Yazdığı açıklamalar sanırım silinmiş, teknik olarak izah etmiştim zaten.Pa800 adlı cihaz üzerinde yazdığı gibi profesyonel arranger olarak çok aşırı profesyonellerin cihazıdır. Eğer cihazı tam olarak öğrendiğinizde diğer klavyelerin ses kalitesi bu cihazın yanından geçemeyeceği ve tek başına ciddi bir orkestrayı hisseddirecek ses kalitesini yakalayabileceksiniz. Cihaz gizli ve kitli bir cihaz olmayıp her şeyi ile açık cihazdır,kendin ne hissedersen onu yapar ve uygularsın. Çünkü birinin beğendiği x bir cihazın sesi benim hoşuma gitmeyebilir, hatta pa800 deki bir set benim hoşuma gitmez.(Bu da demektir ki;pa800 de her set bir Yamaha cihaz). Herkes ayrı yaratılmıştır dolayısıyla herkesin sesi algılaması ve yansıtması farklıdır. Bunu sen yapmalısın.Önce cihazı tam ayrıntısına kadar öğren.Ha öğrenemeyeceksen, hazır sabit karakterli cihazlar işte,efektleri az,hatta ekolayzeri olmayan bir cihaz,bunların dışında Yamaha Ketron Casio olarak bunlardan birini beğenebilirsin.

- - - Güncellendi - - -

Daha önce yazdığım gibi, özellikle tesisatta iken,cihaz üzerindeki ekolayzeri kapat.tonlamayı mikserden yap. Normal harici cihazlarda nasıl 2-3 ekolayzeri arka arkaya bağladığın zaman tonlama zorlaşır ve sesler karışır,bunda da öyle. Ben pa3x kullanıyorum,bundan 4 ayrı ardışık toınlama var. bunlar açıkken küçük mebranlı ve kulaklık ile iş yapıyorum. Ama 38 lik ve üstü kolonlu tesisata bağladığım zaman iki tonlama olayını devreden çıkarıyorum. Çünkü o zaman sesler çok apartılı karışık çıkıyor. Saygılarımla.

- - - Güncellendi - - -

ben ses frekans tekniği konusunda eğitim aldığım için söylüyorum. Korg pa800 dünyanın sayılı ses işlemcisine sahip rsk işlemci barındıran cihazdır. Kısa yazıyım.
1- Cihazda diğer cihazlardan farklı olarak ekolayzer var. Bazı cihazlarda olsa da ekolayzer frekans karakterleri farklıdır. Şöyle düşünün, bir ekolayzerli amplifikatöre bir kaç çeşit ekolayzer bağladığınızı düşünün ,hala et ne demek istediğimi anla. Yani arka arkaya ekolayzer bağlayıp bunları tonlamak zor olduğu gibi tasarım olarak frekans karakteristiği işi değişitir ve zorlaştırır.
2- Ritimlerde tonlama sistemi var.
3- samplelerde yine tonlama vardır.
4- Bunlardan hariç yine bunları ilgilendiren efekt sistemleri vardır.

Sonuça bakarsak; herkes daha doğrusu işi bilenler kendi setini editler ve kendi kulağı zevkine göre tonlar ve işini yürütür. Tesisata bağlı iken cihazın ekolayzerini iptal et. Hangi ve ne ritim yüklediysen mutlaka ses ve ritim editlemesini öğren, göreceksin ki Korg un sesinden başka kuş tanıyamıyacaksın. çünkü dünyaca meşhur ve kaliteli müzisyenlerin tercihidir.Korg un özelliği , her şeyi sana açık veriyor,ne yapabilirsen yap. Bakıyorsun ki sample ses levellerinde ayar sonda 127 de, bu ne demek, düşün mikserde orgun takdığın kanalkda kazanç sonuna kadar açık gibi, değil mi. sample sesleri orjinal seslere bakarak ritimler dahil sesler dahi volum seyiyelerini düşür, kaliteyi normal tesistta kontrol et.
Kendi kolon iyi ses konusuna gelirsek; bu tamamen hoparlör çapının düşük olduğunda ses kalitesi yaklaşık olarak biri birine benzeme olayı. Ses nedir: elektro manyetik sinyallerin oluşturduğum mıknatısla zıt orantılı şekilde buna bağlı diyaframın havayı titreştirerek oluşturduğu hava akımıdır. şimdi 15 cm kolonun havayı titreştirme oranı ile 38 cm nin titreştirmesi nasıl farklı olur. Yani ses hassasiyeti büyük kolonlardan tesbit edilir ve daha iyi ayarlanır.

Tavsiye olarak eğer yakınında Korg u iyi bilen arkadaşın varsa ,beraber çalışarak bir aşama kaydet. kimse kolay kolay kaliteli çillop gibi setini de paylaşmaz sanırım. Sen de emin ol 10 numara set yapabilir veya editleyebilirsin.

Vaktim sınırlı olduğu için belki karmaşık yazdım, ama konu oldukca izah etmeye çalışacağım.