Compressor Nedir ? Makale

Müzik Makaleleri içinde Compressor Nedir ? Makale konusu, Kompresör, ingilizcesi ile Compressor, ses sinyalinin seviyesini otomatik olarak kontrol etmeye yarayan bir cihazdır, girişteki ses seviyesi kullanıcının tayin edeceği bir eşik seviyesinin üzerine çıktığında kompresör bu sinyali yine kullanıcının ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 7 sonuçtan 1 ile 7 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi3Beğeni
  • 1 Yazan :
  • 1 Yazan :
  • 1 Yazan :

Konu: Compressor Nedir ? Makale


  1. #1
    Anıl Yıldırım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Anıl Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Standart Compressor Nedir ? Makale

    Sponsorlu Bağlantılar


    Kompresör, ingilizcesi ile Compressor, ses sinyalinin seviyesini otomatik olarak kontrol etmeye yarayan bir cihazdır, girişteki ses seviyesi kullanıcının tayin edeceği bir eşik seviyesinin üzerine çıktığında kompresör bu sinyali yine kullanıcının belirleyeceği bir oranda, hızda ve süreçte kısarak çıkışa verir. Girişteki sinyalin seviyesi eşik seviyesinin altına düştüğünde kompresör yine kullanıcının tayin edeceği bir hız ve süreçte devreden çıkar. Bu mikserin başında oturup fader'ları ses yükseldikçe aşağı çekmek ve ses normale döndüğünde fader'ları geri eski haline itmek gibidir, tek farkı kompresör cihazı bu işlemi bir insanın yapabileceğinden çok daha hızlı ve hassas olarak yapar.

    Kompresörün birinci amacı, seviyesindeki iniş-çıkışların dengesizliği sebebiyle bir sesler bütünü arasında belli bölümleri kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olan bir sesi kontrol altına alıp, sesin dinamik aralığını daraltarak, yani sesin en yüksek seviyesi ile en düşük seviyesi arasındaki farkı sesin karakterine en az zararı verecek şekilde azaltarak, sesin bir bütün içerisinde daha rahat ve istikrarlı bir şekilde duyulmasını sağlamaktır.

    Burada prensibin anlaşılabilirliği açısından Türkçe terminoloji kullanmakla beraber, piyasada mevcut cihazların hemen hepsinin üzerinde İngilizceleri bulunduğundan ilk başlarda Türkçelerin yanında parantez içerisinde İngilizcelerini de vereceğim ki bu yazıyı okuduktan sonra cihazın önüne geçtiğinizde nerede neyden bahsettiğimi daha kolay görebilesiniz.

    Daha önce dediğim gibi, girişteki ses sinyalinin seviyesi kullanıcının belirlediği eşik (threshold) seviyesinin üzerine çıktığında kompresör bu sesi kompresyon oranı (rate) miktarınca kısar. Mesela, diyelim ki threshold -10dB, rate de 4:1 olarak tayin edildi. Bunun anlamı şudur: Girişteki sesin sinyal seviyesinin -10dB'in üzerine taştığı her 4dB'de kompresör bu artışı çıkışa sanki artış sadece 1dB olmuş gibi yansıtacaktır, yani girişte -10dB üzerine taşan her 4dB artış için kazanç ayarında 3dB kısılma gözlenecektir. Dolayısı ile diyelim ki girişteki sinyal -6dB'e vurursa bu çıkışa sanki -9dB'e vurmuş gibi yansıyacaktır.

    Kompresyonun devreye ne kadar hızlı gireceğini atak zamanı (attack time) tayin eder. Örneğin eğer attack 50ms olarak belirlenmişse, sinyal eşik seviyesini geçtikten 50ms sonra kompresör ses seviyesini rate miktarında kısmaya başlar.

    Kompresyonun devreden ne kadar geç çıkacağını da salıverme zamanı (release) belirler. Diyelim ki eğer release 300ms olarak belirlenmişse, giriş sinyali eşik seviyesinin altına düştükten 300ms sonra kompresör kazanç düşürmeyi bırakır, kazanç ayarını normale döndürür.

    Aşağıdaki birinci şekilde sinyalin kompresyona girmeden önceki halini (mavi), ikinci şekilde hard-knee adı verilen keskin kompresyon uygulandıktan sonraki kalini (kırmızı) ve üçüncü şekilde de soft-knee adı verilen yumuşak kompresyonun ileriye bakış fonksiyonu ile beraber (look-ahead) uygulandıktan sonraki halini görebilirsiniz. Sinyalin attack ve release bölgelerindeki hareketlerindeki farklılığa dikkat edin.

    Kompresyon prensibi itibarıyle bir bakıma kazanç kaybı demektir, zira kompresyona uğrayan sesin seviyesi düşer. Bu kayıbı tazmin etmek için kompresör cihazlarının çıkış katına make-up gain denen kaybedilen seviyeyi tazmin edici bir post-amplifikatör devresi daha eklenmiştir, dolayısı ile kompresyon esnasında ses seviyesinde diyelim 6dB bir zayıflama olmuşsa bu make-up gain ayarı ile tekrar bu 6dB kayıbı telafi edip sinyal seviyesini yükseltmek mümkün olur, ama bir farkla: kompresyondan önce sinyalin en kuvvetli noktası ile en zayıf noktası arasındaki fark daha fazla idi, kompresyon sonrasında sinyalin zayıf noktaları önceye göre daha da kuvvetlenmiş ve etkinliği/duyulabilirliği artmış oldu.

