Johannes Brahms Kimdir? Johannes Brahms'ın Hayatı



JOHANNES BRAHMS (1833 - 1897)

7 Mayıs 1833 yılında Hamburg'da doğan Johannes Brahms'ın küçüklüğü dans yerlerinde çalışmak ile geçmiştir. Babasının kontrbasçı olması bu işi yapmasında ki en büyük etken olmuştur. Brahms, ünlü kemancı Joseph Joachim aracılığı ile Robert Schumann'ın yanına geçmiştir. Yanına gitmiş olduğu adamın, Brahms'ta ışık görmesi ve onun hakkında bir yazı yazması ile her şey başlamıştı. Hamburg'da müzik denemelerinin başarısız olması sonucunda Almanya'da birçok kente ve küçük kasabaya giden ve burada şansını deneyen Brahms, buralarda pek etkili olamamıştır. Ancak buralarda geçirmiş olduğu süre onun ünlü bir bestekar olmasına yardımcı olmuştur. Bu maceralardan sonra bir daha ülkesine dönmemek üzere Viyana'ya yerleşmiştir. Çoğu ünlü bestekar gibi Brahms'ta hayatı boyunca evlenmeyip, bekar kalmıştır. Viyana'da ki dostları Brahms'ı hayata bağlamışlardı.

Johannes Brahms Viyana'da olgunlaşmaya başlamış ve kurallara bağlı kalan klasikçi olmuştur. Dönemin sanatçılarına nazaran ataları ile ilgilendi ve halk müziği ile uğraştı. Eski müziklere olan ilgisini konçertoların yanında, org eserleri ve dini mahiyette olan eserler yaratarak da göstermiştir.

Bu başarıları gerçekleştirmesinde ki en büyük etken ise yaşamış olduğu yeri benimsemesi olmuştur. Sonuçta Kuzey Almanyalı birisinin Viyana'da yeni bir yaşam kurması kolay olmamaktadır. Kendisini keşfeden adam olan Schumann'ın yapamadıklarını yapması da bu kadar tanınmasına neden olmuştur. Klasik müzik ile kendi stilini harmanlaması müziğe yeni bir yorumun gelmesine neden olmuştur. Yakınları Brahms'ın kalbinden bir acı esmekte olduğunu dile getirmektedirler. Brahms neşelenmek için bile (mezar benim sevincimdir) koralini söylemekteymiş. Bu her ne kadar abartı olsa da bu söz bile gerçeğin ifadesi olmaktadır.

Brahms'ın bu düşünceleri ve farklı tarzı kendisinden sonra ki kuşağa da bir örnek olmuştur. Brahms'ın bir ilginç özelliği ise define bulunmasına yardım etmek olmuştur. Bu hayatında ki ilginçliklerden sadece bir tanesidir. Daha sonra popüler olacak olan Max Reger'in de Brahms'tan etkilendiği bilinmektedir. Bu denli etkileme gücü yüksek olan sanatçı hayatını tamamen müziğe adamıştır. Alman besteci Brahms Viyana'da 1897 yılında hayata gözlerini yummuştur. Ancak hayatını kaybettikten sonra, birçok Johannes Brahms taklitçisi ortaya çıkmıştır.

Başlıca Eserleri

Kaynak: Keyfi Müzik