Ama Mikrofon da mono bir alettir (genelde yani, stereo mikrofonlar da var.)

şu şekilde stereo kayıt olur mesela: sağ tarafa mikrofonu, sol tarafa jakdan aldığınız çıkışı girersiniz. iki kanaldaki sesler birbirinden farklı olacağından stereo ses almış olursunuz.
veya 2 adet Mikrofon kullanırsınız. diğer türlü mikrofondan alacağınız ses mono olacaktır. Ama mono kaydedildi diye mono kalacak diye bir kaide yok; dawdan verirsiniz stereo delay'i ses olur stereo



vokal kaydını nasıl stereo yapabilirsiniz: mesela 1 ana kanal kaydedersiniz (mono tabi), üzerine 2 adet duble kaydedersiniz (bunlar da mono.) ana vokali ortada tutup dubleleri sağ ve sola panlarsanız stereo vokaliniz olmuş olur.

Profesyonel stüdyolarda kayıtlar % 90 mono alınır, nadiren stereo kayıt yapılır (grup keman, synthesizer, bazı perkusyonlar vs.)
gitar, bas, vokal vs kayıtları mono olarak alınır. Daha sonra, mix aşamasında bu sesler stereo panorama içine yerleştirilir.
ozaman senin dediğin şöle oluyor ben gitar kaydını kondansatörlü mikrofondan girdiğim için ses mono olarak kaydediliyor ama ben bunu stereo yapamam çünkü tek ses olmuş oluyor benim bunu stereo yapmam için aynı gitar kaydını iki kanala daha girmem gerekiyor o iki kanal daha girdiğim gitarlarıda sağa sola panlarsam ilk girdiğim gitar kaydınıda ortada bırakırsam ozaman stereo olmuş oluyor ölemi ??? ama öle yapsamda bu sefer gitar sesleri çok yüksek gelicek bence gitarı sadece tek kanaldan mono olarak girmem daha doğru değilmi ha vokal için yapılır ama gitar için yapmamız şartmıdır ???