Yamaha firması, Türk ve Arap Dünya’sına yeni oryantal klavyesi olan Psr Or-700’ü beğenilerimize sunmuştur.
Or-700; 96 nota polifoni, 10 MegaVoice Ses, 146’sı Oryantal 314 ritim, 360 ses ve 22 Drum Setten oluşmaktadır. Batı sesleri oryantal olmayan Psr S-700 modelinden alınmıştır, bu sayede A1000 modelinde şikayet edilen batı seslerin zayıflığı Or700 de giderilmiştir.
MegaVoice Ses Nedir?
Megavoice; sesin ana kaynağı ile birlikte ölü notaların, sert vurguların ve perde kaydırmalarının teker teker sample edilip kaydedilmesidir. Bu özellik seçtiğiniz enstrumanı daha gerçekçi kılar.
Or-700 ve USB Arabirimi :
Teknolojinin bize sunulan nimetlerinden biride USB (Universal ****** Bus), Türkçe karşılığı ise Evrensel Seri Yol’dur. Türkçede kavramsal bir karşılığı olmayan USB, bilgisayara fare, klavye, lamba, CD yazıcı, flash bellek, çay ısıtıcısı, diş fırçası, traş makinesi gibi yan ürünleri takmayı sağlayan bağlantı teknolojisi olarak açıklanabilir.
Yamaha da son ürettiği ürünlerini, USB desteği ile biz kullanıcılara sunmuştur.
Or-700’de usb flash belleği kullandığımızda, cihazımız bu üniteyi kendinden bir hafıza birimi olarak görüp tüm işlemlerimizi saniyesinde gerçekleştirmemize olanak sağlamaktadır. Orgumuza taktığımız flash bellek üzerinde sayısız ritim, registration memory, multi pad, ses dosyaları, koma setleri saklamanın yanında, kullandığımız ritimler üzerinde edit imkanı sağlamaktadır. Bunun yanında cihazımızın hafızası ne kadar olursa olsun kullanmak istediğimiz ritmi Usb belleğimizden direkt okutabiliriz. Bu sayede hafıza problemimizde ortadan kalkmaktadır.
One Touch Setting (OTS) Link :
OTS Linkte, kullanılan ritimlerde hangi sesler tercih ediliyorsa, o sesleri teker teker varyasyonlara atayarak canlı performanslarımızda büyük bi kolaylık sağlamak amaçlanmıştır. OTS link sesleri her ritme 4 adet atanır ve varyasyondan varyasyona geçerken buna bağlı olarak atadığımız seslerde program dahilinde değişir.

Multi Pad Özelliği :
Yamaha, profesyonel klavyelerinde Multi Pad özelliğini geleneksel hale getirmiştir. Bu padler; loop, akor, ses efekti, perküsyon ve drumları cihazımızın klavye ve ritim box’undan harici kullanmamıza ve bunun haricinde senkronize çalışmamıza da olanak sağlar.
Örneğin 2/4 lük bir ritim kalıbımıza padlere kaydedilmiş darbuka süslemeli looplarımızı bindirebiliriz.
Registration Bank :
Registration Banklar klavyemizde; right1 (upper1), right2 (upper2), left (lower), koma set, Style (ritimler). Dsp, Harmony echo, şarkı ve transpose seçeneklerini ayarlayıp kaydettiğimiz 8 adetten oluşan, hızlı erişim tuşlarıdır. Programlanan bir Registration Bank’ın herhangi bir tuşuna bastığımızda yukarıda saydığım elementler, ayarlanmış program dahlinde önümüze saniyesinde gelir. Canlı performansımız sırasında hiçbir teferruat ile uğraşmamıza gerek kalmadan, hızlı bir şekilde istediğimiz ayarlarla çalışmamızı sağlar.
Music Finder :
-music finder ozelliği ile cok farklı tarzlarda kararlarda şarkılar calacagınız zaman ugraşmanız gerekmiyor.
şarkınızın ismini temposunu ritmini sesini ayarlayın kaydedin.
kullanacağınız zaman geri çagırın ve her şey hazır buyrun çalın.
ayrıca search yaparak veya fovorilere ekleyerek kolay ulaşım sağlayabilirsiniz. (şenlikçi)
OR-700 DATA FORMATLARI
Or-700 çalışma esnasında, üzerinde düzenlemesini yaptığımız tüm ayarları bir veri olarak üzerinde saklar. Bu verileride silinmelere karşı korumak için saklama (yedek alma) olanağı sağlanmıştır. Klavyemizde yaptığımız işlemlerin (ritim ses multi pad koma vs… yedeğini aldığımızda karşımıza çıkacak olan dataları (dosyaları) inceleyelim.
*.rgt dosyası : Registration bölümündeki 8 adet tuşa gerekli sesleri yükler. Bu sesler right1 ve right2 olarak birleştirilmiş ve efektleri ayarlanmış sesleridr.
Bu dosyayı orgunuza yüklemek için ana menüden registration memory bölümüne girip Tab > ile Usb0 içinden seçtiğiniz datayı Copy deyip Tab < ile User’a gelip Paste’leyerek kaydedebilirsiniz.
*.vce dosyası : Sağ paneldeki user kategorisindeki seslerin olduğu bölümdür. Seçtiğiniz bir sesi Voice Set bölümünden şekillendirerek (efekti parlaklığı dsp değerleri vs..) Save’lediğinizde ses panelinin User bölümüne atılır. Bu sesler orgun üzerindeki tek sesin editlenerek kaydedilmiş halidir.
Bu dosyayı orgunuza yüklemek için ana menüden Right1, Right2, Left yada sağ panelden user tuşuna basarak, ses bölümüne girip Tab > ile Usb0 içinden seçtiğiniz datayı Copy deyip Tab < ile User’a gelip Paste’leyerek kaydedebilirsiniz.
*.sty dosyası : Klavyedeki kullanıcı tarafından yapılmış ritim dosyasıdır..
Bu dosyayı orgunuza yüklemek için ana menüden Style yada sol panelden User tuşuna basarak, ritim bölümüne girip Tab> ile Usb0 içinden seçtiğiniz datayı copy deyip Tab< ile User’a gelip Paste’leyerek kaydedebilirsiniz.
*.scl dosyası : Klavyemizde bulunan hazır koma ayarlarının bulunduğu dosyadır. Daha önceden ayarlanmış koma setimizi oluşturup kaydettiğimizde hedef birimimize *.scl dosyası olarak kaydedilir.

*.mfd dosyası : Klavyemizde bulunan Music Finder verilerinin bulunduğu dosyadır. Daha önceden hazırlanmış Music Finder Verileri hedef birimimize *.mfd dosyası olarak kaydedilir.
*.mid dosyası : Klavyemizde hazırladığımız şarkıların temel formatıdır. Yapılan şarkı çalışmalarını saklamak istediğimizde hedef birimimize *.mid şeklinde kaydedilir.
OR-700 NEDİR? RAKİPLERİ KİMLERDİR?
Or-700 orta halli kullanıcılar için üretilmiş ve üzerinde harici olarak sample okutulup yazılamayan, vocoder özelliği bulunmayan, dahili olarak harddisk, mp3 board vs… aksesuarları desteklemeyen bir klavyedir.
Or700’ü kategori olarak bir sınıfa sokmaya çalıştığımızda sınıfında rakip tanımayacak, eşisiz sound farkı, mükemmel malzeme kalitesi, kolay kullanılabilir, ucuz ve kendine has özelliklere sahip bir klavyedir. Herşeyden önemlisi o bir YAMAHA’dır. Yamaha’nın teknolojisi, kalitesi ve Dünya’daki saygınlığı hiçbir şekilde tartışılamaz.
OR-700 Türk Modifikasyonu (Çipler) :
Or-700 ün oryantal ses ve ritimlerini şuanki haliyle ele alacak olursak, A1000’in bir kopyası. Aradaki farklar ise; ses kalitesi, polifoni zenginliği, batı soundların güçlülüğü ve yeni nesil olmasından dolayı getirdiği çeşitli özelliklerin başta gelenleri.
DTL’nin kurucularından olan Sayın Can Başar, A1000 deki başarılı modifikasyon çalışmasından sonra Or-700 içinde bir çalışma başlattı ve bu çalışmayı muazzam bie şekilde bitirdi.
Yapılan çalışmada ;
1) Emo’nun Tyros2 için hazırladığı setteki perküsyon örneklemeleri yeni bir diziliş yapılarak aynen sample edilmiş ve iranian mix, khalaigi mix kitleri slinip yerine, yeni 2 adet (Turkish kit, Turkish mix kit) olarak drum kit oluşturuldu.
2) Cihazın hafızası 2 kat artırıldı.
3) Or700’ün hem Oryantal (fabrikasyon) hemde Türkçe (modifikasyon) olarak ayrı ayrı kullanılabilmesi sağlandı.
4) Yeni Türk enstrumanları sample edildi.
5) İçerisine Mehmet Doğdu, Emo ve Beytu’nun hazırladığı 116 ritim yüklendi. (ALINTIDIR.)