Bülent Ersoy Kimdir? Bülent Ersoy Biyografisi
-bulent-ersoy-kimdir-biyografisi.jpg
BÜLENT ERSOY (1952 - )

Bülent Ersoy, 9 Haziran 1952 yılında Malatya'da doğdu. Asıl adı Bülent Erkoç'tur. Ailesi ile birlikte Malatya'dan 1960 yılında İstanbul'a göç ettiler. Müzik hayatına özel dersler alarak başladı. Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuarı'nı bitirdi. Sahnelere ilk olarak 1970 yılında Üsküdar'da o devrin en popüler aile gazinolarından birisi olan Özlem Aile Gazinosu'nda şarkı söylemeye başladı.

Sunar Konser Bürosu - Fikret Torun tarafından düzenlenen şarkı yarışmasını birincilikle bitirdi.Bu başarısından sonra kazandığı para ödülü haricinde burada üç ay boyunca ast solist olarak çıktı. Lüzum Kalmadı ve Neye Yarar Gelişin şarkısıyla İlk 45'liğini 1971 yılında Saner Plak'tan çıkardı. 1974'te Büyük Maksim Gazinosu'nda sahneye çıktı.

Klasik Türk müziği dalında eğitim görmüştür. Derin müzik bilgisi diğer şarkı türlerini de en güzel şekilde az da olsa Tangodan türküye, aryadan operaya, mehter marşından rock müziğine kadar popüler eserler de seslendirdi.

Bülent Ersoy, dünyaca ünlü yıldızların sahne aldığı salonlarda konserler verdi. 1997 yılında Uluslararası Montu Merid Müzik Doktoru unvanıyla ödüllendirildi. 37 yıla yaklaşan müzik yaşamında bir çok ilke imza atmıştır. 1980 yılında London Palladium'da ve 1983 yılında Madison Square Garden'da sahne alan ilk Türk sanatçısı oldu. 30 Mart 1997'de ise Ümmü Gülsüm'den sonra, etnik müzik sazlarıyla Paris Olympia müzikholünde sahne alan ilk sanatçı oldu. Dario Moreno'dan sonra Olympia'da konser veren ilk Türk sanatçısı olan Bülent Ersoy, elli kişiden oluşan orkestrasıyla dört saat süren bir program sundu.

Herkesin takdirini kazanan geniş entervalli ve yüksek volümlü sesi, Japonya'da ses laboratuarlarında yapılan testler sonucu 'yüzde yüz kusursuz' bulundu ve 1997 yılında Uluslararası Montu Merid Müzik Doktoru unvanıyla ödüllendirildi. Sahneye çıktığı yıllardan itibaren, cinsel tercihi doğrultusunda görüntüsü hızla değişti. O yıllarda bu konumuyla ilgi çok tepkilerle de karşılaştı. 14 Nisan 1981'de Londra'da geçirdiği cinsiyet değiştirme ameliyatıyla kadın oldu. Ancak 'pembe nüfus kağıdı' alması yıllar sonra, dönemin başbakanı Turgut Özal'ın öncülüğünde çıkartılan bir kanun sayesinde sahne yasağını da kaldırıldı. Sesinin kalitesi yorumunun güzelliği ile halk tarafında bu kimliği ile de beğenildi kabullenildi. Sanatçı, halen çeşitli konserler vermektedir. 2011 yılında Aşktan Sabıkalı, 2012 yılında Suskun albümlerini piyasaya çıkarmıştır.

Kaynak: Keyfi Müzik