Ayla Dikmen Biyografisi - Ayla Dikmen'in Hayatı
-ayla-dikmen-kimdir.gif
AYLA DİKMEN (1944 - 1990)

Ayla Dikmen, 25 Mart 1944 yılında Kütahya'da Dünya'ya geldi. Ailenin en küçük çocuğu olan Dikmen, Müzisyen bir aileden gelmektedir. Babası Ali Rıza Dikmen piyano ve ud, annesi Bedriye Dikmen ise keman çalmaktaydı. Doğal olarak Dikmen'in her günü müzikle birlikte geçmekteydi.

Lise eğitiminin sonuna kadar Aydın'da kalmıştır. Müzik hayatına ilk girişi ise lisede okulun korosuna katılması ile başladı. Müzik hocası da türkü derlemeni olan İhsan Ünal'dı. Aydın Lisesi Radyosunda solist olarak şarkı söylemeye başladığı zaman da ilk olarak hocasının derlemelerini okumuştur. Daha sonra Kahire Radyosundan öğrenmiş olduğu batı müziklerini de seslendirmeye başlamıştır.

Lise dönemi bittikten sonra Dikmen, Ankara'ya gitti. Burada ise Ankara Yüksek Ticari İlimler Akademisinde eğitimini sürdürdü. Bu eğitimi sırasında, aynı zamanda TBMM'de stenograf olarak da çalışmaktaydı. Daha sonrasında ise sekreter yetiştiren bir okulda stajyer öğretmen olarak çalışmaya devam etti.

Müzik ile okul çağından sonra profesyonel olarak başlaması ise İlham Gencer aracılığı ile gerçekleşmiştir. Toplu bir arkadaş buluşmasında Dikmen'i dinleyen Gencer, kendisine mutlaka bu işi profesyonel olarak yapmasını söyler ve Dikmen bu öğüdü dinlemeye karar verir. Ailesinin bu fikrine karşı çıkacağını düşünen Dikmen, ailesine ikinci bir üniversite okumak istediğini söyleyip, İstanbul'a gelir ve burada siyasal bilgilere kaydını yaptırır. Tabii ki Dikmen'in amacı okul değil profesyonel anlamda müzik hayatına girmekti. Bunun için ilk adımı Yavuz Özışık ile tanışarak atmıştır. Yine ailesinden çekindiği için adını Parla Nur olarak değiştirir ve bu isimle çalışmaya başlar. Radyo programı yaptığı bir sırada Şerif Yüzbaşı ile tanışmakta ve bu arkadaşlık hayatını oldukça değiştirmektedir. Yüzbaşı, Dikmen'e orkestrasına katılmasını teklif etmekte ve onunla birlikte çalışmasını istemektedir. Dikmen için bu hayal dahi edilemeyecek bir fırsattır ve hemen kabul eder. Bu orkestra ile katılmış olduğu İkinci Boğaziçi Müzik Festivalinde en başarılı şantöz seçilmiştir. 1965 yılında ise Balkan Melodileri Festivalinde "Niksar'ın Fidanları" ile birinci olmuştur.

Dikmen'in hayatı boyunca yayınlamış olduğu tüm 45'lik plaklar büyük ilgi ile karşılaşmıştır. Ayla Dikmen 1970 ve 1980 yılları arasında TRT'nin birçok müzik programında yer almıştır. 1990 yılında henüz 46 yaşında iken rahim kanseri nedeni ile hayata gözlerini yummuştur.



Ayla Dikmen'in başlıca eserleri şunlardır;

Niksarın Fidanları / Ay Kız Adın Yamandır (1966)
Merdiven / Mühür Gözlüm (1967)
Ayrılık Şarkısı / Seninleyim (1968)
Sensiz Yaşayamam / Nereye (1970)
Gençlik Gençlik / Sakın Karşımda Ağlama (1970)
Yanan Mum / Al Yanaklım (1971)
Asker Mektubu / Of Aman, Aman (1971)
Kime Ne Düştü / Hadi Gidelim (1972)
Bir Gölge Gibi / Sevmeden Kimse Seni (1972)
Sus Arkadaş / Sonsuz Keder (1973)
Aşk Defteri / Öpücük (1974)
Yolcu Yolunda Gerek / Kalbime Kanımla Yazdım Adını (1974)
Çoban Pınarı / Ay Ay Ay (1975)
Yeniden seveceğim / Kim Dinler Sizi (1975)
Hu Bismillah / Anlamadın Mı (1976)
Benim Kaderim Bu / Hadi İçelim (1976)
Onu Bunu Bilmem Kararlıyım / İlk Ve Son Aşkımsın (1978)

Kaynak: Keyfi Müzik