Monitör konusunda yardım

Bilgisayar ve Müzik içinde Monitör konusunda yardım konusu, Arkadaşlar öncelikle merhaba. bir sorumu danışmak istiyorum sizlere. Ben de kendi home stüdyomu kurmak için araştırmalara başladım küçüklükten beri müziğe düşkünlük var. Monitörle ilgili şunu sormak istiyorum bizim düğün salonumuz ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 5 sonuçtan 1 ile 5 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi1Beğeni
  • 1 Yazan : MZSancaR

Konu: Monitör konusunda yardım


  1. #1
    ugurondr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ugurondr isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Monitör konusunda yardım

    Sponsorlu Bağlantılar


    Arkadaşlar öncelikle merhaba. bir sorumu danışmak istiyorum sizlere. Ben de kendi home stüdyomu kurmak için araştırmalara başladım küçüklükten beri müziğe düşkünlük var. Monitörle ilgili şunu sormak istiyorum bizim düğün salonumuz var ve kullanmadığımız iki kolon var bunlar uygun olur mu veyahutta satıp işime yarayacak monitörleri alabilir miyim? Kolonlar biraz eski olduğu için özellikleri hakkında pek fikrim yok.

  2. #2
    MZSancaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    MZSancaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır Moderator

    Standart Cevap: Monitör konusunda yardım

    O kolonlar monitör yerine geçmez. Satıp satmamak konusu tamamen sana kalmış, satıp üstünü tamamlayıp bir çift monitör alabilirsin. Ne alacağım dersen şayet, en düşük olarak Yamaha hs50m derim.
    70bpm bunu beğendi.

  3. #3
    P.A.L - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    P.A.L isimli Üye şimdilik offline konumundadır Forumdan Uzaklaştırıldı!

    Standart Cevap: Monitör konusunda yardım

    Kule kolonlar ses seviyesi gayet güzel kolonlardır fakat kolon ve monitör farklı şeyler . Kolon sesi flat vermez .

  4. #4
    ugurondr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ugurondr isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Monitör konusunda yardım

    peki teşekkürler sanırım tanıdık müzik markete gidip satıcam kolonları. tavsiye için de tekrardan teşekkürler.

  5. #5
    welierdugan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    welierdugan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Monitör konusunda yardım

    REFERANS MONİTÖRLERİ ve KULAKLIKLAR

    Gönderen « Bora Uslusoy « Şub 4, 2013 in Donanım, En Yeniler, Müzik Prodüksiyonu, Referans Monitör| 0 yorum


    Ev/Proje stüdyosu kurulumuna yönelik olan yazılarımın bir yenisiyle karşınızdayım. Bugün referans monitörleri (veya hoparlörleri de diyebiliriz) ile stüdyo kulaklıkları hakkında çeşitli bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağım.
    NEDEN GEREKLİ?
    Öncelikle bunların neden gerekli olduğu hakkında bazı açıklamalar yapayım. Referans monitörleri sesi renklendirmeden, olabildiğince flat bir şekilde bizlere aktaran cihazlardır. Bilgisayarlar veya ev sinema sistemleri için tasarlanmış multimedia hoparlörleri, ya da 5.1, 7.1 gibi surround sistemler adı üstünde müzik, film, oyun gibi çoklu ortamları çalmak amacıyla üretilmiştir. Pek çok dinleme sisteminde mevcut bulunan subwoofer’lar bas frekansları yoğun bir şekilde verirken uydu hoparlörlerden tiz frekansları arttırılmış bir şekilde çalmaktadır. Tüm bu sistemlerde, oyun oynama, film ve müzik dinleme deneyimini en üst düzeye taşımak amacıyla bazı frekanslar vitaminli bazıları ise filtrelenmiş bir şekilde kulaklarımıza ulaşmaktadır. Hi-Fi sistemlerde de durum aynıdır. İşte bu yüzden örneğin subwoofer’ı olan bir ev sinema sistemiyle müzik yapmaya kalktığınızda basları olduğundan fazla duyacağınız için kayıttaki bas gitarın sesini kısmak veya diğer çalgıların ekolayzır ayarını yaparken bas frekansları gereğinden fazla kesmek zorunda kalacaksınız. Diğer yandan tamamladığınız bu kayıdı subwoofer’ı olmayan bir sistemde dinleyen bir kisi cılız, gövdeden yoksun, basları eksik bulacaktır. Benzer yanılsamaları orta ve tiz frekanslarda yaşayabilirsiniz. Bu sebeple mutlaka transparan bir şekilde, renk vermeyen referans hoparlörleri kullanmalısınız.

