Değerli Arkadaşlar,
birikmiş çeşitli mesajlarda yer alan sorulara yanıt olması açısından bu konuyu açtım.
Herkese sağlık, mutluluk ve kazançlı günler diliyorum.
Ses ve seslendirme ekipmanı, belli standartlar taşımakla birlikte, kullanım alanı ve kullanım amaçlarına göre kişiden kişiye değişebilecek beğeniler de hesaba katılarak bakıldığında birçok etken göz önünde bulundurularak tercihler yapılacak bir konudur.
2020'lere giden dünyada "opsiyonlar" artmış, ancak "kalite" düşmüştür.
Artık, hiç bir malın "evlâdiyelik" olanını bulmak kolay değildir, bulunanlar da fiyatça "hakkını" ister.
* Piyasa müzisyeni açısından değerlendirince, yerli mi yabancı mı sorusu ortaya çıkıyor.
Yabancı tasarımlar "compact" cihazlara dönüşürken, isim yapmış firmalar üretimlerini Çin'e kaydırmakta. Bu da, Behringer'den Yamaha'ya... çok marka da belli özellikler eklenmekle birlikte peşinde bir ömürsüzlük, kalitesizlik doğurmakta. Sahne sahne gezip dolaşırken aynı markanın geçmişteki ürünleri ile bugün piyasaya sürdüklerini karşılaştırdığımda ilk olarak "yerli", ikinci olarak "Çin'de üretilmeyen Avrupa" ürünleri tercih sırasına koyarım.
* Tek başına piyanist - şantör, eğlence müziği yapan küçük gruplar için önemli olan alınaca ürünlerde "ömür - fiyat" dengesi olmalıdır. Çünkü, para da hiç kolay kazanılmamakta.
Yerlide ilk akla gelen SERVO'dur. Bugün SERVO piyasada yenilikçi çok az çalışma yaparken ürün fiyatları da epey yukarıda, fakat, uzun ömürlü ekipman üretmekte, hoparlör ve power mixerleriyle.
İkinci, power vw power mixer üreticimiz STARTECH. Tek başına müzisyenlik yapanlar için, PS ve yeni PSX serisi mixerleri Çin işi "ünlü markalar" ile kıyaslanınca dayanıklı ve hesaplıdır. Düğüncüler için tavsiyemdir.
İstanbul "her şeyin" merkezi olmakla birlikte, üçüncü olarak sayacağım yerli Antalyalı'dır: MVOICE (Maydos Müzikal)
Yoğun AR-GE'ler ve teknik donanımla ataklar yapan MVOICE'in kendi kabinleri B&C (Orjinal İtalyan) hoparlörleri ile göz doldurmakta ve kalite - fiyat dengesi yerinde biçimde sunulmakta. Electro Voice, Yamaha gibi aynı segment ürünlerle yan yana karşınıza alıp dinlediğinizde MVOICE farkı ortaya çıkar. Şöyle söyleyebiliriz dB Audio (Alman) kalitesini B&C'den almaktadır. MVOICE, Türkiye'nin dB Audio'su olma yolundadır, uzun yıllar kullanılacak pasif ve aktif hoparlör seçenekleriyle.
* Unutmamalı ki, "ses bilim" bir deryadır.
Memnun kalmayıp sık sık ekipman satan ve doğru ekipmanı bulabilme amacıyla markadan markaya para döken arkadaşlarıma da ilk önerim YERLİ MAL olacaktır.
* Yabancı ürünlerde ise, dediğimce İtalyan, Alman malı Avrupa ürünler istekleri karşılayabilir, ter döküp kazanılan paranın karşılığını verebilir.
* Yine bir sorunun yanıtı olarak kendi ekipmanlarımda yer alan ürünleri yazarak sözü bağlayacağım.
Kablolu Mikrofon : Shure 565SD - SM58, RODE M1, M2 (Kondenser), AV-JEFE,
Telsiz Mikrofon: Shure PG58, Doppler DM 500H, DM 802 H
Kule Kabin: MCS 2855 Case, MVOICE T-215
2 Yollu : MVOICE T-152, MCS Mega 115, TROMBA 850S (Toplama)
Mixer - Power Mixer : Dynacord PM 1000, Dynacord CMS 1000, Servo PSR 1200 SX, STARTECH PSX 10
Power : Decon 8000, Decon 9000, OMCRON 1500, SERVO PL 2000
Taşıyıcı Aparatlar : ERALP

Yarın çöpe atacağınız ÇİN mallarına dikkat etmeden "SETUP" tasarımı yapmamalıyız ki, paramız doğru değerlensin.

İlgi gösterenlere, sorular yönelten (ve cevap için biraz beklemek durumunda kalanlara) saygı ve sevgilerle.