım.

    ChordSolo; Eğer presetlar kulağınıza hoş gelebiliyorsa presettan gidebilirsiniz ama doğru yöntem bu değil bana göre, tabii başka distortion olur, chorus olur, flanger olur, onlarda presetlar kullanılabilir, çünkü onlar sadece effect, sesleri dengelemiyorlar compressor gibi, compressor'de presettan gidilmesini tavsiye etmem. Ben presetlarıda denedim ama bazen güzel sonuçlar alabildim, presetları karıştırarak yapmak yerine, bilerek yapma yöntemini tercih ederim Bende bu iş ile 4-5 yıldır uğraşıyorum aşşağı yukarı, belki göze küçük gelebilir bu kadar süre ama karıştırmadığım program, karıştırmadığım effect kalmadı gerçekten.
    Aslında bu düşüncemin büyük bir bölümü işe yeni başlayanlara yönelikti...Zira kaza geliyorum demez...
    Ve bir sorun daha:
    Biten çalışmayı nerelerde dinliyoruz?
    komşunun dvd çaları, arabadaki teyp, cep telefonu...buralarda dinleyip öyle mi karar vermeliyiz?
    bence kesinlikle evet...
    monitör mix de tamam ama son tahlilde hataya neden olabiliyor...önemli olan sizi dinleyen insanın basit bir çalarda alacağı duyum hissiyatı...
    ShreDDeR bunu beğendi.

  8. #28
    ShreDDeR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ShreDDeR isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Duayeni

    Standart Cevap: Compressor

    Ben kötü monitörlerde mix yaptığım için çoğu yerlerde güzel geliyor, hatta dinlediğimde hs80'lerde bile iyi gelmişti. Aslında şimdiki kullandığım monitör, daha net ve yüksek ses verebilse, mükemmel işler ortaya çıkarda, alt frekansları duyamıyorum, o yönden kötü malesef. Monitör çeşitleri oluyor tabii ki, 8 lik,5 lik, 3 lük, aslında herkes 8 lik monitöre heves eder, daha büyük ve daha gösterişli olduğu için frekans aralığı daha iyi olduğu için, ama bulunduğumuz ortam küçük bir yer ise, oraya 8 lik bir monitör alırsak, çok boğuk ses çıkıyormuş gibi his verir size, bu da mix yapmanızda büyük sorun olur, 3 lük monitörler bile küçük mekanlarda kullanıldıklarında, 8 lik monitörlerden daha net ses verir, adamlar küçücük yere 8 lik monitörü koymuşlar, ses emiliyor ama bir yandan da sıkışıp kalıyor sesler, yaptığınız mixten emin olamıyorsunuz, en sonunda bırakıp geçiyorsunuz. 200 tl lik monitör, birazcık alt frekansları ve bassları güzel verse tadından yenmez ama olmamış işte.


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

threshold release ratio keyfi müzik, compressor effect çeşitleri, vurucu ve dolgun bir kick nasıl elde edilir, insan kulağı kaç milisaniyeyi farkeder, compressor nasıl ayarlanır, fat compressor nedir, müzik kompressor çeşitleri
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. CompressorCompressor

    Arkadaşlar şimdi bir mix projesi inceliyordum bir kanal için verilmiş olan normal bir seviye var -5.2 dB birde mixerden verilmiş değer var -16.6 dB bu değerler ne için örneğin peak değeri durmadan değişiyor -14,-15 lerde yani notandan notayamı değişiyor sinyal seviyesi neye göre değişir örneğin yukarıdaki ayarlarda bir C5 e basıyorum peak -14 falan bi oktav üstü C6 ya basıyorum -18 falan,bu normal vermiş olduğumuz değerler mixerden vermiş...
  2. Compressor (Kompresör) Nedir ?Compressor (Kompresör) Nedir ?

    Compressor (kompresör) Nedir ? Compressor tüm efektler arasında en az anlaşılan ve malesef kullanımında en çok yanlış yapılan dinamik bir efekttir. Bu nedenle nasıl çalıştığını iyi anlamak bir ses mühendisi için olmazsa olmaz bir gerekliliktir.Compressor aslen bir dinamik alan işlemcisidir. İstenilen yerde dinamik alanı belirtilen ölçüde daraltarak size miksiniz içinde alan sağlar. Aslında müzik içinde bizim istediğimiz dinamik alanın...
  3. Kayıtta Compressor önerisiKayıtta Compressor önerisi

    Vokal kayıtlarında Compressor kullanmak istiyorum ? Behringer ve Samson hariç :), Yeni stüdyo kuracağım, yeni monitör olunca daha rahat ayarlarım compressoru, hangi marka compressor önerirsiniz.
  4. Compressor Nedir ? MakaleCompressor Nedir ? Makale

    Kompresör, ingilizcesi ile Compressor, ses sinyalinin seviyesini otomatik olarak kontrol etmeye yarayan bir cihazdır, girişteki ses seviyesi kullanıcının tayin edeceği bir eşik seviyesinin üzerine çıktığında kompresör bu sinyali yine kullanıcının belirleyeceği bir oranda, hızda ve süreçte kısarak çıkışa verir. Girişteki sinyalin seviyesi eşik seviyesinin altına düştüğünde kompresör yine kullanıcının tayin edeceği bir hız ve süreçte...
  5. Acil yardım--Fat compressorAcil yardım--Fat compressor

    Arkadaşlar Acil master vstsi olan Fat compressor ü arıyorum 1 kaç yerden buldum fakat demoydu sanırım kurduğumda sorun verior program files dosyasının içinde bulunan vst dosyasındada göremedim elinde olan varsa paylaşırsa ve bu konuda bilgili arkadaşların yardımlarını bekliorum şimdiden ilginize teşekkür ediyorum.....
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi