Öncelikle iyi bir konuya değindiğiniz için sizi tebrik ederim. Ayrıca ekte verdiğiniz örnek kayıtları da dinledim. Gayet başarılı...

Ancak yazınızda bahsettiklerinize birkaç ilave yaparsak konuya ilgi duyan ve de öğrenmek isteyen değerli forum katılımcılarımıza faydamız dokunabilir.

Birincisi şan kayıtlarınızın temizliği ve kalitesi, miksajını yapacağınız parçanın konsepti ile doğrudan ilgilidir. Parçanız, frekans içeriği bakımından insan sesinin bulunduğu frekanslarda çok fazla miktarda ses sinyali içeriyorsa Mastering sonrasında insan kulağının işitmesi muhtemel bir uğultu oluşacaktır. Bunun sebebi ana master'ınızın belli frekanslardaki ses sinyallerini oluşturan dalga parçacıklarının üst üste birikerek yığılma meydana getirmesidir. Çözüm olanakları kaydın ne kadar temiz yapılmış olmasıyla ilgilidir.

Diğer yandan kanal kaydınızın çözünürlüğü yani titreşimleri ne derecede hassasiyetle yakalayıp işlediği de ham sesi temizleme işleminin başarısını etkileyen önemli bir faktördür. Bit değeri arttıkça sesin çözünürlüğü ve buna paralel olarak sabit diskiniz üzerinde kapladığı alan da artacaktır.

Kaliteli miksler yapmanın bir diğer yolu da (profesyonel amaçlı çalışmalarda kullanılması şarttır) önce görselliğe sonra işitselliğe dayalı miksajdır. Dijital kayıt konsollarında ve de bilgisayar yazılımlarında sunulan spektrumlar ile çok daha kaliteli sound'lar çıkartabilirsiniz. Püf nokta ise şudur: İki türlü spektrum vardır. Birincisi frekanslar arasındaki ilişkiyi görüntüleyen ve de (uğultuyu engellemek üzere) yığılmaya müdahale etmenizi sağlayan faz spektrumu, ikincisi ise ses sinyallerinin genliklerinin maksimum noktasını aşıp aşmama durumunu görüntüleyen genlik spektrumudur.

Konu çok kapsamlı olmakla birlikte temel fizik kanunlarına kadar uzanıyor. Bu nedenle fazla kafanızı karıştırmamak için burada noktalıyorum.

Konuyla ilgilenen değerli forum üyeleri bana özel mesaj göndererek ilave bilgi alabilirler.

Saygı ve sevgilerimle... Esen kalın...