Mikrotonal Gitar - Bir Türk Müzisyenin İcadı

Telli Çalgılar içinde Mikrotonal Gitar - Bir Türk Müzisyenin İcadı konusu, Tolgahan Çoğulu Türk bir Müzisyen . Patentini aldığı Mikrotonal ( komalı ) gitarı geliştirmiş ve dünyaya tanıtmıştır. Sizlere sitesinden ve köşe yazısından derlediğim bu konuda, 21. yüzyılın gitarının icadıyla ilgili ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 3 sonuçtan 1 ile 3 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi3Beğeni
  • 3 Yazan : admin

Konu: Mikrotonal Gitar - Bir Türk Müzisyenin İcadı


  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Mikrotonal Gitar - Bir Türk Müzisyenin İcadı

    Sponsorlu Bağlantılar


    Tolgahan Çoğulu Türk bir Müzisyen. Patentini aldığı Mikrotonal (komalı) gitarı geliştirmiş ve dünyaya tanıtmıştır. Sizlere sitesinden ve köşe yazısından derlediğim bu konuda, 21. yüzyılın gitarının icadıyla ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

    -tolgahan-o-ulu.jpg


    Tolgahan Çoğulu sitesinde Mikrotonal Gitarı şöyle anlatıyor;

    Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar (Adjustable Microtonal Guitar); 2008 yılında Tolgahan Çoğulu tarafından tasarlanmış, aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi bünyesinde Prof. Şehvar Beşiroğlu yürütücülüğünde bir bilimsel araştırma projesi olarak kabul edilip finanse edilmiş ve 2009 yılında Ekrem Özkarpat tarafından yapımı tamamlanmıştır.

    Mikrotonal gitarın patenti alınmıştır. Mikrotonal klasik/elektrik/bas gitar veya mikrotonal bağlama/buzuki/mandolin almak isteyenler,tolgahanus@yahoo.com adresine mail atabilirler.

    Tolgahan Çoğulu, Ayarlanabilir Mikrotonal Gitarı Walter Vogtun gitardaki entonasyon sorunlarını çözmek için 1985 yılında icat ettiği hareketli perdeli Vogt gitarından esinlenerek tasarlamıştır. Ayarlanabilir Mikrotonal Gitarda her telin altında bulunan kanallar aracılığıyla tüm perdeler hareket ettirilebilmektedir. Ayrıca gitar klavyesine istenilen miktarda perde eklenip çıkarılabilir.

    Ayarlanabilir Mikrotonal Gitarın yapılışında üç temel hedef vardır:
    1) Makamsal müzikleri gitar ile çalabilmek.
    2) Çağdaş klasik Batı müziğindeki mikrotonal müzikleri çalabilmek.
    3) Eşit tampereman sistem dışındaki akort sistemlerini çalabilmek.

    VİDEO


    MAKAMSAL GİTAR MÜZİĞİ


    PİSAGOR – DOĞAL – ORTALAMA SES AKORT SİSTEMLERİ


    MİKROTON VE MİKROTONAL MÜZİK


    Klasik Batı müziğinde eşit tampereman olarak adlandırılan sistemde bir oktavda 12 yarım ses vardır. Standart klasik gitarlarda perde aralıkları ve piyanolarda tuş aralıkları yarım sestir. Yarım sesten daha az olan aralıklara klasik Batı müziği teorisinde mikroton denmektedir. Mikrotonların kullanıldığı çağdaş klasik Batı müziği eserleri mikrotonal müzik olarak adlandırılmaktadır. Örneğin Meksikalı besteci Julian Carrillo bazı eserleri için bir oktavı 96 aralığa bölmüş ve bu sesleri kullanmıştır.
    Mikrotonal müzik terimi aynı zamanda eşit tamperaman sistemdeki yarım ses aralıklardan farklı olan aralıkları kullanan müzikler için de kullanılmaktadır. Örneğin Pisagor akort sistemi (Pythagorean tuning) ya da doğal akort sistemi (just-intonation) ile bestelenmiş eserlere mikrotonal müzik denmektedir.
    Osmanlı/Türk sanat musikisi teorisinde mikrotonlara koma denmektedir. Bu teoride bir tam ses 9 eşit parçaya bölünmektedir. Her bir parçaya koma ismi verilmiştir.

    KLASİK GİTAR VE MİKROTONLAR


    Günümüze kadar gitaristler/besteciler yukarıda bahsedilen mikrotonal müzikleri gitar ile çalabilmek için birçok yol denemişlerdir:

    1) Perdesiz gitar: Türkiyeli gitarist Erkan Oğur makamsal müzikleri çalabilmek için perdesiz gitarı 1970li yıllardan itibaren kullanmaktadır. Bu gitarın klavyesinde perdeler yoktur. Ud çalgısında olduğu gibi tüm mikrotonlar/komalar çalınabilmektedir.

    2) Perdecikler (fretlet): Normal gitar klavyesine ek perdecikler (fretlet) çaktırılarak mikrotonlar elde edilmektedir. Bu perdecikleri John Schneider, Lily Afshar, Onur Türkmen gibi gitaristler kullanmaktadır. Bu perdeler sabittir ve çaktırıldıkları yerlerden başka yere oynatılamazlar. Tom Stone 1977 yılında gitarın klavyesinin değişebileceği bir gitar icat etmiştir (Guitar with Interchangeable Fingerboards, Değişebilir Klavyeli Gitar). John Schneider, bu gitarda birçok farklı mikrotonların olduğu klavyeler kullanarak günümüze kadar birçok kayıt gerçekleştirmiştir.

    3) Vogt Gitarı (Hassas Akortlanabilir Gitar Klavyesi / The Fine-Tunable Precision Fretboard) : Alman yapımcı Walter Vogt (1935-1990), gitardaki entonasyon problemlerini çözmek için 1985 yılında tüm perdelerin, tellerin altındaki kanallarda belli bir mesafede oynatılabileceği bir gitar icat etmiştir. John Schneider ve Wim Hoogewerf, Vogt gitarını mikrotonları çalacak şekilde düzenleyip kullanmıştır. Günümüzde Vogt gitarını Herve Chouard isimli luthier yapmaktadır.

    4) Bazı Tekniklerin Kullanılması:

    a) Telleri Kaldırmak (Bending): Telleri sol el parmaklarıyla yukarı ya da aşağı yönlere kaldırarak mikrotonlar elde edilebilir. Örneğin Ricardo Moyano, Aşık Veyselin Kara Toprak eserinin gitar düzenlemesinde bu tekniği kullanmıştır.

    b) Tel akortlanması:
    Bir tel istenilen mikrotona göre akortlanır. Çalınmak istenen mikroton, boş tel ile ya da o telin üzerindeki perdelerle çalınır. Örneğin Tolga Tüzünün iki gitar için bestelediği İki Minyatür eserinde, bir gitarın tüm telleri diğer gitara göre çeyrek ses tiz akortlanmıştır.

    c) Çalınan perdenin sol tarafının titreştirilmesi
    : Sol el parmağıyla bir perdeye basılır ve sol el parmağının sol tarafında kalan tel, sağ el ile çalınır. Bu teknikte basılan perdenin sol tarafındaki mesafe titreşir ve eşit tampere olmayan seslere ulaşılır. Ceyhun Şaklar, Anadolu Taklitleri No.3 isimli eserinin giriş kısmındaki melodide bu tekniği kullanmaktadır.

    d) Bazı araçlarla glissando yapılması:
    Elektro gitarda kullanılan slide aleti ya da kalem, havan gibi aletler klasik gitarda mikroton elde etmek için kullanılabilir. Bu aletler tellerin üzerine hafifçe dokundurulur ve kaydırma yapılırken mikrotonlar elde edilebilir. Mustafa Tınçın iki gitar için bestelediği İki Elin Sesi eserinde, tellere havan sürtülerek mikrotonlar çıkartılmıştır. Sol elin parmaklarıyla da benzer bir efekt yaratılabilir. Parmaklar tellere hafifçe dokundurulur ve kaydırılarak çalınır. Bu tekniğe genellikle yüzey pizzicato’su denir.

    e) Armonikler ve Multifonikler:
    Birçok armonik ya da doğuşkan eşit tampere ses vermez. Örneğin, 4. perdedeki armonik ya da 6. perdedeki multifonikler mikrotonlardır.

    f) Yatay vibrato:
    Perdeye basan sol el parmağı, baskıyı azaltmadan sağa ya da sola hareket ederse mikrotonlara ulaşılır.

    İNTERNET SİTELERİ


    John Schneiderin Just Guitar makalesi
    http://www.microtonalguitar.com
    Mikrotonal gitar ile ilgili siteler
    Mikrotonal müzik festivali
    Erkan Oğur hakkında bilgi
    John Schneider hakkında bilgi
    Kitap Linkleri

    KİTAPLAR


    Harry Partch, Genesis of Music, Madison, Univ. of Wisconsin Press, 1974.
    Stuart Isacoff, Temperament, Faber and Faber Press, 2002.
    John Schneider, The Contemporary Guitar, University of California Press, 1985.
    John Schneider, Just Guitar, Guitar International No. 6, 2004: 42-50.
    W. A. Mathieu, Harmonic Experience: Tonal Harmony from its Natural Origins to its Modern Expression, 1997.
    Mark Lindley, Lutes, Viols and Temperaments: Cambridge University Press, 1984.
    www.myspace.com/adjmicrotonalguitar

    Kaynak: Mikrotonal Gitar | Tolgahan Çoğulu


    Ayrıca Hürriyet Gazetesi yazarı Sedat Ergin'in köşe yazısını da okumanızı öneririm.
    TaLoS, MZSancaR ve umutylmz02 bunu beğendi.

  2. #2
    umutylmz02 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    umutylmz02 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Mikrotonal Gitar - Bir Türk Müzisyenin İcadı

    Gerçekten muhteşem ve göz kamaştırıcı bir şey bu... Sadece gitar üzerinde büyük değişiklik yapmakla kalmamış Anadolu'nun muhteşem ve akıl dolu parçalarını herhangi bir deformeye uğratmadan Batı'ya tanıyor... Ayakta alkışlanması gereken kişilerden biri...

  3. #3
    engina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    engina isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Mikrotonal Gitar - Bir Türk Müzisyenin İcadı

    Harika bir olay, çok beğendim.


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

mikrotonal ne demektir, mikrotonal nedir, sedat ergin tolgahan cogulu
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Ağla gitar türk sanat müziği orjAğla gitar türk sanat müziği orj

    GÜLE GÜLE KULANIN:f48:
  2. türk pop şarkılarındaki Bas gitar samplestürk pop şarkılarındaki Bas gitar samples

    arkadaşlar pop şarkılarında kullanılan bas gitar sampleları nasıl bulabiliriz.
  3. Türk pop bas gitar ?Türk pop bas gitar ?

    ARKADAŞLAR BEN UĞRAŞTIM BULAMADIM AŞAĞIDA LİNKİNİ VERDİĞİM MURAT BOZ ŞARKISINDA 1.13 ÜNCÜ SANİYEDE BAŞLAYAN BAS GİTAR SAMPLE GİBİ SAMPLE İSTİYORUM BANA Bİ YOL GÖSTERİN RİCA EDİYORUM NASIL YAPARIZ BÖYLE ÖRNEKLERİ VEYA NERDEN BULURUZ TONU NEDİR Bİ BİLEN EL UZATSIN,teşekkürler şimdiden bekliyorum..
  4. Temel müzik bilgileri-her müzisyenin mutlaka bilmesi gerekenlerTemel müzik bilgileri-her müzisyenin mutlaka bilmesi gerekenler

    Ses nedir?Genlik nedir?Filtre(süzgeç) nedir? Hangi cihaz hangi frekansta ses çıkarır? RMS değeri neyi ifade eder?Watt nedir,dB nedir,aralarındaki bağlantı nedir?İnsan kulağı nasıl duyar? Hangi akor hangi frekans aralığındadır? Gibi birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz,arşivnizde ve aklınızda bulunması gerekli bilgiler.
  5. İzmir Klasik Gitar - Bas Gitar - Elektro Gitar - Çello - Keman - Davul Dersleriİzmir Klasik Gitar - Bas Gitar - Elektro Gitar - Çello - Keman - Davul Dersleri

    Enstruman çalmak doğru eğitmenle kolay bir iştir ve bu işin yaşı yoktur. Öğretmenlerimiz disiplinli fakat sizi sıkmayacak tekniklerle sizin enstruman hakimiyeti sağlamanızı enstrumanınızı sevmenizi sağlayarak dersleri öğrencinin enstrumanından beklentileri doğrusunda işlemektedir.Heryaşa yönelik gitar dersleri vermekteyiz .Tüm enstruman dersleri kişiye özel olarak yapılmaktadır. Ders günlerini ve ders saatlerini öğrenciler kendileri seçmektedir....
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi