Müzik Nedir? Müziğin Tanımı

-muzik-nedir.jpg

Müziği genel tanımı ile açıklamak gerekir ise şöyle başlayabiliriz. Müzik, insanın duygu ve düşüncelerini ses aracılığı ile yansıtmasıdır. Bu da sesin biçim ve devinim kazanması demektir. Bir başka tanım olarak da müzik, sesin ve sessizliğin belirli zaman dilimleri arasında aktarıldığı ve ifade edilmiş olduğu sanatsal bir form olma özelliğidir. İlk tanımımızda belirtmiş olduğumuz gibi sesin biçim ve devinim kazanması sonucunda müziğin kabul görmesi, biraz da o sesin dinleyenlerin duygularının kıpraşmasına ve duygu yoğunluğu oluşturmasına yönelik yapılmış bir sanat olmaktadır. Müzik genel itibari ile farklılıklar ve çeşitlilikler gösterebilmektedir. Bu farklılık ve çeşitlilikleri oluşturan etkenler ise insanların farklı coğrafyalarda yaşamaları, farklı kültürlerinin olması, farklı zaman ve koşullarda yaşaması ve kişiden kişiye beğeni yönü ile farklılık göstermesi bu çeşitliliğin oluşmasında ki en büyük etken olmaktadır.


Müziğin ortak bir tanım çerçevesinde toplanması ise 20. Yüzyıldan sonra zorlaşmıştır. Bu zorluluğa neden olan unsur ise bu yüzyılda çok fazla ve farklı müzik akımlarının ortaya çıkışı olmaktadır. İnsan nüfusunun artması ve bir müziğin hitap etmiş olduğu kitlenin artması da müziğin ortak tanımının yapılmasını zorlaştıran başka bir unsur olmaktadır. Başka bir perspektiften bakıldığı zaman ise bu farklılıklar ve çeşitlilikler müziği geliştirmekte ve müzik kavramının genişlemesine yol açmaktadır. Bir kültürün müziğinin dünyanın her noktasından dinlenilebilmesi, müziğin artık mesafe tanımadığının bir örneği olmaktadır.


Saymış olduğumuz bu farklılıklar neticesinde müziğe tek bir çerçeveden bakılmayıp farklı çerçevelere bakılarak yorumlanmasına neden olmuştur. Farklı çerçeveden bakılmasına yol açması tanımını biraz daha açacak olursak şöyle açıklamak doğru olacaktır. Artık müzik sosyolojik, psikolojik, akustik, politik ve benzeri açılardan değerlendirilmekte ve tek bir bakış açısı ile bakılmamaktadır. Her meslek grubu müziğe aynı perspektiften bakmamaktadırlar. Çünkü bir sosyoloğun müziğe bakışı ile, bir psikoloğun bakışı ile, bir siyasetçinin bakışı bir olmamakta ve yorumlandığı zaman çok fazla farklılıklar gözlemlenmektedir. Bu farklılıkları araştıran kişilere ise müzikolog ya da müzik teorisyenleri adı verilmektedir. Batı müziğinin gelişimi ile birçok farklı akımın ortaya çıkışı, müzikologların da işlerini zorlaştırmaktadır ve her müzik tarzını, akımını farklı farklı değerlendirmesine neden olmaktadır.

Müziğin hayatımızdaki yeri ve önemi, Müziğin İnsan Üzerindeki Etkileri ve Müziğin Doğuşu - Müziğin Tarihi Gelişimi adlı makaleleri de incelemenizi tavsiye ederim.

Kaynak göstermeden alıntı yapmayınız.