Bas Gitar ve Kick Drum gain seviyesi hakkında

Mix - Mastering içinde Bas Gitar ve Kick Drum gain seviyesi hakkında konusu, Arkadaşlar merhaba.. Bir makalede okuduğum kadarı ile mix aşamasında bas gitarın -15 dB Kick Drum'ın ise -10 seviyelerinde tutulması gerektiğini okudum. Ya da tam tersiydi hatırlayamıyorum. Deneme amaçlı bir kayıt ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 5 sonuçtan 1 ile 5 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi2Beğeni
  • 1 Yazan : ugur86
  • 1 Yazan : degetthe

Konu: Bas Gitar ve Kick Drum gain seviyesi hakkında


  1. #1
    degetthe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    degetthe isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Bas Gitar ve Kick Drum gain seviyesi hakkında

    Sponsorlu Bağlantılar


    Arkadaşlar merhaba..

    Bir makalede okuduğum kadarı ile mix aşamasında bas gitarın -15 dB Kick Drum'ın ise -10 seviyelerinde tutulması gerektiğini okudum. Ya da tam tersiydi hatırlayamıyorum.

    Deneme amaçlı bir kayıt yapmıştım bu seviyelere göre. Ancak bu seviyelere göre sesler şarkı içerisinde çok düşük kaldı.. Diğer tüm enstrümanları, vokali, back vokali kısmak zorunda kaldım ve sonuçta cılız bir parça ortaya çıktı..

    Sorum şudur ki;

    1. Bahsi geçen bu -15 ve -10 dB seviyeleri doğru mudur..
    2. Bu seviyeler doğru ise, Cubase'deki peak meter'dan mı takip edilerek yapılmalıdır.
    3. Şarkının genelinin mix aşamasında cılız kalması normal midir. Bu sorun Mastering ile mi çözülmelidir.
    4. Bu seviyeler doğru ise diğer tüm enstrümanların volume seviyeleri buna göre mi ayarlanmalıdır..

    Şimdiden tüm ilgilenenlere teşekkür ederim..

  2. #2
    ugur86 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ugur86 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: Bas Gitar ve Kick Drum gain seviyesi hakkında

    Dsotum bu teknik doğrudur, yani mixin bittiğinde master out'un fader'ı 0 db'de iken seviyeleri -6 db civarında gezinmesi gerekiyor. Sonra mixini stereo wav olarak çıktı al, yeni bir Mastering projesi açarak burada Mastering işlemlerini yap, ses zaten baya bir şişiyo istediğin hacmi burada verebilirsin. Yani denge mix'te hacim mastering'de ayarlanıyor gibi düşünebilirsin.
    Sativus bunu beğendi.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    UAD Apollo8/Audient ID14/WarmAudio87/Rode NT5 St./Dynaudio BM6a/NS10mStd/Logic Pro X/StudioOne

  3. #3
    degetthe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    degetthe isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Bas Gitar ve Kick Drum gain seviyesi hakkında

    Dsotum bu teknik doğrudur, yani mixin bittiğinde master out'un fader'ı 0 db'de iken seviyeleri -6 db civarında gezinmesi gerekiyor. Sonra mixini stereo wav olarak çıktı al, yeni bir mastering projesi açarak burada mastering işlemlerini yap, ses zaten baya bir şişiyo istediğin hacmi burada verebilirsin. Yani denge mix'te hacim mastering'de ayarlanıyor gibi düşünebilirsin.
    Artık internetten de her bilgiye inanmak güçleştiği için buradan bilgili arkadaşlara da sormak istemiştim. Demek ki doğru yoldayız..

    Bir de ek olarak Mastering'e geçtiğim zaman, Cubase'in maser out fader'ını 0 db'de tutuyorum. Buna göre gerekli işlemleri yapıyorum. Ancak bilgisayarın (yani ses kartının) volume ayarı nasıl olmalı sizce ? Örnekleyeyim..

    Bilgisayarın ses seviyesini çok düşük tuttuk. Ya da o şekilde unuttuk ve farkına varmadık. Haliyle mastering sırasında ses kulağımıza daha az geleceğinden, maximizer ya da limiter ile sürekli sesi arttırmak isteyeceğiz. Yada tam tersi, ses kartının volume seviyesini en yüksekte unuttuk. Bu durumda da mastering sırasında sesi kısma çalışmasına geçeceğiz. "E bu da aptallık, farkedip ses kartının volume seviyesini ayarlarsın" diyebilirsiniz ama işte o volume seviyesi nasıl olmalıdır. Mix sorasında -6 dB'yi baz alıyoruz. Mastering için böyle bir değer söz konusu mudur..

    Şimdiden teşekkür ederim..
    ugur86 bunu beğendi.

  4. #4
    ugur86 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ugur86 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: Bas Gitar ve Kick Drum gain seviyesi hakkında

    Mastering'te de aynı şekilde fader 0'da iken db değerini gözlemleyip -1 / 0 civarını geçmemesine özen gösterceksin. Master out'un kırmızı yandığı durumlarda projen pick yapar ve distorsion oluşur , ses bozulur, netliği kaybolur, ve iyi bir kulak anında duyar bunu. İzotope Ozone kullanıyorsan ve ingilizcen varsa bu işlemleri verdiğim linkten yararlanarak çözebilirsin;
    http://downloads.izotope.com/guides/...gWithOzone.pdf
    Yani buradaki olayı , mixten çıktı aldığın eseri topyekün bir hacimlendirme ve evrensel muzikal zevklerine yakınlaştırma çabası olarak görelim. Yani senin master'lanmış projeni birisi arabada ya da hi-fi sistemde karışık cd'den dinlerken başka parçalardan geçişte eq ayarı ve volume seviyesi ile oynama ihtiyacı hissetmemeli.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    UAD Apollo8/Audient ID14/WarmAudio87/Rode NT5 St./Dynaudio BM6a/NS10mStd/Logic Pro X/StudioOne

  5. #5
    degetthe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    degetthe isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Bas Gitar ve Kick Drum gain seviyesi hakkında

    İngilizcem var ancak İzotop Ozone'um yok.. Waves Plug-in lerini kullanıyorum. Ama yine de çok faydalı bir döküman.. İnceliyorum..

    Desteğiniz için teşekkürler..


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

Bas Gitar ve Kick Drum gain seviyesi hakkında
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Drum Kitler HakkındaDrum Kitler Hakkında

    Arkadaşlar çok önemli bir konu biliyorsunuz setimize beğendiğimiz bir şeyler yüklemek için bir şeyler silmek gerekiyor. 1. olarak önce drum kitlerden başlayalım drum kitleri sildiğimiz zaman haliyle bu drum kitlerin içinde barındırdığı sesler ve sampleler de silinecektir peki bu silinen samplelerin başka bir drum kitte kullanılma ihtimali varmıdır yani bu drum kiti silince başka drum kitlere veya performans seslerine zarar vermiş olurmuyuz....
  2. Kayıtta gain seviyesiKayıtta gain seviyesi

    Arkadaşlar merhaba.. Bir sorunumu dile getirerek yardımlarınızı bekliyorum. Ana kayda geçmeden önce sadece gitar ve vokal ile bir pilot kayıt alıyorum. Daha sonra bunun üzerine teker teker ritim enstrümanları ile alyapısını oluşturmaya başlıyorum. Bunların da tamamlanmasının ardından diğer enstrümanlara geçerek teker teker kaydımı tamamlıyorum. Bir enstrümanın kaydına geçmeden önce gain ayarı için önce deneme yapıyorum, kulağıma hoş...
  3. drum hit and kick arıyorumdrum hit and kick arıyorum

    ​Drum hit and kick arıyorum elinde olan varsa uploadlarsa sevinirim.
  4. Korg pa 80 drum kit hakkında acil yardımKorg pa 80 drum kit hakkında acil yardım

    öncelikle hayırlı günler değerli hocalarım ve kardeşlerim record > currunet style > stl.elem diyorum durum kitleri değiştiriyorum her ritimde olmuyor fakat bazır ritimlerde record yapıp kayıt ettiğim halde drum kitleri eski haline geri dönüyor bu konuda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum
  5. Drum Kick yazabilceğim içinde hazır loopta bulunan vst war mı??Drum Kick yazabilceğim içinde hazır loopta bulunan vst war mı??

    önceden stylus wardı ama o virüslü çıktı sildim stylus remix'i önerdiler fakat bulamadım bana stylus remix yada ona benzer vst bulmam konusunda yardımcı olursanız çok makbule geçer
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi