Ben 30 yaşında (yani geçen sene) tek başıma kemana başladım. Çaldığım diğer enstrümanlar arasında neyden sonra beni en çok zorlayan keman oldu. Halen de çaldığım kemandan memnun değilim. Ders falan almadım. Ancak geçmişteki müzik birikimleri ve tecrübelerime güvenerek yola çıktım. Müzisyen bir ailede doğmuş olmam benim en büyük avantajımdı bu konuda. Bir enstrümana nasıl başlanır, başlarken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir, parmak - yay egzersizleri nelerdir, ne sağlar, nasıl yapılır. Bunların hepsini bilmek lazım. Eğitmenlerde bunlara göre öğrencilerini yönlendiriyorlar.

Bir müzik aletini, eğer kulağın ve yeteneğin varsa hiç ders almadan da öğrenebilirsin. Ancak bilinçsiz şekilde hareket etmek, ilerlemek ve kendini geliştirmek konusunda başına sıkıntı açar. Bir yere kadar çalarsın ama bir yerde tıkanırsın çünkü tekniğin hatalıdır. Örneğin bir enstrümana başlarken ilk bilinmesi gereken enstrümanın tutuş şeklidir. Bunu bir kez yanlış öğrenirsen sonrasında değiştirmek çok zor olacaktır. Keman çalıyorum diye övünen, ama kemanı boynuna sıkıştırmak yerine göğsünün üstüne dayayıp çalmaya çalışanları da gördük. Hatalı bir tutuşun sonuçları, az önce söylediğim gibi ilerlemek ve kendini geliştirme konusundur.

Eğer bu konularda kendini yetersiz hissediyorsan, bir eğitmen eşliğinde başlaman kesinlikle faydalı olacaktır. Org çaldığını belirtmişsin. Diğer enstrümanları org gibi düşünme derim. Özellikle de keman gibi yaylı ve perdesiz bir enstrüman ilk başlarda seni tahmin edemeyeceğin kadar zorlayacaktır. Ancak bıkmadan, yılmadan devam edersen mutlaka karşılığını alırsın.

Kararın ne yönde olursa olsun, senin için hayırlısı olsun..