İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi, sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın, erişimin engellenmesi kararına yaptığı itirazı reddetti.


İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi, sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın erişimin engellenmesi kararına yaptığı itirazı reddetti.
Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı:

"Talepte bulunan Binali Yıldırım vekilinin 'twitter.com/oyyokhirsiza" adresindeki yayında müvekkilinin kişilik haklarının ihlal edildiğinden dolayı bu adrese erişimin engellenmesine karar verilmesi talep ettiği, talebin yerinde görülerek kabulüne dair itiraza konu kararın verildiği; Kararın itiraz metninde belirtildiği şekilde twitter.com adlı sitenin tamamının kapatılmasına yönelik olmadığı açıktır.

5651 sayılı yasanın 9/4 maddesinde, 'Hakim URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi halinde, gerekçesini de belirtmek kaydıyla internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine de karar verebilir' hükmü bulunmaktadır.

Kapatılan bölüm başlığı 'oyyokhirsiza' olup içeriği tamamı ile talepte bulunan hakkındaki iddialardan oluşmaktadır. Bu başlık altında talepte bulunanın adının verilmesi dahi kişilik haklarının ihlali olarak değerlendirilmektedir.

Daha dar kapsamlı bir karar ile ihlalin engellenmesi mümkün görülmemekle mahkememizce verilen kararda değiştirilecek bir yön bulunmadığından itirazın incelenmek üzere İstanbul Anadolu Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir."

Twitter’dan dün yapılan açıklamada, erişim engellemesinin kaldırılması için mahkemeye başvurulduğu duyurmuştu.
Açıklamada, yasağın dayanağını oluşturan 3 hesabın incelendiği ve ikisinin kapatıldığı belirtildi.

Eski bir bakan hakkında yolsuzluk iddialarının yer aldığı üçüncü Twitter hesabınınsa ifade özgürlüğü dikkate alınarak kapatılmadığının altı çizildi.
Twitter, bu yasak boyunca hükümetle hiçbir kullanıcısının bilgisini paylaşmadığını da vurguladı.
Ankara 15. İdare Mahkemesi, Twitter'a erişim engelinin kaldırılmasına karar vermişti.
Twitter'a erişim 20 Mart'tan beri yapılamıyor.

Kaynak...