Müziğin hayatımızdaki yeri ve önemi


"Müzik ruhun gıdasıdır" anonim sözü sanırım müziğin insan yaşamındaki yerini en güzel ifade eden özdeyişlerdendir. Bazen düz yazı ile ifade edilemeyen ya da sözlü olarak kurulan diyaloglardan beklenilenin elde edilememesi insanları dertlerini, heyecanlarını, sevinçlerini müzik yoluyla ifade etmeye yöneltmiştir. Bu bazen, değişik enstrümanlarla sadece melodi ya da dizelere dökülmüş şiirlerin notalandırılarak sözlü şarkı yada türkü formatında dışa vurumu ile ifade olmaktadır. Hepimizin de bildiği gibi, aynı kültürden gelmeyen, aynı dili konuşmayan halkların bireyleri sadece ve sadece ortak dil olarak gördükleri müzik yolu ile duygu bağı oluşturmuşlardır. Örneğin bir çoğumuz klasik müziğe uzak olsakta çalındığında mutlaka kendimizden bir şeyler bulur ve keyif alırız. Müziğin insan yaşamındaki yerine dair bir çok bilimsel makale ve araştırma yazısına sizler de denk gelmişsinizdir; ana rahmindeki çocuğun gerek annenin kalp atışlarına göre ritim tutmasından gerekse dışarıdan anne vasıtasıyla algıladığı seslere uygun hareketler belirlediği bilinen gerçeklerdir.

Müzik sadece duygu alışverişi anlamında kullanılmanın ötesinde ekonomik sektörde de verim arttırıcı olarak kullanılabiliyor. Japonlar birçok üretim alanlarında mesai saatlerinde merkezi olarak müzik dinletmek kaydıyla çalışanlar üzerinde pozitif bir atmosfer yaratıp ritmik bir çalışma ahengi oluşturmuşlar ve bu uygulamanın verimi arttırdığını ve çalışanlarında olması gerekenden daha az yorgunluk hissettiğini görmüşlerdir. Yine müzik ekonomik anlamda bir sektör olmuş ve ses icrasından, basımından, yayımına kadar değişik kategorilerinde milyonlarca insana istihdam sağlamaktadır. Yaşamımızın bu bölümün de yer aldığı gibi, karşı cinse hislerimizi ifade etmekte, dertlerimizi dillendirmekte de önemli bir argümandır müzik.

Müziğin yaşamımızdaki yeri inkar edilemez bir biçimde sıcak ve hissedilirdir. Düşünsenize annelerimiz bebeklerini uyuturken başvurdukları en önemli çare yine müziktir. Yorgunluklarımızda, sıkıntılı anlarımızda o anki duygularımızı ifade eden şarkı ve türküler güzel bir müzik eşliğin de her zaman imdadımıza yetişirler. Onun için nerede olursak olalım müzik her çeşidiyle mutlaka yanı başımızdadır ve neredeyse her derde deva cinsinden bizler için iyileştirici bir yanı vardır.

Ayrıca Müziğin İnsan Üzerindeki Etkileri ve Müziğin Faydaları Nelerdir adlı makaleler de ilginizi çekebilir.

Müziğin sizin için ne ifade ettiğini anketimize katılarak siz de belirtebilirsiniz.

Kaynak: Keyfi Müzik