Türkiye'den Neden Uluslararası Star Çıkmıyor?


Türkiye'den Neden Uluslararası Star Çıkmıyor?
Bu soru yıllardan beri sorulmakta ve sorulmaya devam etmektedir. Peki gerçekten neden ülkemizden bir star çıkartamıyor? Neden uluslararası başarısı bulunan sanatçı sayımız yok denilebilecek kadar az? Gelin bu soruların cevaplarını birlikte bulmaya çalışalım.

Öncelikle ülkemizin yani bizim toprağımızın müziği sadece bizim ülkemize ait olmaktadır ve uluslararası bir değer taşımamaktadır. Maalesef en büyük sıkıntıyı bu noktada yaşıyoruz. Kendi kültürümüzün sağlam olması ve köklerinin çok eskiye dayanması, bizi bu tarzdan çok da fazla uzaklaştıramamaktadır. Ancak türkülerimizin ve şarkılarımızın yanında pop starlarımız ve rock starlarımız da uluslararası bir popülerliğe sahip olmamaktadırlar. Bunun nedeni ise sanatçılarımızın yetersizliği ile alakalı değildir. Bu durumun asıl nedeni bizim ülkemizin bu piyasada olmamasıdır.

Star olmak piyasa gerektiren bir durum olmaktadır. Piyasa ise kendi ezgilerimizi, türkülerimiz ve şarkılarımızı söyleyerek gerçekleştirilememektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ezgilerimizin sadece bize özgü olması uluslararası bir başarıya sahip olmamızı engellemektedir. Milyarlarca insanın yaşamış olduğu dünyada sadece 70 milyona hitap ederek, uluslararası bir seviyede olmayı beklemekte hayal olmaktadır. Peki bu Dünya’da nasıl piyasa sahibi olacağız? Nasıl bir star çıkartacağız? Şimdi bu sorunların çözümüne değinelim.

Piyasa sahibi olmak ve uluslararası bir üne sahip olmak için, tüm Dünya’nın ortak dili olarak kabul edilen dilin kullanılması gerekmektedir. Bu dil de bilindiği üzere İngilizce olmaktadır. İngilizcenin yanında 18 ülkenin resmi dili olan İspanyolca da kullanılabilir. Ancak bu dillerin şarkı söylemek için bilinmesi yetmemektedir. Sonuçta şarkı sözleri ezberlenebilir. Fakat şarkı sözlerinin anlamının bilinmesi, kelimelerin anlam, durumuna göre vurgu yapılması ve dinleyiciye o duygunun verilebilmesi için dilin tamamen bilinmesi gerekmektedir. Star olacak kişinin şarkı söylemiş olduğu dilde, tartışabilmesi, iletişim kurabilmesi ve kendini istediği gibi ifade edebilmesi mutlak suretle gerekli olmaktadır.

Uluslararası bir üne sahip olmak yani bir star olmak için yapılması gereken başlıca şeyler yukarı da söylemiş olduklarımız gibi olmaktadır. Çok geniş bir kitleye hitap edebilmek ve o kitleye istenilen duygunun verilebilmesi gerçekleştirildikten sonra ülkemizden star çıkmaması için bir neden ortada kalmamaktadır.

Son olarak da sanatçılarımızın iyi bir eğitim almaları ve star olmak için gereken unsurları barındırmaları gerekmektedir. Sanatçılarımız istenilen düzeyde olduktan ve istenilen kitleye ulaşıldıktan sonra güzel ülkemizden biz de star çıkartabiliriz.

Albüm yapılırken hangi şarkının öne çıkacağına nasıl karar verilir? ve Pop Müzik Nedir? Pop Müzik Hakkında Bilgi - Tarihçesi makaleleri de ilginizi çekebilir.

Kaynak : Keyfi Müzik