Tekrar Merhaba.

Reason programını şöyle düşünebilirsiniz mesela elinizde bi kaset çalar var ve bu kaset çaları hoparlörlere kablo ile bağlıyorsunuz. sonrada cihazlara elektrik vermek için fişi prize takıyorsunuz. İşe reason aynen böyle çalışmaktadır. Kabloları al istediğin cihaza seri - paralel bağla. içinde hazır gelen, kasetçalar gibi cihazlar NNXT - NN19 - Davul makinası - efekt cihazları gibi bir sürü sanal ensturuman vardır. yani kaset çalar gibi düşünmeye devam edersek diyoruzki kaset çalara piyano kiti veya davul kiti yükletip sonra bilgisayarımıza bağlı midi klavyeden do sesine bastığımızda program orjinal piyano sesi yada davul sesi çalmaktadır. en kabaca haliyle anlatıyorum. ayrıntılı ve videolu tanıtım Propellerhead Software adresinden edinebilirsiniz.

MİX Nedir?

Mix en kaba tabirle seslerin belli oranlarda ayarlanması diyebiliriz. yani şöyle düşünün 2 arkadaş enstruman çalıyoruz. birisi gitar diğeride saz çalıyo. gitar çalan tellere kopartçakmış gibi vurduğundan sazın sesi kısık hatta duyulamaz gibi geliyo. işte bilgisayarda bu düzenlemeye mix denilmektedir.
Tabiiki bu konu başlığı yaptığım soruların ve cümlelerin her biri için ansiklopedi yazılacak kadar çok bilgi ve açılım bulunmaktadır. Yani kısaca mix kaydettiğimiz yada bi yerden bulduğumuz 2 veya daha fazla ses arasında orta yol bulmaya yani kulağımıza uygun hale getirmeye denilir.

Mastering Nedir?

Mesela bir albüm aldık birinci parçayı dinledik parçadan sonraki şarkıyı dinlediğimizde sanki başka yerde kaydedilmiş hissine kapıldık. sonraki şarkıda sanki apayrı bişey olmuş ve bir hata var sanki hissine kapıldık. işte bu sorun
Şarkıların mixlerinin farklı studyolarda yapılmasından kaynalabilir. herkez aynı ekipmanı ve aletleri kullanamaz nede olsa.
Mastering kaydedilmiş şarkıların hepsinin tek bir albümde toplanıldığında bir düzene sokulmasını sağlayan işlemlere verilen addır. yani 1. parçadaki ayarlarla 3. parça ve 7. parça gibi şarkıların tonlama ekolayzır ayarlarının dengelenmesi için yapılan işlemlerdir.

Beste nasıl yapılır?

Beste yapmak tam anlamıyla ifade edilebilecek bir konu olmasada belli benzerlikler taşımaktadır.
1.intro dur yani başlangıç giriş
2.daha sonra sözler başlar
3.nakarat
4.sözler
5.nakarat
6.bitiş
bunları değiştirmek müzisyenin ruhuyla alakalıdır istediği şekle sokabilir.
genelde bu tabloya şöyle isimler verilir

İNTRO-A-B-NAK-A-B-NAK-SON
Buradaki isimler A= giriş sözleri B= 2. dörtlük gibi düşünebilirsiniz tamamen size kalmış

Söz yazabilmek içinde kendimce kullandığım bir sistemi sizlerle paylaşmak istiyorum
4 lük olarak yazılacak bir şiir\söz de

1. inci sırada başlangıç
2.inci sırada gelişme
3. üncü sırada vurgu
4. üncü sıradada bitiş

bu konuyu örnekleyelim

Seni çok seviyorum meleğim (başlangıç)
İste bin kez yemin edeyim ( gelişme)
Senden ayrılırsam yaşayamam ( vurgu)
Sensiz bir hayatı neyleyim (sonuç)

bu tabloya göre en önemli sonuç kendimce şudur; 1. sıra tek başına kalmamalı ve devamı gelecek gibi his bırakmalıdır. 2. sıra tek başına bi anlamı olmayan tamamlanmayı bekleyen bir ara cümle gibi olmalıdır. 3. sıra ise tüm şiiri tamamlayan ve olayı başka bir yere çeken vurguyu can alıcı noktalı virgülü koyan bir cümle olmalıdır. 4. cümle ise artık üstünde yazılan tüm cümlelerin sonucu olarak kullanılmalıdır.
Bu tabloya göre yapılan çalışmalarda çok iyi nakaratlar elde edilebilmektedir. söz yazmak çok zor değildir, sadece biraz deneme yanılma yapılarak iyi şeyler yapabilmek imkansız değildir.

Tüm bu bilgi birikimden sonrada en önemli ve en zor soru olan. ben ne yapmak istiyorum sorusu gelmektedir.
Müzisyen olmak,söz yazarı,aranjör,şair,besteci,vokalist,ensturumanist ....

Bence iyi müzisyen olmak demek yapmak istediği dalı seçmiş ve o dalda üretim yapabilen kişidir. Gerçi son dönemlerde iyi reklam yapan iyi müzisyen gibi bir yanılgı hakim olmasına rağmen. yinede sizlere tavsiyem şudur. Ne istediğinize karar verip o yolda ilerlemeniz. sorularınız olursa memnuniyetle cevaplarım
Saygılarımla.