KARİYON


Alm., Glockenspiel
Fr., Carillon
Ita , Campenetta


Dört çanın birden çalması anlamındaki Latince; Quadrllio kelimesinden, Fr., Carillon kelimesi çıkartılmıştır. Üç çeşidi vardır:
1. Kolaylıkla Taşınabilen kariyon: Lir biçimindeki bir demir kasnak üzerine çıngıraklar veya dikdörtgen biçiminde çelik çubuklar sıralanmıştır. Bunların üstüne bir çekiçle vurularak çalınır. Kanyonun bu çeşidinden çabuk sesler elde etmek kolay değildir. Ses dizisi, ikinci çizgi Sol açkısına göre, dizeğin birinci çizgisindeki Mi b ile, üstündeki ilk ek çizgili La b arasındadır. Duyulusu, bir sekizli yukarıdandır.

2. Yassı sandık biçiminde bulunan ve bir koruluk içinde olan, kromatik sıra ile dizilmiş bir dikdörtgen biçimindeki çubuklardan oluşan, Kanyondur. İki çekiçle çalınır. Ses dizisi genişliği ve etkisi, birincisinde olduğu gibidir.

3. İkinci çeşit Kariyonun aynıdır. Yalnız çelik çubuklar yerine, çalgıya uygulanmış bir dokunak yoluyla çalınır. Dizgesi en güç geçişleri kolaylıkla sağlamak için elverişlidir. Armoni Muzikalarında, çoklukla ikinci çeşidi kullanılır. Kariyonun kullanılacağı yerleri seçmek, bestecinin işidir. Özellikle bayram duygusunu canlandırmak ta çok uygundur. Yerinde kullanmak gerekir. Besteyi, coşkun renkli duruma getirir. Ancak, yerli - yersiz kullanmak doğru olmaz.