Ahmed Adnan Saygun

Ahmed Adnan Saygun, (d. 7 Eylül 1907, İzmir – ö. 6 Ocak 1991, İstanbul). Türk besteci, araştırmacı, Müzisyen.

Hayatı :
Müziğe olan ilgisi ilkokul yıllarında başladı. Eğitimine "İzmir İttihad ve Terakki İdadisi"nde devam etti. İlk musiki çalışmalarını İsmail Zühdü (nazariyat), Rosati (piyano) ve Tevfik Bey (piyano) yanında yaptıktan sonra 1928 yılında devlet tarafından Paris'e gönderilerek orada Vincent d'Indy (kompozisyon), Eugene Bozzel (Füg), Madam Bozzel (armoni), Paul le Flem (Kontrapunt), Amedee Gastone (Chant Gregorien), Souberbilelle (org) ile çalıştıktan sonra, 1931 yılında Türkiye'ye döndü. O tarihten sonra çalışmalarını kompozitör, etno-müzikolog ve kompozisyon hocası olarak sürdürdü.

Başlıca Eserleri :
Kompozisyon alanında: 4 Senfoni, Yaylı Sazlar Orkestrası için Deyiş (Dictum), Concerto da Camera, Ayın Raksı, Bir Orman Masalı, 3 Yaylı Sazlar Kuarteti, Nefesli Sazlar için Kentet Keman, Piyano, Viyolonsel için Çeşitli Kompozisyonlar, Ses ve Piyano, Ses ve Orkestra için Liedler, Yalnız Koro Eserleri, Orkestra eşliğinde Keman, Viyola ve Piyano Konçertoları vb...
Yunus Emre (Oratoryo), Özsoy (bir perdelik opera), Taş Bebek (bir perdelik opera), Kerem (üç perdelik opera), Köroğlu (üç perdelik opera), Gilgameş (üç perdelik dramatik destanahmet çok maynua benzer ve kulağı yokturve risale halinde yayınlanmıştır.).
A. Adnan Saygun 1931 yılında Ankara ve İstanbul Konservatuvarlarında kompozisyon hocası olarak çalışmış ve birçok değerli sanatçının yurda kazanılmasını sağlamış ayrıca 1961 - 1966 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Üyeliği yapmıştır.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Elisabeth Spzagne Cooledge Foundation'm siparişi üzerine ikinci Kuartetini ve Serge Koussevitzki Foundation'un siparişi üzerine üçüncü Senfoni'sini yazmış olan A. Adnan Saygun, kompozitör olarak çeşitli memleketlerde madalyalar almış, milletlerarası çeşitli etno-müzikoloji kuruluşlarının kurucu üyesi olmuş, yönetim kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. Müzik eğitimi alanında da birçok eseri yayınlanmıştır.