    REFERANS MONİTÖRLERİ
    Günümüzde büyük çoğunlukla ‘powered’ olarak üretilen referans hoparlörleri eskiden sürülmek için güç amplifikatörüne ihtiyaç duyuyorlardı. Halen bazı

    Adam A7 son dönemin popüler monitörlerinden…
    markalar ‘pasif’ monitör de üretiyorlar. Güç ünitelerini içinde barındıran aktif monitörlerin bazıları bi-amped oluyor. Yani tiz frekanslar için ayrı, bas frekanslar için ayrı birer güç devresi içeriyorlar. Çifte amplifikatörlü bu tasarımlar, farklı frekansların farklı dalga boylarına uygun olarak, uygun tepkime zamanlarında sesin üretilmesini sağladıkları için tek amplifikatörlü tasarımlara göre avantajlı.
    Benzer şekilde, belli bir frekansın altındaki sinyalleri üreten woofer ve aynı frekansın üstünü veren tweeter’dan oluşan iki hoparlörlü (iki yollu diye de geçer) sistemler yaygın olarak kullanılıyor. Referans monitörleri modelleri genellikle woofer’larının çapı ile anılıyor. Örneğin M-Audio BX5D2‘de 5 inçlik, Yamaha HS80‘de ise 8 inçlik woofer mevcut bulunuyor. Küçük odalarda ve ev stüdyolarında genellikle 5-8 inç aralığında, aynı zamanda ‘yakın alan’ olarak da nitelendirilen monitörler tercih edilirken. Profesyonel stüdyolarda ve Mastering tesislerinde Genelec, Adam, PMC gibi markaların daha büyük olan ve ‘uzak alan’ olarak da nitelendirilen monitörleri de kullanılmaktadır. Eğer 10m2 veya daha küçük bir odadaysanız daha sağlıklı bir duyum için 5-6 inçin üzerine çıkmayınız.
    Bazı referans mönitörlerinde kullanıldıkları odanın akustik özelliklerine veya yetersizliklerine uyum sağlayabilmek için filtreler ve anahtarlar bulunmaktadır. Mesela, popüler referans monitörlerinden olan Mackie HR824 mk2‘nin arka panelinde gerektiğinde alt frekansları 80 Hz ile sınırlayan bir filtre yer almaktadır. Akustik düzenleme açısından sorunları olan bir odada çalışıyorsanız bas frekansları kontrol altında tutmak için bu filtreyi devreye sokabilirsiniz. Ayrıca bir diğer seçici anahtar ile istenildiğinde 10 kHz ve üzerini 2 dB açmaya ya da kesmeye yarayan bir devre mevcuttur. Çıplak duvarlarla dolu, parlak bir sound’u olan bir odada çalışıyorsanız veya uzun saatler boyunca yüksek sesle çalışmaktan yorulduysanız filtreyi devreye sokup tiz frekansları azaltabilirsiniz. Pek çok marka, referans monitörlerinde bu ve benzeri gelişmiş özelliklere yer vermektedir. Her Türk insanının yapması gerektiği gibi siz de İngilizce öğrenme sorunsalını çözmüşseniz, satın almadan önce (maalesef Türkçe’si bulunmayan) kullanma kılavuzu inceleyerek tüm bu özellikler hakkında bir önbilgiye sahip olabilirsiniz.
    Referans monitörlerinizi başınızla bir eşkenar üçgen oluşturacak şekilde yerleştirmeyi, yüksekliğini tweeter’lar ise kulak hizasına gelecek şekilde ayarlamayı unutmayınız. Ve yakın gelecekte hazırlayacağım stüdyo kurulumunda akustik düzenleme ile ilgili yazımı sakın atlamayınız, bayinizden ısrarla isteyiniz!
    SUBWOOFER
    İnsan kulağının yapısı gereği, alt frekansları duyma yeteneğimiz orta ve üst frekanslara göre daha az gelişmiştir. Bununla ilgili Fletcher & Munson konulu bir internet araştırması yapmanızı tavsiye ederim.

    Seslendirme alanının lider markalarından JBL stüdyo monitör sistemlerinde de iddialı
    Bir hoparlörün woofer çapı büyüdükçe alt frekansları üretebilme kabiliyeti artıyor olsa da bazı durumlarda en alt (sub bas) frekansları duymak için bir subwoofer’a ihtiyaç duyarız. Özellikle de, bu en alt frekansların çok önemli olduğu hip-hop, rap gibi elektronik müziklerle uğraşıyorsanız… Tipik olarak 5-6 inçlik hoparlörlerin 80 Hz altını çok sağlıklı üretemeyeceği göz önüne alınırsasubwoofer‘la çalışmak bir seçenek olabilir. Yamaha, M-Audio ve diğer markaların küçük hoparlörleriyle birlikte takım olarak kullanmak üzere tasarladığı subwoofer’lar mevcuttur. Genellikle subwoofer’ın üzerinde yer alan bir kesim (crossover) anahtarı ile hangi frekansların subwoofer, hangilerinin uydular tarafından üretileceği belirlenmektedir. Duyu organımız 200 Hz’in altındaki frekansların hangi yönden geldiğini belirlemek konusunda pek becerikli olmadığından subwoofer yerleşimi normal referans monitörlerinin yerleşimindeki kadar kritik değildir.
    KULAKLIKLAR
    Müzik yapımında referans amaçlı kullanılabilecek kulaklıklarla, süper marketlerde dahi satılan ucuz multimedya kulaklıklarını sakın karıştırmayın. HiFi kulaklıkların havalı görünümlerine, fiyakalı ambalajlarına ve ucuz fiyatlarına aldanmayın. Referans kulaklıkların önde gelen markaları AKG, Beyer Dynamic, Sennheiser, Sony, Ultrasone gibi markalardır. Aynı referans hoparlörlerinde olduğu gibi sesi flat bir şekilde, şeffaf ve renklendirmeden verirler.

    Pek çok kişi evinde yüksek sesle çalışma imkanı olmadığı için referans hopörlerlerini kulaklık ile ikame etmeye çalışıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şu: Hoparlörlerle çalışırken sağ hoparlörden gelen sesin büyük bir kısmı sağ kulağımıza ulaşıyor olsa da sol kulağımıza da bir miktar sızıyor. Tersi de doğrudur yani sol hoparlörün yaydığı sesin az da olsa bir miktarı sağ kulağımıza ulaşmaktadır. Oysa kulaklıkla çalışırken her iki kulağımızın duyumu bir diğerinden %100 izole edilmiştir. Bu sebeple kulaklıkla yaptığımız panlamalar hoparlörle dinlendiğinde tam karşılığını bulmamaktadır. Yani kulaklıkla yaptığınız bir mikste %15 oranında sağa yatırdığınız bir enstruman hoparlörlerden dinlendiğinde sanki hiç panlanmamış gibi duyulabilir. Miksi esasen referans monitörleriyle yapmalı, kulaklıkları zaman zaman kontrol amacıyla kullanmalısınız. Efektlerin, ince edit işlemlerinin üzerinden bir defa da kulaklıkla geçmek hoparlörlerle duyamadığınız bazı detayları fark etmenizi sağlayacaktır.
    AKG K271 mkII kayıt ve miks için ideal bir kulaklık
    Sadece edit ve miks işlemleri değil kayıt sırasında da kulaklığa ihtiyacınız olacak. Mikrofon kullanarak yaptığınız kayıtlarda dinlemeyi hoparlörlerden değil kulaklıkla yapmalısınız. Aksi takdirde hoparlörlerden gelen altyapı mikrofona da kaçacaktır. Bu ise kayıdı kullanılamaz hale getirebilir. Kulaklıkların ‘açık’ ve ‘kapalı’ olanlarından bahsedilir. Kapalı kulaklıklar kafaya sıkı bir şekilde oturarak dışardan ses girişini ve dışarı ses kaçışını neredeyse sıfıra indirir. Özellikle davulcular kayıt sırasında kendilerini ve metronomu daha iyi duyabilmek için kapalı kualklıkları tercih ederler. Vic Firth SIH1 ya da Direct Sound Extreme Isolation piyasada bulabileceğiniz kapalı türden kulaklıklardır. Diğer yandan konfor açısından pek de rahat olmayan kapalı kulaklıklar yerine açık ya da yarı açık kulaklıkları tercih edebilirsiniz. Hassas kayıtlarda solist kulaklığından mikrofona kaçan sızmalar konusunda dikkatli olmak gerekir.
    Bora USLUSOY


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

yamaha adama 7, genelec tum muzikler icin olurmu, jbl one kolon, kolon hakkinda tavsiye keyfi muzik, akg k 141 studio kulaklık özellikleri, akg k 141 studio kulaklık özellikleri, hakkında her şeyi duymak istiyorum gitar kullabilin akorlar, 3 inç monitör kolon, jbl extreme, jbl kolon
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. mix master konusunda yardım edebılırmısınızmix master konusunda yardım edebılırmısınız

    cengiz kurtoglunun resmini öptüm parcasını okumaya calıstım.okudugum vokali muzıge gommek ıstıyorum. kendımce yapmaya calıstım goldwave ve adobe audıtıon programlarını kullanarak ama pek olmadı sesle muzik uyumu olmadı galiba.yapabılecek arkadas varsa cok sevınırim.dınlemenız ıcın yaptıgım calısmayı da paylasayım sızlere.. aydinfm_09@hotmail.com Zippyshare.com - orjınal.mp3 (vokal) Zippyshare.com - CENGIZ RESMINI OPTUM.mp3 (müzik)...
  2. gw8 style converter konusunda yardımgw8 style converter konusunda yardım

    roland gw8 kullanan değerli müzisyen arkadaşlar. style converter programı ne işe yarar, nasıl kullanacaz. Ben bize verilen cd deki programı kurdum ama çalıştıramadım. tam olarak ne işimize yarıyor ritmleri alete uygun halemi mi getiriyor.anlayamadım çözemedim. bilgisi olan arkadaslardan rica ediyorum bi anlatsa
  3. nn 19 konusunda yardım bekliyorumnn 19 konusunda yardım bekliyorum

    Arkadaşlar nn 19 u tam manasıyla kullabilen biri varmı benim sorunum açtığım refill leri keyzone a atayamamak nn 19 da bu çok zor yapabilen arkadaşların yardımlarını bekliyorum şimdiden çok teşekkürler
  4. Demo Konusunda YardımDemo Konusunda Yardım

    Merhaba arkadaşlar. Ben demolarımı daha önce Windows Movie Maker'da PC mikrofonu ile yapıyordum. Sonra normal mikrofon alınca MP3 Recorder programları ile okumaya çalıştım. Ondan da pek tatmin edici bir verim alamıyorum. Önereceğiniz bir program veya yöntem var mı? Bu arada demolarım pek yakında sizlerle...
  5. midi konusunda yardım istiyorummidi konusunda yardım istiyorum

    midi konusunda yardımlarınızı bekliyorm korg pa 55 kullanıyorum orjinal midi istiyorum korg klavyeciler yardım edebilir misiniz
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi