Vokal Edit Püf noktası

Müzik Makaleleri içinde Vokal Edit Püf noktası konusu, Yazılımlar yardımıyla ses kaydı almaya başladığımız 90′lı yılların başından beri, bu işe yeni olan herkesin yapageldiği bir hatadan bahsedeyim ilk olarak… Analog makara bantlara ses kaydı aldığımız o ilginç (ve ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 4 sonuçtan 1 ile 4 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi5Beğeni

Konu: Vokal Edit Püf noktası


  1. #1
    Anıl Yıldırım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Anıl Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Standart Vokal Edit Püf noktası

    Sponsorlu Bağlantılar


    Yazılımlar yardımıyla ses kaydı almaya başladığımız 90′lı yılların başından beri, bu işe yeni olan herkesin yapageldiği bir hatadan bahsedeyim ilk olarak…
    Analog makara bantlara ses kaydı aldığımız o ilginç (ve güzel) yıllarda bu tip müdahaleler yapmak aklımıza bile gelmezdi, çünkü solist kaydını alırken yaptığınız her kayıt ve kayda ait kayıt sırasındaki yamalar, bandın tek bir kanalına gider, araya girip çıkmalar da bazen ilginç sonuçlar doğururdu.
    Kayda girdiniz, solist okuyor, nameler birbirini izliyor, herşey güzel… derken bir “AH!” durumu:
    “O kelimede detone olmasaydı keşke!”.
    Albüme bu haliyle mikslenmesi hoş olmaz tabii.
    Yama alınacak.
    Teybi geri sardınız, soliste: “Herşey çok güzel” yalanını attınız, ama ardından da:
    “… ama şu-şu kelimeyi (ya da kısa cümleyi) tekrar alalım, tam olsun” dediniz… solist önceki cümleleri duyarak, ve düzeltilecek yerin az öncesinden söyleyerek geldi, o sizi zaman zaman tedirgin eden yuvarlak, kırmızı düğmeye (kayıt tuşuna) bastınız.
    Doğru anda bastıysanız ne alâ. Eğer parmaklarınız ya da refleksiniz zayıftıysa, ya da analog teybin o hassas “uyanış”a gectiği milisaniyelik boşluğu denk getiremediyseniz, “kalsın” dediğiniz güzelim kaydın son cümlelerini “yediniz” demekti…
    Şimdi bu devirde “doğru anda” tuşa basma gerekliliği kalmadı tabii… “Kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz kardeşim?!“, değil mi ya? Şimdi ben o kayıt tuşuna basarken, parkta sincap besliyormuşcasına rahatım… “gönder gitsin, yallah!”.
    Ama teknoloji gelişip de sesleri bilgisayar ekranında görmeye başladığımızdan beri, beynimizi ve parmaklarımızı kaşındıran gereksiz detaylara takılır olduk. Bunlardan birisi de, solist/vokal hattındaki nefes sesleri.
    nefes sesinin görüntüsü

    “Bırak dursun orada, ne var” yani, değil mi?
    Değil. İllâ oraya (araya) gidilecek ve susturulacak o caanım ses.
    Yapmayın
    Aslında o ufak sesleri susturmak ya da silmekle, müziğin ya da miksinizin en önemli kısmına, yani “doğal”lığına müdahale etmiş oluyorsunuz.
    Bu demek değil ki, rahatsız eden yerlere de dokunmayacağız…
    Kullanılan Mikrofon, preamp, kompresör, solistin mikrofona yakınlığı ve solist gibi nedenlerden ötürü (haha), bu nefes sesleri gereğinden fazla yüksek kaydedilmiş olabiliyor. Özellikle fiziksel rahatsızlığı olanlar ve nefes kullanma tekniği zayıf olan solistlerin kaydında, bu nefes sesleri dikkati dağıtan bir unsur haline gelebilir.
    Rahatsız eden bu sesi kısın, bir de öyle deneyin.
    "event" ve (mavi) volüm çubuğu

    Bu tip bir volüm oynamasını, Cubase ve Nuendo’da adına “event” denen kutucuklar üzerinde yaparsanız, miks ya da editleme (düzeltme) işlemi sırasında bu “nefes problemi” bir daha ayağınıza takılmayacaktır.
    Artık her Audio Sequencer’da bulunan volüm otomasyon özelliği de kullanılabilir belki, ama ben volüm otomasyonunu bu tip basit düzeltmeleri yaptıktan sonra, ve parçanın miksinin son aşamalarında kullanmak üzere tuttuğum “son silah” olarak görüyorum. Ayrıca yıllar boyunca edindiğim tecrübe gösterdi ki, bu yol mümkün olan en az zaman kaybıyla işi bitirmenize yarayan yol.
    Peki az önce bahsettiğim yamalar, üstüste binen kelimeler ve nefes alıp-verme sesleri söz konusu olduğunda ne yapmalıyız?
    Aslında bunun yanıtı da oldukça basit: Nefes almadan cümleyi/kelimeyi bitirebiliriz, ama başlatamayız.
    Üstüste binen nefesler söz konusu olduğunda, eğer başka sanatsal bir tercih söz konusu değilse, takip eden ses kaydındaki nefes sesi kullanılır, önceki nefes sesi atılır:

    Yukarıdaki resimde gördüğünüz nefes sesi, önceki kayda ait, takip eden sesten önceki nefes sesi. Mümkün olan en doğal sonuç için, çoğunlukla bundan kurtulmanız gerekir.
    Onun yerine, “yeni” kayıttaki nefes sesini tercih etmeniz ilk denemeniz gereken şey:

    Tabii herşey her zaman beklendiği gibi olmuyor. Bir bakıyorsunuz solist, yeni kayıtta nefes alırken ciklet yutmuş gibi bir ses çıkartmış. Ya da nefes korkunç. Halbuki “sakin” olması gerekiyordu (???), bilemem artık.
    Beğendiğiniz ya da uygun bulduğunuz nefesi kesip, kaydırıp, normalde olması gereken yere oturtmak da size kalıyor.
    Nefessiz solist kaydı olmaz.
    Tabii elde etmek istediğiniz sonuç, özellikle yapay bir sonuç değilse.

    Alıntı (İlter Kalkancı)

  2. #2
    ArazMc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ArazMc isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Vokal Edit Püf noktası

    Bu işe yeni yeni başlayanlar için güzel bir ip ucu. Teşekkürler.

  3. #3
    murat2626 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    murat2626 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Vokal Edit Püf noktası

    yeniler için çok faydalı teşekkürler

  4. #4
    Anıl Yıldırım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Anıl Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Standart Cevap: Vokal Edit Püf noktası

    KM puanı ver butonu sol altta


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

cool edit pro 21 ses düzenleme, cool edit püf noktaları, cool edit pro kayıt alma teknikleri, cool edit pro 21 silah efekti, cool edit pro kısayolları, cool edit ses editleme, cool edit pro 21 mikrofon sesi cok, cool edit pro 21 kayıt alma, solistlerin seslerinde dikkat etmesi gerekir, adobe audition püf nokları, cool edit pro mikrofon girişi nasıl, kayıtta vokalın dikkat etmesi gerekenler, cool editte detone düzeltme, cool edit pro 21 de kanal kaydırma düzenleme, audition vokal düzeltme
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Fl Studio Vokal Kaydı ve Vokal Mix SorunuFl Studio Vokal Kaydı ve Vokal Mix Sorunu

    selam arkadaşlar.başlıkta da belirttiğim gibi kayıt ve mix olayında vokallerle ilgili ciddi bir problemim var,1bucuk seneye yakın bu programı kullanıyorum programla ilgili az çok baya bir şey öğrendim ve grubumla birlikte kendi bestelerimizi yapıyoruz uzun süredir müziğin içinde olduğum için bu işi ciddi olarak düşünüyorum ve parçalarımızın kayıt kalitesi mükemmel olmasada iyi derecede.. Ancak gel gelelim bu vokal meselesi herşeyi...
  2. vokal efektleri veya vokal masterlerivokal efektleri veya vokal masterleri

    Öncelikle forumdaki herkese özellikle adminlere kolay gelsin arkadaşlar. Sorum şudur; vokal kaydı alırken herhangi bi efekt waves te veya sonnox bunlar gibi pluginler kullanılır mı? veyahut kayıt alındıktan sonra neye göre ne gibi efekt veya bu yazdığım pluginler hangi mantığa göre uygulanır veya cubase programındaki hangi araçarla vokal daha başarılı olabilir yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkürler.
  3. Pro Tools bir kaç püf noktası.Pro Tools bir kaç püf noktası.

    Bora Uslusoy abimizden birkaç Pro tools tüyosu, blogu sürekli güncelleniyor, ara sıra uğramakta fayda var. Pro Tools’ta Elastic Audio | borauslusoy.com Pro Tools’ta Kulaklık Miksi | borauslusoy.com Pro Tools’ta MIDI Real Time Properties | borauslusoy.com
  4. Fl Studio giriş noktası bulunamadı hatasıFl Studio giriş noktası bulunamadı hatası

    mrblar Fl studioyu tıkladıgım zaman hata veriyo kaldırıp bi daha yeniden yükledim ama sorun yine devam ediyo
  5. Kırılma noktası Kelkit yazısı!Kırılma noktası Kelkit yazısı!

    Çölaşan kitabından böyle seslendi: 'Kovulduk Ey Halkım Unutma Bizi' Devami...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi