RAP, HİPHOP vb TÜRLERDEKİ ELEKTRONİK ALTYAPILI MÜZİKLE UĞRAŞANLARA ÖZEL MÜZİK TEORİSİ DERSLERİ


Elektronik altyapılı müzik yapmak istiyorsunuz fakat profesyonel altyapıların nasıl oluşturulduğunu bilmediğiniz için başka insanların yaptığı beat'leri mi kullanmak zorunda kalıyorsunuz?


Kendi melodilerinizle beat yazmak istiyorsunuz fakat melodi yazmayı bilmediğiniz için tıkanıp kalıyor musunuz?


İnternetten hazır bir şekilde indirdiğiniz beat'leri yazanların bunları nasıl yazdığını mı merak ediyorsunuz?


Siz de aynı nitelikte beat'ler yazmak istiyorsunuz fakat size ne yapmanız gerektiği konusunda hiç kimse tutarlı ve mantığa uygun bilgi vermiyor mu?


Ceza, Fuat, Sagopa gibi kişiler nasıl özgün bir tarz yaratıyorlar?




Bu gibi sorular uzayıp gider... Müzik yapmak isteyen bir çok insan doğru yöntemlerle ilerlemediği için ya belli bir aşamadan sonra müzikten soğuyup vazgeçiyor, ya da bu uğurda uzun yıllar kaybediyor. Eğer kendinize özgü bir tarz belirlemek ve bu alanda ilerlemek istiyorsanız başkalarının hazırladıklarıyla değil, kendi harmanladıklarınızla yol almalısınız. Ancak kendi yaptıklarınızı da bilinçli bir şekilde yapmıyor, sadece deneme yanılma yöntemini kullanıyorsanız işler bir zaman sonra yine çıkmaza girecektir. Çünkü bir müzisyenin ihtiyacı olan en büyük faktör ne yaptığını bilmesidir. Deneme yanılma yöntemiyle yapılanların büyük bir kısmı bilinçsiz yapılır ve bir zaman sonra bıkkınlık yaratabilir...


Yukarıda sayılan sorunları aşmanın en temel yolu müzik teorisini bilmektir. Genellikle elektronik altyapılı müziklerle uğraşan insanlara söylenenler "bu müzik için nota bilmeye gerek yoktur" gibi şeyler oluyor. Oysa nota müziğin alfabesidir. Eğer bir dilin alfabesi bilinmezse sadece şekil olarak ezberlediğiniz isimleri yazarsınız. Ama alfabeyi bildiğiniz zaman o dilde duyduğunuz herşeyi yazabilirsiniz.


Şimdi bir örnek vereyim;


Yıllar önce ders aldığım bir hoca vardı. Amerika'da Berklee College Of Music'te Jazz eğitimi almış birisi kendisi. Dünya çapında ünlü sanatçılarla bir çok turneye çıkmış, kariyerli bir müzik yaşantısı var. Bugüne kadar kendisinden müzik dersleri almak isteyenler genelde kendi müziğine yakın Müzisyenler. Tabi istisnalar da var; Edip Akbayram, Aylin Livaneli, Batuhan (Duman'ın gitaristi) gibi. Ama ilk kez bir arabeskçi ısrarla ders almak istiyor, hem de jazz armonisi... Hocam söz konusu kişiye istediği eğitimi veriyor ve bir süre sonra öğreniyor ki bu adam yeni bir albüm yapmış ve genellikle arabesk müziğe olumsuz eleştirilerde bulunan bazı köşe yazarları "Uğur Bayar" ı mutlaka dinlemelisiniz, jazz eğitimi alıp albüm yapmış. Gerçekten saygıyı hakeden işler çıkarmış!" gibi yazılar yazıyorlar.


Bu kısa hikayeden de anlaşılıyor ki hangi müzik türüyle ilgilenirseniz ilgilenin, müzik teorisini, notaların ne anlama geldiğini, ritmik okumanın nasıl yapıldığını, akorların nasıl oluştuğunu, akorların üzerine melodilerin nasıl yazıldığını bilmek her zaman fark yaratır. Hele ki ritimlerin ön planda olduğu bir müzik dalında (elektronik altyapılı müzik) ritmik okuma yapamamak büyük bir eksikliktir.




DERS İÇERİĞİ:


-ARALIK BİLGİSİ ve GAMLAR


Müzik yazarken ve akorları inşa ederken gerekli olacak gam ve aralık bilgisi derslerini içerir. Söz konusu dersleri tamamlayan kişi belirli bir gamdan melodi yazarken daha bilinçli hareket etmeye başlar.


-AKOR İNŞA ÇALIŞMALARI


Müziğin vazgeçilmez öğelerinden bir tanesi akorlardır. Aynı anda uyum içinde tınlayan ve en az 3 sesten oluşan yapılardır akorlar. Bu seslerin nasıl bir araya getirildiğini bilmek doğru müzik yazımı için büyük adımlardan birisidir. Derslerimizde 3 sesli akorlardan başlanarak, daha çok ses içeren gerilimli jazz akorlarına kadar olan akorların nasıl formülize edileceği üzerinde durulacaktır.




-RİTMİK OKUMA


Müziğin bir diğer önemli öğesinin de ritim olduğunu hepimiz biliriz. Hatta bir müzik parçasının nelerden oluştuğu düşünülse ilk akla gelecek olanlar; melodi, akor ve ritim olur... Dolayısıyla ritmin ön planda olduğu bir müzik türünde ritmik okuma çok fayda sağlayacaktır. Sürekli aynı tekrarı yapan ritimler yerine sözlerin altında değişkenlikler gösterebilen, özgün ritim öğeleri oluşturulabilir. Buysa yapılan çalışmaların daha dinlenir olmasını sağlayacaktır.


__________________________________________________ _________________________


Derslerde kullanılan kaynaklar dünya müzik otoriteleri tarafından alanının en iyisi olarak gösterilmektedir.


Derslerin ortalama süresi kişiden kişiye değişkenlik göstermekte olup çok uzun zaman almadığını belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Mesela şu ana kadarki öğrencilerimin ortalama sürelerine baktığımda yukarıda yazdığım alanlarda 6 ay dolaylarında eğitim aldıklarını sanıyorum.


Ders ücretleri korkunç düzeylerde değildir ve asla olmayacaktır.










İlgilenen kişiler için telefon numaram: 0555 746 50 20 (İlan İstanbul İçin Geçerlidir)


Müziği ciddiye alan ve gerçekten öğrenmek isteyen kişiler ararsa sevinirim. Çünkü gerekli çalışmaları disiplin içerisinde yerine getirmeyen kişilerle bu iş gerçekten zor oluyor.