Amplifikatör

Müzik Makaleleri içinde Amplifikatör konusu, Amplifikatör (Fr: amplificateur , kısaca ampli ), müzik sistemlerinde yükseltici olarak kullanılır. Kaynak cihazlardan (CD çalar, pikap gibi) çıkan ses sinyallerini güçlendirerek hoparlörlere gönderme görevini üstlenir. Çeşitli mimariler ve bu ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 2 sonuçtan 1 ile 2 arası mesajlar gösteriliyor.

Konu: Amplifikatör


  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Amplifikatör

    Sponsorlu Bağlantılar


    Amplifikatör (Fr: amplificateur, kısaca ampli), müzik sistemlerinde yükseltici olarak kullanılır. Kaynak cihazlardan (CD çalar, pikap gibi) çıkan ses sinyallerini güçlendirerek hoparlörlere gönderme görevini üstlenir. Çeşitli mimariler ve bu mimari özelliklere dayanan sınıflandırmalar mevcuttur, ama asıl sınıflandırma transistörlü yapıda olanlar ve vakum tüplü, yani eskiden beri Türkçe'ye yerleştiği şekli ile, lambalı yapıda olanlar arasındadır. 2 ve 4 kanallı olarak piyasada mevcuttur.

    Bunlarla birlikte son yıllarda yaygınlaşan hibrid (melez) tasarımlar da vardır. Yine bunlara ek olarak entegre yapıdakiler, giriş/güç katı ayrı kasalar halinde üretilenler ve monoblok (güç amplileri için) şeklinde ana yapıdan bağımsız alt sınıflandırmalar da mevcuttur.



    Mission Cyrus 1 Hi Fi birleşik amplifikatörü.


    Sınıflandırma

    Çıkış katı yapısına göre amplifikatör sınıflandırmaları şu şekildedir:
    • Sınıf A: Çıkış katında devamlı akım bulunur. Bu nedenle çok elektrik harcar. Buna karşılık en saf sese sahip oldukları düşünülür. Sesteki bozulma teorik olarak en alt seviyededir

    • Sınıf B: Çıkış elemanları işlemleri sıra ile yapar. Önce eksi, sonra artı yüklü sinyalleri işlenir. Bu işlem günümüz teknolojisi ile yeterince hızlı yapılamadığından pek kullanılmamaktadır.

    • Sınıf AB: Çıkış elemanları sinyallerin sadece yarıdan fazlasını işler. Çıkış elemanları Sınıf A'daki gibi tamamen akımla kaplı değildir. Bu sayede Sınıf A'nın dezavantajları ortadan kaldırılmış olur. En çok kullanılan sınıftır.

    • Sınıf C: Daha çok radyo frekans işlenmesi ile ilintilidir. İşleme belirli sinyal parçacıklarını kapsar.

    • Sınıf D: Şu an ki teknoloji ile üretilemeyen fakat çalışma mantığı olarak B sınıfının oldukça hızlandırılmış teorik bir versiyonudur.

    • Sınıf E: Kare yapılı dalga boylarını güçlendirilir. Sadece özel kontrol cihazlarında kullanılmaktadır.
    Bunlar haricinde F, G, H sınıfları gibi yeni tasarımlarda bulunmaktadır. Yukarıdaki ana sınıfların beraberce kullanılmasına dayanırlar. Neredeyse her firmanın farklı çözümleri bulunmaktadır.


    Yapı ve Tasarımı

    Amplifikatörler genelde ısınma gibi bir takım dezavantajları olduğu için bilgisayar sektöründe sıkça karşımıza çıkan ve soğutma amacıyla kullanılan aluminyum maddesiyle soğutulurlar. Genelde bu maddeden yapılmış bir kasayla hazırlanırlar. Bu kasa hem görünüşü, hem de soğutma özelliği sayesinde sektörde geniş kulanım alanına sahiptir. Amplifikatör içindeki entegre ve benzeri yarı iletken maddeler bu kasa üzerine yüzeyleri temas edecek şekilde montajlanır ve kasa entegrelerle bir bütün olarak çalışır. Fan barındıran modeller de bulunmakta ve kasanın soğumasına hava akımıyla katkıda bulunulmaktadır.


    Kaynak : Vikipedia

  2. #2
    gkn_yuksel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    gkn_yuksel isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Amplifikatör

    bilgi için çok sağolun işime çok yarayacak...


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

Benzer Konular

  1. Kristal ses kaliteli olan 1000+1000 watt hemde gerçek amplifikatör devrem.Kristal ses kaliteli olan 1000+1000 watt hemde gerçek amplifikatör devrem.

    Evet arkadaşlar, tek tek elemanlarını motaj ederek ve testlerini yaptıktan sonra artık amplifikatör devrem hazır.Bu yaz artık anfi sıkıntım kalmayacaktır. 4 adet 1000 watt lık kolonlar gümbür gümbür çalıştırabilecek olup, estlerini de yaptım. Şimdi son olarak soğutucuya bağlayıp, besleme trafo ve kasaya montaj ile işim bitecektir. Kasaya daha önce yaptığım mixer kanalı şeklindeki ton ve ses kontrol devresi ile birlikte uygulanacaktır. artık...
  2. Kristal ses özellikli power amplifikatör çalışmasıKristal ses özellikli power amplifikatör çalışması

    rms 500 watt ve opsiyonlarla birlikte 1000 watt rms 0.03 distortion. 40 volttan 90 volta kadar çalışma aralığı. 2 ohm dan 8 ohm a kadar hoparlör desteği.
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi