demişsinki; fx kanal ekleyip sonra kanalllarımın send bölümünden istediğim oranda gönderiyorum yazmışsın ben bu dediğinin mantığını anlamadım neden dersen delay reverb gibi efektleride inserts bölümünden yapsak ne farkı oluyor peki onu anlamadım diyelimki senin dediğin gibi yaptık bunu yapmanın mantığı nedir yani onu anlamadım ?

ikinci sorumda export almak nedir export ne işe yarıyor ? şunu bilimsel dilde değilde bizim anlıyacağımız bir dilde anlatırsan biz ozaman seni daha iyi anlarız

Arkadaşın kullandığı yöntem, yani FX Kanal ile çalışma yöntemi yaygın şekilde kullanılan bir işlemdir. Mantığı ise bilgisayarı fazla yormamak ve rahat çalışabilmesini sağlamaktır. 10 kanal bir proje ile çalıştığını varsayarsak, her bir kanal için ayrı ayrı reverb eklediğini düşünürsek (insert ile) 10 tane reverb plugin'i bilgisayarını fazlasıyla yoracaktır. Ki iş sadece reverb ile bitmiyor, bunun yanında comp, eq, de-esser vs.'de var. Bilgisayar her bir kanal için tüm pluginleri aynı anda çalıştırmaya kalktığında zorlanacak ve kayıt çalarken takılacaktır. Bununla beraber kaydında cazır cuzur sesler çıkmaya başlayacaktır. (Export ettiğinde bu sesleri duymazsın elbette ama mixing sırasında çok sinir bozucu bir durum)

Bunun yerine sadece bir adet Reverb ekleyip (FX Kanalı ile) bunu istediğin kanala istediğin oranda dağıtmak çok daha kullanışlı bir yöntem olur.

Seçin tabiki de sizin!...