Yeni bi yardım istesem eeehh sende demezsiniz inş...
Sayın "Bubaharda" ;

Rica ederim... Ne demek olsun... Burada bulunma amacım, birşeyler üretme çabası içinde çırpınan güzel insanlara bir nebze olsun yardım edebilmek, destek olabilmektir.

Daha fazla bekletmeden sorunuza cevap vermek istiyorum.

Sesinizi inceltmek ya da kalınlaştırmak isterseniz değerli forum katılımcı arkadaşımız sayın "blackcode" tarafından paylaşılmakta olan "Steinberg Voice Machine" eklenti ürününü bilgisayarınıza kurmalısınız (İlgili ürünün paylaşıldığı sayfaya gitmek için lütfen burayı tıklayınız). Küçük bir bilgi olarak; belirtmekte fayda görüyorum ki: Canlı ses kaydı üzerinde yapılan (minimal düzeydeki oynamalar hariç) ton değiştirme işlemleri, ses kaydının kalitesinde ciddi derecede düşüşe neden olmaktadır. Bu nedenle pek tercih edilmezler. Genelde bu teknikler, kasıtlı olarak efektlendirilmiş şan/vokal kaydı içeren elektronik müzik üretiminde kullanılmaktadır.

Bunun haricinde, ses kayıtlarınıza efekt ilave etmek istediğinizi belirttiniz. Bunun nasıl/nereden yapıldığını aşağıdaki şekilde tarif etmeye çalışacağım.

1. Efekt eklemek istediğiniz ses kanalını seçiniz.

2. Cubase yazılımınızın aranje penceresinin sol üst kısmında (kanal adının yazılı olduğu alanın heman sağ tarafında) küçük bir e harfi göreceksiniz (Buton işlevi gören bu e harfinin anlamı "edit" ya da Türkçe karşılığı ile düzenleme/derleme olup; seçili kanala ait çeşitli etkilerin yapıldığı alt pencereyi açar).

3. Bu e harfini tıkladığınızda karşınıza çıkacak olan "VST Audio Channel Settings" penceresi başlıca üç ana bölümden oluşur. Sol taraf "Insert" olarak adlandırdığımız yalnızca ilgili kanalı etkileyen efekt modüllerinin yerleştirildiği bölümdür. Orta taraf, ses kaydının frekans bandı üzerinde, birbirinden bağımsız dört ayrı noktada genlik değişimi yapmanıza olanak sağlayan "Parametric Equalizer" bölümüdür. Sağ taraf ise çok sayıda kanala uygulanan aynı ayarlara sahip aynı efektlerin defalarca kullanılarak, bilgisayarın işlem gücünü yavaşlatmasına engel olmak için bir kez oluşturulmak üzere ilgili kanalların bu ortak efekte gönderilmesini sağlayan "Send FX" bölümüdür. Siz şimdilik "Insert" kısmını kullanacaksınız.

4. Edit penceresini açtığınız kanala yeni bir efekt ilave etmek üzere, "Insert" bölümünde (i1 yazısından itibaren alt alta) konumlanmış olan siyah alanlara tıklayıp, plug-in seçimi yapacaksınız. "Reverb" olarak adlandırılan derinlik ve yankı/yansıma etkileri oluşturan efekt modülünü seçtiğinizde, aranjeniz kayıttan çalınırken, ilgili kanaldan çıkan sesleri efektten geçirilmiş olarak duyacaksınız.

Şimdilik burada belirttiklerimi uygulayın. Daha da önemlisi, pratiklik kazanma adına bol bol denemeler yapın. Cubase'inizi keşfetme adına onu kurcalamaktan asla çekinmeyin. Herhangi arızaya sebebiyet verme korkunuzu yenin. Zira böyle bir durumda, gerek benim gerekse tüm diğer forum katılımcılarımızın, yardımlarımızı asla esirgemeyeceğimizden şüpheniz olmasın...

Sağlıcakla kalın...