    Kompresyonun müzik yapımında teknik olarak sağladığı faydalar sayısızdır. Bunlardan en önemlisi,sesin içinde transient (geçici) denen, ses karakterine büyük bir etkisi olmadığı halde bir anda haddinden fazla yüksek seviyelere ulaştığı için sinyali clipping'e sokan yüksek enerjili ani çıkışları kontrol altına alarak bağımsız sesin toplam müzik arasında daha fazla açılıp duyulabilmesini sağlamak ve birbirlerini bloke etmelerini önlemektir. Örnek vermek gerekirse, denemiş olanlar bilir: Diyelim bir vurmalı çalgı (davul kiti) kaydettiniz, üzerine başka enstrumanlar da kaydettiniz ve mikslemeye çalışıyorsunuz. Ama davul bir türlü müziğin arasında dolgun tınlamıyor, davulun sesini açmaya kalksanız kırmızı clip ışığı yanıp duruyor, sinyal tepelerde distorsiyona uğruyor, sinyali geri çekseniz davul arkada sanki komşu duvara vuruyormuş gibi zayıf kalıyor. Siz de nerede yanlış yaptım diye saçınızı yoluyorsunuz. Oysa eğer ses dalgalarının oluşum karakteristiğini incelerseniz, özellikle vurmalı çalgılarda membrana ilk vurulduğu ânın hemen arkasından membranın çok kısa süren ama enerjisi darbenin toplamının ortalamasından kat kat fazla seviyeye ulaşıp sönen bir bileşen ürettiğini görürsünüz. İşte sesin o kesintiye/distorsiyona uğrayan kısmı o transient adı verilen bileşenidir. Sesin beynin algılayabildiği karakterine çok büyük bir katkısı olmadığı halde müzik yapanların canını teknik açıdan çok sıkar. Onu kesmenin en kolay yolu uygun bir ayarda kompresyon uygulayıp kısarak bu ani çıkışları sanki o kadar da büyük enerjili değillermiş gibi çıkışa yansıtmaktır. Dolayısı ile, diyelim ki ortalama seviyesi -25dB ama transient seviyesi -6dB olarak kaydedilmiş bir trampet vuruşunun transient seviyesini uygun bir kompresyon ayarı kullanarak -18 seviyesine çekersek, kompresör cihazının çıkışındaki tazmin edici make-up gain kazanç devresinin yardımı ile sinyalin ortalama seviyesini bir anda -25dB'den -10dB civarına rahatlıkla çıkartabiliriz, hem de sinyali hiçbir distorsiyona sokmadan. Gördüğünüz gibi uygun bir kompresyon kullanımı bize müziğin içindeki enstruman seviyeleriyle daha rahat oynayabileceğimiz bir tavan boşluğu (headroom) verir.

    Ancak burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus vardır ki o da dip gürültüsüdür. Kompresörler çalışma prensiplerinin bir getirisi olarak dip gürültüsünü abartırlar. Az evvel yukarıda verdiğim trampet örneğini ele alırsak, kompresör kullanarak bir trampet vuruşunun ortalama şiddetini 12dB kadar artırırken aynı zamanda o trampet sesiyle beraber sinyale karışıp kaydedilmiş olan gürültüyü de 12dB miktarınca yükseltmiş olursunuz. O yüzden çoğu kompresörün hemen girişinde bir Noise Gate (gürültü kapısı) devresi bulunur ki bu noise gate'in açılıp kapanmasını kullanarak sesler arasındaki sukûnetli bölgelerdeki dip gürültülerini bloke etmek mümkün olsun. Vuruşların bulunduğu bölgeye denk gelen gürültülerin zaten önemi yoktur zira o vuruşun şiddeti dip gürültüsünden kat kat daha fazla olduğundan vuruşun altındaki gürültüyü beyin algılamaz, önemli olan gürültüyü sukûnetli anlarda kesmektir.

    Bu sebeple, henüz daha kayıt aşamasındayken dip gürültüsüne sebep olacak faktörleri en aza indirmek gerekir ki daha sonra miksaj aşamasında başınız ağrımasın.

    Şimdilik bu kadar, önümüzdeki günlerde kompresyon tipleri (soft-knee/hard-knee, single band/multiband), kompresyondaki metodlar, teknikler, kompresyondaki transparanlığın önemi ya da kompresörün tasarımından gelen bir renklendirmenin avantaja dönüştürülmesi, farklı kompresyon tekniklerinin farklı sesler üzerindeki davranış farklılıklarının incelenmesi ve tecrübeyle sabit bazı püf noktalara gireceğiz, tabii bu zaman alacak, dolayısı ile öyle bunları önümüzdeki üç günde benden beklemeyin.

    Ayrıca şunu unutmayın: Burada yazılanlar bir teknik izahattir. Oysa müzik bir sanattır, artistik yanı teknik yanından daha önemlidir, o yüzden müzik yapımında esas kriter " Rock müzik için gros pedalda -16dB threshold'da 6:1 rate 20ms attack 80ms release iyi gider" den ziyade "kulağına doğru tınlıyorsa doğrudur, yanlış tınlıyorsa yanlıştır" yaklaşımıdır. Zira "aman basayım kompresyonu ses seviyesini yükselteyim de beynine beynine vursun" derken aşırı kompresyondan sesin o keskinliğini öldürebilirsiniz de. O yüzden aklınızdan çıkarmayın, en güzelini deneyerek tecrübe ederek bulursunuz.

    Mahcem Öztürk
    skorey bunu beğendi.

  2. #2
    skorey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    skorey isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Müdavimi

    Standart Cevap: Compressor Nedir ? Makale

    Mahcem Öztürk ile herhangi bir sohbetimiz olmasada kendisini takip ederdim. Paylaşım güzel ve oldukça yararlı.

  3. #3
    Anıl Yıldırım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Anıl Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Standart Cevap: Compressor Nedir ? Makale

    Evet çok yararlı bence de Öğrenmek için araştırmıştım, burada da paylaşayım dedim
    skorey bunu beğendi.

  4. #4
    edrck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    edrck isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Platin Üye

    Standart Cevap: Compressor Nedir ? Makale

    Merhabalar Arkadaşım,

    Paylaşım için teşekkürler daha önce daha yalın bir dille bu konu paylaşılmıştı.

    http://www.keyfimuzik.net/muzik-makaleleri/54834-compressor-kompresor-nedir.html
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    Sound Engineer , Recorder & Mixer , Producer , Live Sound Master

  5. #5
    Başkan78 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Başkan78 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Müdavimi

    Standart Cevap: Compressor Nedir ? Makale

    teşekkürler

  6. #6
    Anıl Yıldırım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Anıl Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Standart Cevap: Compressor Nedir ? Makale

    Merhabalar Arkadaşım,

    Paylaşım için teşekkürler daha önce daha yalın bir dille bu konu paylaşılmıştı.

    http://www.keyfimuzik.net/muzik-makaleleri/54834-compressor-kompresor-nedir.html
    Merhabalar.
    halbuki arama da yapmıştım
    Başkan78 bunu beğendi.

  7. #7
    Başkan78 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Başkan78 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Müdavimi

    Standart Cevap: Compressor Nedir ? Makale

    Merhabalar.
    halbuki arama da yapmıştım
    olsun dostum, Bilgi paylaştıça çoğalır


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

müzikte çoğalma noktası nedir, müzikte çoğalma noktası, notaların çoğalmanoktası, cubase compressor nedir, compressor nedir keyfimüzik, mixer compressor nedir, muzikte çoğalma noktası nedir, compressor efekti nedir, mixer üzerindeki compressor ne işe yarıyor, kompresör keyfi müzik, cogalma noktas mzik, compressor keyfi müzik, keyfimüzik compressor, kompresyon efekti nedir, mixerde compresor nedir
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Compressor (Kompresör) Nedir ?Compressor (Kompresör) Nedir ?

    Compressor (kompresör) Nedir ? Compressor tüm efektler arasında en az anlaşılan ve malesef kullanımında en çok yanlış yapılan dinamik bir efekttir. Bu nedenle nasıl çalıştığını iyi anlamak bir ses mühendisi için olmazsa olmaz bir gerekliliktir.Compressor aslen bir dinamik alan işlemcisidir. İstenilen yerde dinamik alanı belirtilen ölçüde daraltarak size miksiniz içinde alan sağlar. Aslında müzik içinde bizim istediğimiz dinamik alanın...
  2. Ses Kartı Hakkında Merak Ettikleriniz? (MAKALE)Ses Kartı Hakkında Merak Ettikleriniz? (MAKALE)

    Merhabalar Arkadaşlar, Bora USLUSOY'un Ev Bileşenleri Ses Kartı II.Bölüm yazısı yayınlandı. Forumda bir çok arkadaşımızın bu yazıyı okuduktan sonra aklındaki bir çok sorunun yanıtlarını bu makalede bulacaklarına inanıyorum çok doğru bilgiler gayet yalın bir dille aktarılmış. Ev Stüdyosu Bileşenleri, Bölüm II: SES KARTI | MyDukkan Okulu
  3. cubase için en iyi reverb,eq,compressor nedir?cubase için en iyi reverb,eq,compressor nedir?

    cubase için en iyi reverb,eq,compressor programları arıyorum
  4. Klavyelerde Set Nedir? Kart Nedir? Ne işe yararlar?Klavyelerde Set Nedir? Kart Nedir? Ne işe yararlar?

    Arkadaşlar mazur görün ama bilmemek değil öğrenmemek ayıp demiş atalarımız. Klavyelerde Set Nedir? Kart Nedir? Ne işe yararlar? Cevaplarsanız sevinirim. Hayırlı işler herkese...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi