mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?

Mix - Mastering içinde mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır? konusu, mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır? Mix ; Bir şarkıda çalışılan tüm kanalların bir birine dengelenesi demekdir, yani sesin düzeyine yapılan bir müdale aşamasıdır. Ancak bu müdahale sadece ses düzeyi ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 8 sonuçtan 1 ile 8 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi5Beğeni
  • 2 Yazan : welierdugan
  • 1 Yazan :
  • 1 Yazan : B-Project
  • 1 Yazan : welierdugan

Konu: mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?


  1. #1
    welierdugan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    welierdugan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?

    Sponsorlu Bağlantılar


    mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?



    Mix ; Bir şarkıda çalışılan tüm kanalların bir birine dengelenesi demekdir, yani sesin düzeyine yapılan bir müdale aşamasıdır. Ancak bu müdahale sadece ses düzeyi ile sınırlı kalmaz şarkıdaki efektlerde bu mix sırasında şarkıya eklenir. Dinamik alan çalışmaları yapılır , sesin berraklığı ve tonu üzerindeki çalışmalarda bu aşamada bitirilir.Öyleyse mix bir şarkının son kullanıcıya ulaşmadan önce yapılan genel duyumu en iyi hale getirme işleminde masteringden önceki adımdır. Mastering ise bir albümü mixi olarak görülebilir, nasıl mixde kanallar dengeleniyorsa masteringdede bir albümdeki şarkılar bir birine eşitlenir. Böylece son kullanıcı evinde müzik dinlerken sürekli volume düğmesine dokunmak zorunda kalmaz.


    Peki bu işlemler nasıl ve ne gibi ekipmanlar ile yapılır.

    Ufak bir liste yapıcak olursak;

    1- Stüdyo monütörleri veya son derece güvendiğiniz hi-end kolonlar.
    2-Mixer
    3-Ekolayzır
    4- Dinamik işlemciler. limiter , comp , de-eser vs.
    5- Efektörler reverb , echo , delay gibi..
    6- günümüzde en önemli olan DAW (digital audio workstaion)

    Birde mekan lazım sonra sınırsız kahve ve eğer içiliyorsa sigara şart gibi..


    Yukardaki listedeki monütör hariç herşey software olarak son derece kaliteli olarak temin edilmesi mümkün cihazlar. Zaten bir daw artık bunları kendi size sunuyor.

    Bir çalışma için ben Reaper veya Logic tercih ediyorum. Şaunda bu yazıyı evde hazırladığımdan Reaper üzerinden anlatım yapıcam burda önemli olan yazılım değil aslında sizin duyum gücünüz.

    Yazılımı açtıktan sonra bir projeye başlayalım benim projem 36 saniyelik bir radyo jingle projesinin mixi olucak. Çoğu enstruman şuanda eksik ancak mixi anlatmak için kanal yeter sayımız mevcut. Aşağıdaki resimde birinci kanalda bir piano solosu mevcut onun altında sırayla davul kanalları var. Peki neden davul bu şekilde çok kanallı olay çok basit, mixi yaparken rahat edebilmek. Ben vsti olarak davulu yazdım bu durumda mixi ya o anda vsti üzerinden yapıcam yada bir davula sadece davul olarak müdale edicem kick veya snare olarak müdahale etmem mümkün olmıcak bu sebeble davulu kanallara bölüyorum.



    Ekolayzır

    Her kanala bir eq mutlaka ekliyorum. Kullandığım eq'da analayzer mevcut gerek görürsem burdan oynama yapabilicem ama gerek görmezsem tamam diyerek devam edicem. Mesela zillerde alt frekanslar çok düşükdür belkide yokdur eq ile bu alt freknas aralığılığını kısıyorum böylece o bölgede bulunan zil harici sesler benim parçamda olmıcak. Bunu aynen kickde üst frekanslar olarak uygulayabiliriz.

    Frekansların dengelenmeside önemli bir nokta. Mesela kick ile bass gitar aynı frekans aralığında olabiliyor bu durumda yapılıcak olay " hpf " kullanmak veya frekansları biraz kısarak ( bir enstrumanınkini ) arada bir sınır yaratmakdır bu durumda o frekansdaki yer kavgası bir nebze diner ve duyumu çok daha iyi olur vede her enstruman ayrı ayrı duyulur.





    Dinamik alan

    Dinamik alanda çalışmak biraz tehlikelidir çünkü dinamik alan dediğimiz şey şarkının canıdır. Yapılıcak yanlış bir hamle şarkının tüm tadını kaçırır ve ortaya ruhsuz bir şarkı ortaya çıkar.

    Davulu çalarken comp kullandık bu yüzden davula comp kullanmıcam. Duyduğum kadarı ilede limiterda lazım değil. Bu durumda davula pek birşey yapmıyorum. pianoyu bir dinledikden sonra (solo olarak diğer kanallar mute edilmiş olmalı) comp ekliyorum ve değerlerini biraz deneme yanılma ile karar veriyorum. ( Normal şartlarda pek deneme yanılma lazım değildir. Kulağınız bir sese alıştımı genelde kendi kafanızdaki presetler devreye girer ve şu şudur diyip uygularsınız.) duyumu en iyi olana kadar comp etkisini arttıyorum çok gelirse kısıyorum.


    Efektler

    Ses her ortamda mutlaka bir efekte maruz kalır. Bu efektler sesin canlı şekilde ve dinlenebilir olmasında çok önemlidir. Bir şarkıda efektler doğallık ve aranjeye tat katmak amaçlı kullanılır yani efektden yoksun bir şarkı en fazla bir kaç kez dinlenebilir daha sonralarda dinlemek çok sıkıcı olucakdır. bu durumda bizim dolu dolu bir reverb vermek bir hangarda kayıt almamız mümkün değil, olsada bu efektin kontrolü bizim elimizde olmaz. Bunun için reverb üniteleri mevcut ses bu üniteden geçerek efektleniyor bizde bunu software olarak yapacaz. Kanala bir reverb efektörü ekliyoruz ve solo olarak playliyoruz en güzel olana kadar kendinizde ayar yapabilirsiniz veya presetlerden güzel olanı seçebilirsiniz. Çok fazla reverb eklemek kimi şarkıda güzel olabilir ama tiz enstrumanlarda bence çok fazla reverb güzel olmuyor. Vokalde ise orta düzey olduğu zaman tadından yenmiyor nerdeyse.

    Bir tek reverb mevcut değil efekt olarak. Wah wah , chrous gibi çok efekt var. Bunlarıda dinleyerek neye hangi efekt uygundur bulmak sizin tecrübenize bir eklenti olucakdır.





    Vokal mixi

    Bu çalışmanın vokalleri kayıt edilmedi daha o yüzden pek bir vokalden bassetmedik. Aynı vokalede bir enstruman gibi davranmak doğru olan birşey ama vokal için pek çok eklenti var mesela de-eser gibi şeyler mevcut veya detone gidericiler gibi , bunlarıda vokal sırasında kullanmak iyi olur ama her zaman olduğu gibi mümkün olduğunca az kullanmak en iyisidr.

    Panoroma kurulumu

    Bir şarkıda değişik panlama yöntemleri kullanmak mümkün. Mesela yaylılar sadece sağdan gelebilir veya gitar sesi tam ortalanmış olabilir bu sizin şarkıya ne kadar ne katmak istediğinize bağlı. mesela vokal , gitar , yaylı enstruman dubleleri 1. ve 2. kanal dubleler genelde sağ ve sol olarak panlanır. Panlama yöntemleri şarkınıza bir boyut katacakdır güzel fikirler ile şarkınızı güçlendirebilirsiniz.



    TÜM KANALARIN EŞİTLENMESİ VE MASTER KANALA MÜDAHALE

    Her kanal çoğu zaman farklı gainler ile kayıt ediliyor. Bu durumda ses seviyesi farklı oluyor. Mixerden bu seviyeleri eşitliyicez ve master kanala bir spectrum analyzer koyarak sonuca bakıcaz ve gerekiyorise bir eq ilave ederek veya limiter vs lazımsa eklicez projeyi bounce edicez.



    Mix bir parçayı baştan aşağıya değiştirebilir veya bilgisiz biri tarafından güzel bir şarkı kötü halede gelebilir. Bir kayıtın iyi olmasında mix bir etkendendir alınan kayıtaki aletlerde mix kadar önemlidir. Karekteri olmayan , sesi bozmakdan başka bir işlevi olmayan bir preamp, Mikrofon vs. sizin kayıtlarınızın iyi olmamasına neden olabilir bu yüzden sizin kayıtlarınızın ne kadar iyi olduğu

    Kayıt zincirindeki ekipmanların iyiliğine,
    Kayıtı alan kişinin tecrübesine,
    Kayıttaki vokalist veya enstruman çalan kişiye,
    ve ses mühendisinin ortaya koyacağı işe bağlıdır. Tek başına bir mixden beklenen "mixle herşey düzelir süper olur" pekde gerçekci değildir bence.


    mixdeki en önemli olay ise " mixin bir kalıbı yoktur" " bunları ekle süper olur " gibi birşey söz konusu olmaz.
    solarsonic ve Birader bunu beğendi.

  2. #2
    çetin adar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    çetin adar isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Silver Üye

    Standart Cevap: mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?

    vaybe bu iyiydi tşkrler paylaşım için..
    welierdugan bunu beğendi.

  3. #3
    B-Project - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    B-Project isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?

    En sonunda herşeyi geri yükleyip pc ye video çekeceğim anlamaz bu haliyle çoğu kişi bunu mesela şu compressor işini abartanlar çok compressor kullanmak şart değildir!!! Eq diyoruz adamlara ne olduğunu nasıl olduğunu söylemiyoruz gerçi forumda bir çok döküman var ama bizim millet uyuşuk okumaz.Neyse bu işler text ile olacak gibi değil
    TaLoS bunu beğendi.

  4. #4
    welierdugan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    welierdugan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?

    vaybe bu iyiydi tşkrler paylaşım için..
    Kafada bir şeyler yerine oturduysa tamamdır.

    - - - Güncellendi - - -

    En sonunda herşeyi geri yükleyip pc ye video çekeceğim anlamaz bu haliyle çoğu kişi bunu mesela şu compressor işini abartanlar çok compressor kullanmak şart değildir!!! Eq diyoruz adamlara ne olduğunu nasıl olduğunu söylemiyoruz gerçi forumda bir çok döküman var ama bizim millet uyuşuk okumaz.Neyse bu işler text ile olacak gibi değil

    Bu paylaştığım birazcık bilenler için. Eğer insan isterse öğrenir.
    TaLoS bunu beğendi.

  5. #5
    beton16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    beton16 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?

    çok teşekkürler videolu anlatımlarda olursa süper olur

  6. #6
    bygokay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    bygokay isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?

    güzel anlatım sağol

  7. #7

    Standart Cevap: mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?

    Arkadaşlar Bende Bi konuda Yardım almak istiyorum ama Formda Cevaplama panelinden Başka bi yazı sayfası bulamadım..
    Ezgi Çayır & Derin & Fuibron - Bitti Artık 2014 (DjSerkan) - YouTube Buradaki ilk başta çalan efektin adı ne Ve nasıl yapabilirim lütfen Yardım edin

  8. #8
    welierdugan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    welierdugan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: mix nedir? neden yapılır? nasıl yapılır?

    Cubase - İlgili ses loopun üzerinde iki defa tıklanır, çıkan pencereden VariAudio sekmesi seçilir ve seslerin oktavları değiştirilir.


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

mix nasıl yapılır, youtube mix nasıl açılır, youtube mix nedir, youtube mix nasıl yapılır, youtube da mix nasıl yapılır, rap mix nasıl yapılır, iyi bir mix nasıl yapılır, mixi üyelik, youtube da youtube mix i nasil yapilir, yoputube mixinde şarkılar nasıl geri alınır, you tube mix nasil yapilir, youtube mix neden otomatik çalışmaz, youtube mix yapmak, pc deki sesi nasil güclendirebilirim, neylerden şarkı yapılır
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. mastering nasıl yapılırmastering nasıl yapılır

    ben mastering mühendisi olmak istiyorum bana açıklayın ama işte şu ses şu kadar düşürülür bu bu kadar açılır şeklinde değil mesela şarkı mühendise hangi formatta götürülür (mp3 olarakmı mesela) ????? mühendis hatalı frekansı nasıl sezer ???
  2. Bilgisayarda nasıl rap yapılır?Bilgisayarda nasıl rap yapılır?

    Merhaba arkadaşlar Ben PC de nasıl rap yapılır onu sorcam hamma dm15 küçük dinamic mikrafon kullanıyorum Rap sözü yazmaya 1 yıl önce başladım önceden hiç birşey bilmiyorum ses kaydedicsine sesimi kaydediyordum Herkez çok palı studyo ekipmanları öneriyo ama işime yaramayabilir die girmek istemiyorum maddiyatımda çok yok Video klipleirnde genelde hem condenser mikrafon kullanıolar SORU 1- MİKRAFON FİLTRESİ NE İŞE YARAR SORU 2- SES KARTI...
  3. Bu efekt nasıl yapılırBu efekt nasıl yapılır

    Envoy Feat Felis Tigris - K.D - (Elleran Elvis - Westsound Diss ) - YouTube şu parçanın başında ki efekti nasıl yapabilirim ?
  4. Md nasıl yapılır ?Md nasıl yapılır ?

    md nasıl yapılır ? arkadaşlaaklr bilen biri cvb yazabilirmi
  5. MİDİ Nasıl Yapılır ?MİDİ Nasıl Yapılır ?

    Merhaba Tum MİDİSYENLER . Siteniz cok guzel . Site icerigi hakketen dop dolu . Hep kendimi bildim-bileli MİDİ - leri İnternetden indiriyorum.Hiç kendi MİDİ-mi yapmayı düşünmemişdim . Amma şimdilerde MİDİ - yapmayı çok istiyorum . Yani bu işi cidden kafama koydum da , nasıl yapılıyor onu bilmiyorum . Yardımcı olurmusunuz . Yardımcı olursanız sevinirim
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi