üstad naptın manyetikle olurmu hiç ya örneğin bir tane fishman classic 4t ve kırmızı eşikaltı manyetikli bağlamam var denedim ondan da doğal ses alamıyorum benim aradığım saound daha otantik gerçekçi bi bağlama sesi yani kayıda sırf bağlama çalmış olmak için çalmak değil kayıt olarak erol parlak bağlama beşlisi, ümit yılmaz (sevcan orhan'ın albümlerine çalan üstad) gibi icracıların tonları çok başarılı mesela, onlar gibi olsun istiyorum çok mu şey istiyorum
Valla arkadaşım olmaz diye birşey yok, ben öyle manyetikli saz kayıtları aldım ki inanamazsın. Ayrıca kayıt yaptığın mahalin akustik düzenlemesinin yapılmış olması lazım demiştim ,atlama lütfen.

Gelelim işin sırrına, akustik enstrumanların kayıdı, mikrofonu enstrumana dayayarak direkt alınmaz. Arada bir yükseltici olmalı. Dolayısıyla, enstrumana dayadığın mikrofunu bir enstruman anfisine girip, anfinin önüne Mikrofon koyup kaydı öyle alırsın. Hatta anfinin önüne-arkasına 3-4 mikrofon koyup sonra hepsini birleştirirsin.Mikrofonların yerleşim konusunda çeşitli yöntemler uygulanır. 1 mikrofon anfinin tam ortasına, 1 mikrofon 2-3 metre uzağa, 1 mikrofon anfinin arkasına(dub sesleri almak için), konulabilir, ayrıca M-S tekniği dahi uygulanabilir.Tabi mikrofon yerlerinin tespiti için dene yanılma yaparak bulmak gerekir, çünkü her mekanın akustik özelliği farklı olabilir.

Bu yöntem akustik gitar, bendir, vs, farketmez tüm akustik enstrumanlarda kullanılır.