arkadaşlar bunun için yapmanız gereken sağlam bir bilgisayar almanız bu bukadar bassittir ilaki herkezin yalıtım yapmaya gücü yetmior ama şu şekilde çözümler bulabiliriz örneğin kasamızı başka bir odadan yönetebiliriz sonrasında ses yolunun en aşağıda işinin olmadığını bilirsiniz kasalarımız aşşağılarda mobilya kutularında tutabiliriz yada masa altlarında ama kesin çözüm arıyorsanız başka bir oda yada tam bir yalıtım şart buda şöyle olur;
Ses Yalıtımı Nedir?
Gelişen teknolojiye paralel olarak yapı elemanlarının hafiflemesiyle gürültü sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple yapı elemanlarının ses ışınları karşısındaki davranışlarını iyi bilmek, sonradan meydana gelecek ve masraflı, telafisi zor durumlarda kalmayı önleyebilir. Yapı elemanları vasıtasıyla iletilen bu seslerin miktarlarını azaltmak için alınan önlemlere “Ses Yalıtımı” denir.
İstenmeyen ve rahatsızlık hissi uyandıran seslere gürültü denir. Ses yalıtımı; yaşanan ortamı istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden korunmak, gürültülü alanlardan çevreye yayılan sesi azaltmak ve sinema, kayıt stüdyosu gibi mekanlarda uygun kullanım koşulları oluşturmak amacı ile yapılan uygulamalardır.
Gürültüden neden korunmalıyız?
Gürültünün insan üzerinde psikolojik ve fizyolojik pek çok zararı bulunmaktadır. Gürültü, hastalıklara yol açan stresin en önemli nedenlerindendir. Bu hastalıkları kısaca şöyle sıralayabiliriz: Sinirlilik, algılama güçlüğü, iş veriminde düşüş, uykusuzluk, dolaşım sistemi bozuklukları, çeşitli vücut salgılarında anormallik, kalıcı işitme kayıpları, hamile bayanlarda erken doğum ve düşük.
Ses yalıtımı yaptırmazsak ne olur?
Gürültü pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. İnsan gürültüyü zamanla kanıksamış olsa bile zararları artarak devam edecektir. Üstelik gürültü sonucu oluşan işitme kayıplarının ilaçla veya cerrahi bir müdahale ile tedavisi bulunmamaktadır. Özellikle uzun süreler yüksek gürültüye maruz kalanlarda kalıcı işitme kayıpları (sağırlık) oluşmaktadır. Ayrıca fabrika gibi endüstriyel tesislerde çalışanların verimi düşmekte, dikkatlerinin dağılması sonucunda iş kazaları meydana gelmektedir.
Ses yalıtımı nerelerde yapılmalıdır?
Ses Yalıtımı;
• Gürültünün zararlı etkilerinden korunması gereken alanlarda (konutlar, okul, hastane, yurt, otel, iş yeri vb.)
• Çevreye yaydıkları gürültünün önlenmesi gereken alanlarda (jeneratör, hidrofor, kalorifer, yüksek ses düzeyine sahip eğlence yerleri vb.)
• Kullanım koşulu sese bağlı alanlarda (sinema, tiyatro, konser ve konferans salonu, TV ve ses kayıt stüdyosu vb.) yapılmalıdır...
Ses yalıtımı nasıl yapılır?
Yapıyı planlarken ses yalıtımı dikkate alınmalıdır. Ayrıca yapıların duvar, döşeme, tavan, cam ve doğrama gibi elemanları belirlenirken ses yalıtım özelliği yüksek olan malzemeler kullanılmalıdır. Ses yalıtım malzemesi kullanılarak alt ve üst kat seslerinin geçişi ile komşu duvarlardan geçen sesler de engellenir.
Yapı içindeki bölme elemanların yalıtımı için
• Yapı elemanlarının yoğunluğunu arttırmak.
• Çift tabakalı duvar uygulaması yapmak.
• Cam alanlarında çift cam, lamine cam uygulaması yapmak.
• Kalın, ağır ve boşluksuz kapılar kullanmak. Kullanılamıyorsa önlem almak.
• Duvarları delerek geçen havalandırma kanallarından, borulardan ve etrafındaki boşluklarda ses sızıntısını önlemek.
• Darbe sesine karşı yüzer döşeme uygulamaları yapmak (neopren,polietilen, taşyünü döşeme detayları) , esnek tespitli asma tavan uygulamak gerekir...
Ses yalıtımının ülkeye yararları nelerdir?
Gürültü, çağımızda çevre kirliliğinin bir boyutu olarak önemli bir sorun oluşturmakta ve nedeni ilk anda tespit edilemeyen birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Ses yalıtımı ile ilgili çalışmalar ve gürültü denetimi, sağlıklı ve huzurlu bireyler, temiz bir çevre, dikkat ve iş veriminin artırılarak iş kazalarının önlenebilmesi konularında gerek ülkemiz gerekse insanlarımız için büyük önem taşımaktadır.
Tags.
Ses yalıtımının amaçlarını 3 başlık altında toplayabiliriz.
1)Sesin ortama girmesini önlemek amacıyla yapılan ses yalıtımı;
Örneğin bir ses stüdyosunda,kayıt yapılan ortamlarda dışarıdan gelecek olan sesler kayıt ortamını bozacağı için,alınan önlem.
Sinema salonlarında dışarıda bekleyen diğer izleyicilerin gürültülerinin solana yansımaması için alınan önlemler.
Eviniz yol üzerinde olabilir,trafiğin yoğun olduğu bir bölgede araçlardan gelen korna sesi,motor sesi,fren sesi olduğu gibi evinizin içine ulaşabilir.Bu durum kendinizi yolun ortasında duran bir trafik polisi gibi hissetmenize neden olabilir.Evinizde yapacağınız sağlıklı bir yalıtım bu durumdan kurtulmanızı sağlayacak tek yöntemdir.
2) Sesin ortamdan dışarıya çıkmasını önlemek amacıyla yapılan ses yalıtımı;
Ev stüdyosu (home studio) kurdunuz yada evinizde ev sineması sistemi kurdunuz fakat komşularınız bu durumdan rahatsız oluyorsa,bina kolonlarınızdan sesler diğer dairelere taşınıyorsa ,yalıtım malzemelerini kullanarak ses yalıtımı yapmak akıllıca olacaktır.Böylelikle yapmış olduğunuz ses yalıtımı size evinizde rahatça bateri kullanma,film izleme keyfi sunacaktır.
Prova ve kayıt stüdyonuz var.Ortamınızda hem müzik dersleri verilip hem de kayıt yapılıyor olabilir aynı anda,iki farklı durumun birbirine karışması ve rahatsız etmesi stüdyonuzun tercihi açısından dez avantaj olacaktır.Kimse gitar dersi almak için gittiği bir yerde yan tarafında çalınan baterinin sesini duymak istemez.Stüdyolarda uygulanacak olan ses yalıtımı işlemleri ve akustik düzenlemeler bu açıdan önem taşımaktadır.
Jeneratörlerde,pompa kabini uygulamalarında dışarı çıkan yüksek freskanstaki sesler,çalışma ortamında ve apartman,işyeri gibi yerlerde gürültü kirliliğe neden olabilir.Yine bu rahatsız edici durumdanda ses yalıtımı yaparak rahatlıkla kurtulabiliriz.
3)Sesin bizleri rahatsız etmesini önlemek amacıyla yapılan ses yalıtımı ;
Seslerin kulağımıza hoş gelmesi ayrı bir durumdur.Seslerdeki patlamalar, cızırtılar, gereksiz titreşimler rahatsızlık verici durumlardır.Stüdyonuzda yaptığınız kayıt sırasında seslerin birbirine karışması,yankılanması gerçekten sinir bozucu bir durumdur.
Stüdyo kurulumunuz sırasında yapacağınız kaliteli bir ses yalıtımı bu konuda sorunsuz bir çözüm olacaktır.