Değerli arkadaşlar öncelikle herkese selamlar. Ben Özkan İzmir de oturuyorum. Uzun süredir forumu takip ediyorum bazi konular da bilgi sahibi olmaya çalışıyorum ve yararı da oluyor. Konumuza dönecek olursak 10 yıldır kendimi verebildiğim kadar müziğe vermiş durumdayım. (23 yaşındayım) Senelerin sonunda maddi ve zaman sıkıntılarından sonra şuan da home stüdyomu kendi çapımda kurmuş bulunmaktayım. Hiphop/Rap müzikle uğraşıyorum ve bilgilerimin devamında eksiklerimin çok fazla olduğunu düşünüyorum. Maddeler halinde yardımınızı istediğim bazı konular var onları yazacağım. Öncelikle ekipmanlarım Focusrite Scarlet Studio 2i2 set olarak aldım. Focusrite 2i2 ses kartı, focusrite cm25 Mikrofon ve hp60 kulakligim var. Bi yalıtım paneli yaptım ayaklığa ek olarak şu sitelerde satılanların aynısından yaptım diyebilirim. Ev kendi evimiz ve 4 katlı binanın en üst katında oturuyorum. Ses konusunda bi sıkıntım yok komşular alıştı artık

1) Aklıma takılan ilk konu bi yalıtım panelim var ama ne kadar faydası var tam çözemedim. Odanın akustiğinden midir yoksa mikrofonumun çok iyi olmamasından mıdır çözemedim. Yalıtım olayına nokta koymak istiyorum. Kabin yaptırmak istiyorum ama odam biraz küçük. Yani internette araştırdığım kadarıyla doğru yerlere ses süngerlerini koyarsak yeteri kadar iyi ses alabilirmişiz diye duydum bunu nasıl yapabilirim? Ya da kabin yaptıracağım kucuk bir kabini nereden yaptirabilirim, fiyatı ne olur işimi görücek kadar?

2) Referans Monitoru alıcam dediğim gibi odam kucuk Mackie Cr3-4 serileri işimi görür mü veya m-audio Av-42, Yamaha Hs50m gibi cihazlara mı yönelmeliyim?

3)Mix konusunda eksiğim olduğunu düşünüyorum istediğim kaliteyi el de edemiyorum belki mixden daha önce kayıt kısmında bi sıkıntı var tam çözemedim ama en duzgun sekilde almaya calisiyorum tam sessiz oldugu zaman basliyorum kayita, kulakligin sesini kisiyorum, mikrofonun ses seviyesini de yari da tutuyorum tam acmiyorum kirli sesleri almasin diye. Adobe audition 3 kullanıyorum tek kanal kayit alip 3 kanala ceviriyorum bi sag bi sol bi ortadan ses gelicek sekilde 3 kanal yapiyorum. Bu anlattigim konular da bir yanlisim mi var ya da sorun yalitim midir programdan midir?

4)Kayit sırasında compressor verip kayit alip tekrardan mixde compressor vermelimiyim yoksa kayiti sade bir sekilde alip compressor olayini mix sirasinda mi yapmaliyim?

5) İzmir de oturuyorum ve mix-Mastering-kayıt konusunda profesyonel sekilde ders alabilecegim bir yer var mı?

6)Firewere dedikleri olayın ne kadar +sı var o sisteme geçmelimiyim yoksa şuan home studyo olarak kayitlarimi boyle devam ettirmelimiyim?

Not: Kayıtlarımi laptop da alıyorum. Yakında cm25 mikrofonu rode nt1a veya rode nt1000 ile degistirecegim.