Cover Nedir?

Müzik Makaleleri içinde Cover Nedir? konusu, COVER NEDİR? COVER NE DEMEK? Cover , diğer bir adı ile cover versiyon, önceden plağı çıkmış olan popüler şarkıların yeni bir yorum ile farklı şarkıcılar tarafından, farklı bir müzik ile ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 4 sonuçtan 1 ile 4 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi4Beğeni
  • 3 Yazan : Biyografi
  • 1 Yazan : ayhan255

Konu: Cover Nedir?


  1. #1
    Biyografi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Biyografi isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Cover Nedir?

    Sponsorlu Bağlantılar


    COVER NEDİR? COVER NE DEMEK?

    Cover, diğer bir adı ile cover versiyon, önceden plağı çıkmış olan popüler şarkıların yeni bir yorum ile farklı şarkıcılar tarafından, farklı bir müzik ile tekrar ortaya çıkarılmasına ya da icra edilmesine denilmektedir.

    Cover, bazı kesimler tarafından küçümsenmektedir. Küçümsenmesinin sebebi ise, şarkının ilk sürümünün daha iyi ve daha otantik olduğu, sonradan çıkan sürümlerinin ise taklit olduğu düşüncesidir. Bu yüzden cover müzik bazı kesimler tarafından ikinci sınıf müzik olarak görülmektedir. Ancak bu durumun böyle olmadığını gösteren çok açık örnekler bulunmaktadır. Buna örnek verecek olursak, The Beatles grubunun, en çok cover yapılan parçalarından biri olan "Yesterday" parçasının 3000'in üzerinde farklı sürümü olduğu bilinmektedir. Bu da cover versiyonların ikinci sınıf olmadığının en büyük kanıtı olmaktadır.

    Cover, kelimesinin kökü Fransızca'dır ancak İngilizce'ye dayanan bir sözcük olma özelliği göstermektedir. Müzik anlamı bakımından bizim dilimizde görüldüğü gibi diğer dillere de değiştirilmeden girmiştir. Cover kelimesi ülkemizde farklı şekillerde tabir edilmektedir. Bu tabirlerden örnek verecek olursak; Coverlamak, cover yapmak, cover şarkı, cover albüm, coverını çıkartmak olarak söyleyebiliriz.

    "Cover", "Cover versiyon" ya da Aranjman, müzik alanında önceden seslendirilmiş bir eserin farklı sanatçılar tarafından yeniden icra edilmesi anlamına gelmektedir. "Cover" (Okunuşu kavır), kökeni eski Fransızcaya (coverir, 13. Yüzyıl) dayanan İngilizce bir sözcük olmasına rağmen birçok dilde değiştirilmeden kullanılmıştır. Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.

    "Aranjman müzik akımı": Aranjman sözcüğü, teknik anlamı dışında "bir müzik akımı"nı tanımlamak için de kullanılmaktadır. "Aranjman müzik" türü bir dönem Türkçeleştirilmiş yabancı dildeki şarkılara verilen addır, yani kısaca "aranjman" olarak adlandırılan bu şarkılar yabancı dildeki müziklerin Türkçe cover'larıdır. Bu maddede ele alındığı anlamıyla "aranjman müzik akımı" 1960'ların hemen başında ortaya çıkmış ve 10 yıl boyunca hüküm sürdükten sonra 1970'lerin başında yerini Anadolu Pop (veya Anadolu Rock) akımına bırakmıştır. Bu tür şarkılara verilen bir başka ad da "Türkçe sözlü hafif Batı müziği"ydi. "Türkçe pop", "Türk popu" "Türk pop müziği" veya TRT'nin kullandığı "Türk hafif müziği" terimleri zaman zaman aranjman yerine kullanılmış olsalar da bunlar Türkçe besteleri de içine alan daha geniş bir kavramı temsil ediyordu ve gerçek anlamıyla "Aranjman müzik"in tam karşılıkları değillerdi.

    Cover'ın Tarihçesi:
    1960'lara gelinceye kadar Türkiye'de pop şarkılar Türk şarkıcılar tarafından orijinal dillerinde yani İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve İtalyanca söyleniyordu.

    1961 yılında Fecri Ebcioğlu ilk kez Fransız pop şarkıcısı Bob Azzam'ın "C'est écrit dans le Ciel" adlı parçasına Türkçe sözler yazıp "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" adıyla İlham Gencer'e söyletmesi ile aranjman akımı başlamış oldu. Bu parça Türkçe söylenmiş ilk pop şarkısıdır. Şarkı büyük bir ilgiyle karşılanınca devamı çığ gibi geldi. Ebcioğlu'na Sezen Cumhur Önal'ın da katılması ile yüzlerce yabancı pop şarkısına Türkçe sözler yazılarak plaklar dolduruldu. Bu şekilde aralarında Ajda Pekkan, Alpay, Ertan Anapa'nın da olduğu onlarca şarkıcı ülke çapında ünlü oldular.

    Talep o kadar fazlaydı ki bu iki söz yazarı daha da ileri giderek şarkıların orijinal bestecilerini ve yorumcularını Türkiye'ye getirterek kendi bestelerine Türkçe sözler yazarak bizzat kendilerine plak doldurttular. Bunlar arasında Adamo, Marc Aryan, Johnny Hallyday, Sacha Distel, Peppino di Capri, Mina ve Patricia Carli gibi Avrupa'nın tanınmış şarkıcıları da vardı. Avrupalı şarkıcıların kendi şarkılarını kırık bir Türkçeyle söylemeleri insanlara o denli sempatik gelmişti ki aynı aranjmanları seslendiren Türk şarkıcılar da tıpkı onlar gibi kırık bir Türkçe kullanmaya başladılar. Örneğin aranjmanını Fecri Ebcioğlu'nun yaptığı "Her Yerde Kar Var"ı kendi bestecisi Salvatore Adamo nasıl bozuk bir Türkçe ile söylediyse aynı aranjmanı Ajda Pekkan da tıpkı onun gibi bozuk bir aksanla söylemişti.

    Aranjman akımının (modasının) bu iki öncüsü Fecri Ebcioğlu ve Sezen Cumhur Önal'a bir süre sonra Fikret Şeneş ve Ülkü Aker, 1970'lerde de Norayr Demirci katıldı. Uzun yıllar bu alanda sadece bu isimler vardı. Bu isimlerin yazdıkları Türkçe sözlerle plak yapılmış birçok şarkı orijinallerinden daha başarılı olmuştur, başarının payı bazen düzenlemede bazen de yazılan başarılı Türkçe sözlere aittir. "Kimler Geldi Kimler Geçti", "Memleketim", "Son Verdim Kalbimin İşine", "Bu Ne Dünya", "Sev Kardeşim" orijinal versiyonunun önüne geçmiş olan şarkılardan bazılarıdır. Sezen Cumhur Önal'a göre Kamuran Akkor için sözlerini yazdığı "Aşk Eski Bir Yalan" adlı aranjmanı, şarkının orjinali olan Enrico Macias'ın "S'il Fallait Tout Donner"den daha fazla satmıştı.

    Gönül Yazar, Nesrin Sipahi, Gönül Akkor ve İnci Çayırlı gibi Türk müziğinin tanınmış isimleri de bir zamanlar aranjman söylemişlerdi. Hatta Ahmet Sezgin, Orhan Şener ve Ayla Büyükataman'ın da aranjman plakları vardır.

    Kaynak: Keyfi Müzik
    ayhan255, admin ve TaLoS bunu beğendi.

  2. #2
    ayhan255 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ayhan255 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Silver Üye

    Standart Cevap: Cover Nedir?

    Anlatım ve bilgilendirme için teşekkür.
    Biyografi bunu beğendi.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    ~~. ♫♫ Music Is My Life ♫♫ ~~



  3. #3
    fattik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    fattik isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Cover Nedir?

    Teşekkürler

  4. #4
    ketronxd9 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ketronxd9 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Cover Nedir?

    Teşekkürler


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

cover ne demek, cover nedir, kavır nedir, kavır ne demek, müzikte cover ne demek, cover müzik nedir, cover müzik ne demek, cover yapmak ne demek, cover şarkı ne demek, kavır müzik, kavir muzik, cover muzik nedir, kavır şarkı ne demek, müzikte cover ne demektir, müzikte cover yapmak ne demek
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Thirteen Senses - Gone CoverThirteen Senses - Gone Cover

    Çok sevdiğim bir grup. Elimden geldiğince coverlamaya çalıştım. İyi dinlemeler.Görkem - Gone (Thirteen Senses Cover) - YouTube
  2. muse - mk ultra (cover)muse - mk ultra (cover)

    YouTube - muse-mk ultra (cover) ARKADAŞLAR UMARIM BEĞENİRSİNİZ BU BENİM İLK KAYIDIM HERANGİ Bİ SORU OLURSA SORABİLİRSİNİZ gitarımın markası cort x2 amfim de gördüğünüz gibi marshall mg10
  3. Aşktan Öte Cover KaaNAşktan Öte Cover KaaN

    Herkeze Merhaba Kendimi Tanitma bölümü falan taniticaktim ama usendim acıkcası :D birazda sabırsızlık war :) direk olaya girdim :D ben yaklasık 1 senedir gitar calıorum ve bir video hazırladım ins begenrisiniz movie maker ile birden cok ses kaydını ust uste koydum pek guzel olmadı ama :( cokta belli olmuo :P ayrıca mikrofondan dolayı biraz cevre gurultusude war bunla ilgili bi konu daha acicam neyse amma konusdum :D simdi video :) Youtube...
  4. Klavyelerde Set Nedir? Kart Nedir? Ne işe yararlar?Klavyelerde Set Nedir? Kart Nedir? Ne işe yararlar?

    Arkadaşlar mazur görün ama bilmemek değil öğrenmemek ayıp demiş atalarımız. Klavyelerde Set Nedir? Kart Nedir? Ne işe yararlar? Cevaplarsanız sevinirim. Hayırlı işler herkese...
  5. Sınırötesi nedir, sıcak takip nedir?Sınırötesi nedir, sıcak takip nedir?

    Askere sınır ötesi operasyon için yeşil ışık yakıldı.Peki ikisinin arasındaki fark ne? Devami...
Konu Puanlaması 5 üzerinden 5,00 | Toplam : 1 kişi