oldtime kardeş..şimdi bi kaç şey söyleyecem ama sakın yanlış anlama..amacım rencide etmek ve ya küçük görmek deil..söyleyeceklerim nasıl bi denizin içine atlamak üzere olduğunu anlamanı sağlayacak.ama gözün korkmasın.daha 17 yaşındasın gördüğüm kadarıyla.bu işi hobi olarak bile yapmak istiyosan bunları bil ki daha neleri öğrenmen gerektiğini farkında ol.ilk başlatıktan 5-6 sene sonra da eski kayıtlarını bulup gülersin benim gibi madem heves etmişsin isterim ki yaptığın şey senin de hoşuna gitsin ve zevkli vakit geçir.umarım niyetimi anlamışsındır diyerek meseleye giriyorum.

sorduğun sorunun aslında ne demek olduğunu açıklayayım sana. diyosun ki ben istanbuldan ankaraya gidecem ,elimde bi tekerlek var, ama aracımı kendim yapıp bu araçla gitmek istiyorum,bu tekerleği araca çevirmek için hangi el aletini kullanmalıyım..pense mi tornavida mı?.. bu lafı gırgır olsun diye söylemedim, yanlış anlaşılma olmasın..teşbihte hata olmaz.

şimdi bu "yapamazsın" demek deil.. bi kere hızlı gitmeyecen..yani üçer beşer basamak atlamayacan..sabırlı olacan..bil ki sözleri direkt üstüne okuyabileceğin alt yapı demek zaten müzisyenlerin uğraşmış olduğu şey demek..yani hazır bişey bulamazsın..

müzik kulağının olduğunu yani duyduğun bi melodiyi rahatlıkla söyleyebildiğini varsayarak yapacaklarını sıralamam gerekirse :
1-nota öğrenmelisin : bu gidip musiki cemiyetine katıl ve ya biri sana "la ver bakiim" dediğinde küüt diye la sesi çıkarmak ya da notaya bi bakışta tüm melodiyi çıkar anlamında deil. ama en azından notanın ne demek olduğunu,iki nota arası ses değerlerini,nota isimlerini ve gerek nota kağıtlarında gerekse harf olarak gösterilişlerini, müzikte kullanılan işaretleri falan bi öğren..
bunları çoğu yerde bi bütün olarak bulabilirsin ama yine de not al ve notlarını düzgün tut..

2-notaları öğrendikten sonra bi enstruman edin..bu git gitar al ve ya profesyonel bişey al demek deil..tavsiyem gidip bi klavye al.hani şu oyuncak gibi duran Casio'nun falan küçük tuşlu klavyeleri olur ya..onlardan..sonuçta tuşa bastınmı ses verecek.gitar ve ya başka bi enstruman gibi öğrenme sürecine gerek yok..etki-tepki..tuşa bas sesi duy..bu kadar..bu klavye üzerinde uğraş..
bildiğin tanınmış şarkıları çalmaya çalış..bol bol tekrar yap.sonra bu sana yetmeyecek..en azından bastığın tuşun hangi sesi verdiğini öğrenmek isteyeceksin.başlarsın araştırmaya..ama tuşların üstüne notasını yazan kağıtlar falan yapıştırma hep ööle yaparlar çünkü

işte ilk adımı atmış oldun..melodiyi çalarken klavyeyi kurcalayacan..içinde hazır ritmler vardır onların açıp üstüne çalmaya başlayacan vs. sonra kendi kendine melodiler uydurmaya başlayacan..bunlar otomatik olan süreçler..eline olmayacak yani ister istemez yapacan bunları..

3. kayıt : klavyede melodi uydurmaya başladığın an bi ses kayıt cihazı al..bu bi teyp olabilir kayıt yapan mp3 player olabilir..her yaptığını kaydet. kaset kullanacaksan mutlaka katalogla..mesela ben kayıt tuşuna bastıktan sonra o günün tarihini ve ogünün kaçıncı kaydı olduğunu söylerdim..bi kağıda da yazardım.sonra kaset bitince o kağıda sarar ööle saklardım..
4. kayıtlarını dinlemek : o kayıtları defalarca dinle..her dinlediğinde başka bi hata bulursun..tekrar tekrar düzeltip kaydedersin ve onları da dinlersin.. dinlerken belki aklına sözler gelir..o sözleri yazarsın vs..yarım yamalak bitmemiş dünya kadar besten olur..
5. bilgisayara geçme zamanı : yukardakileri yaptıktan sonra artık sıkılmaya başlarsın..yetmez sana yaptığın şeyler..artık pc başına geçme zamanıdır..bilgisayarına midi dosyaları oluşturabileceğin bi program yükle..örneğin cakewalk ,cubase gibi..midi dosyası ne demek? senin anlayabileceğin şekilde kısaca ekranda senin o küçük klavyedeki tuşlar gibi tuşlar var ve sen bu tuşlardan hangisine ne zaman ne uzunlukta bastığını mouse'la işaretliyosun..dolayısıyla canlı çalmamış oluyosun..yani senin o sözleri pop olarak okumak istiyorum dediğin aslında alt yapı denen olayın ilk adımı bu.
daha önce kaydetmiş olduğun ve kendi yapmış olduğun ya da bilinen şarkıların melodilerini bu midi ortamında tekrar yapmaya çalış..bunu yaparken nota bilginden faydalanacaksın.kaçlık nota basıyosun , parçanın ritmi kaçlık vs..bunları farkedeceksin..aynı programda birden çok enstruman kullanabildiğin için yavaş yavaş üstüne ritmleri ,pianoyu ve ya başka başka enstrumanları kullanmaya başlarsın..

bundan sonrasını da daha sonra tekrar araştır..çünkü şu anlattığım süreç nerden baksan 2-3 yılını alır..he bunları yapmadan direkt mevzuya girecem diyosan kaybolursun içinde hevesinde kırılır..
he ama burnumun dikine gidecem diyosan şu aşağıda yazdıklarımı yap,kur uğraş..karar senin..

- parodimahzenn arkadaşın söylediği tüm ekipmanları satın al ve kur.
-cubase sx3 ve ya daha yüksek versiyon (forumumuzda var)
- yine forumda bulunan vsti paylaşım bölümüne gir.orda envayi çeşit enstruman var beğendiğini indir.

kolay gelsin..


Dostum resmen cocuklugumu film seridi yapmissin yahu Yazdiklarini okurken cok garip hissettim kendimi.