eyvaah ortalık karma karışık olmuş okadar çok sorulan soru bilinmeyen (daha doğrusu fazlasıyla yanlış bilinen) şey varki. yani neden mixaj ve Mastering yapmaya çalışıyosunuzki?? sizin işiniz bumu? yani vokali okuyosanız işiniz buysa sadece şarkıyı söyleyin bırakın, işi bilen adamda mixajı yapsın. problemleriniz ekipman yetersizliğide değil. zaten ne yaparsanız yapın hangi ekipmanı alırsanız alın sadece Demo kayıt alıcaksınız. çünkü yeterli bilgi ve tecrübeniz yok. örneğin ilk mesajdaki arkadaş demişki:

1.plugins - eq - studio eq - hiphop snare 2 veya 1 i tercih ediyorum.

neden???
kendinde yazdığın gibi, verdiğin hazır preset bir hiphop tarzı ritmdeki snare vuruşu için kaydedilmiş bir presettir. sen bunu vokale uygulayamazsın. Diğer yazdığın sıralamada tamamen ezberdir. bu şekilde mix yapmayı sizlere kim öğretti?? hiç bir zaman tekrar söylüyorum HİÇ BİR ZAMAN aynı efektler ve aynı ayarları her şarkıda her vokalde kullanamazsın böyle bişey yok. bunu iyice öğrenin. bunu yazmamdaki amaç sadece bilgilendirmedir kimsenin ne yaptığı kimseyi ilgilendirmez. editleme işleminde her efekti her zaman baştan tek tek nasıl uygunsa o şekilde ayarlamalısınız. presetler sadece kolaylık olması açısından vardır. öyle bitane efekti kaydet hepsine aynı şeyi ver diye değil. belli standart ayarları kaydedersin sonra ona tıklayıp ufak değişikliklerle gereken ayarları yaparak uygularsın.

-reverbsiz olmaz reverbi 5 e çekiyorum,
- de-esser ı 3 e çekiyorum


gibi şeyler yazmışsın. neden reverbsiz olmaz kim dedi bunu sana??
neden de-esser i 3 e çekiyosun?? de-essser ayarını 3 yapmandaki amacın ne olduğunu biliyormusun? yada kullanmana gerçekten gerek varmı yokmu? yani nasıl bukadar hazır ezber bilgiyle bişeyler yapıpta sonra kayıtlarım düzgün olmuyor dersinizki? yada neden düzgün olsun?
birazcık oturup düşünün araştırın öğrenin sonra bilerek yaptığınız işin, her seferinde yapacağınız mix yada Mastering bi öncekinden daha iyi olucaktır...