mrb arkadaşım..
öncelikle bi sürü gitar çeşidi var..klasik ve ya akustik bi gitardan bahsettiğini varsayarak cevap vereyim..
gitarın kaç yıllık öncelikle onu sorayım.. eğer gitarın ahşabı kurumamışsa bu cila ve vernik işlemi gitarın sesini bozar..ben yaptım ordan biliyorum..
gitarın en az 4-5 yıllık olması lazım..eğer öyleyse mesele yok.. gelelim nasıl yapacağınaa..

işlem sırası şööle olmalı :
1- gitarın üzerinde ne var ne yok sökeceksin.. buna kulaklar ,eşik vs dahil..
2- zımpara işlemi.. burda kullandığın zımpara çok önemli.. bi kaç çeşit zımparaya ihtiyacım olacak ve kesinlikle kuru uygulamalısın..zımparanın çeşidi olurmu deme var.
sırasıyla 400 lük zımpara (fazla bastırmadan ve az uygula..sadece mevcut cilayı sökmek için)..sonra 800lük..sonra 1000 ve ya 1200lik sımpara..bunları bastırarak uygula..kaymak gibi yüzey elde edersin.. en sonda da şu bulaşık süngerleri var ya..bi tarafı sarı bi tarafı yeşil..yeşil tarafıyla çok bastırmadan biraz ovustur kuru olarak..bu işlem verniğin daha iyi tutunmasını sağlar.. burda dikkat edeceğin konu : gitarın klavyesine sakın zımpara sürme..belki üstündeki mevcut cilayı almak için biraz 1000lik ya da 1200lük uygulayabilirsin ama o da çok az olsun..o işin geri dönüşü yok çünkü..
işin bitince de önce kuru bi bezle sonra çooook az nemli bi bezle sil..ve garanti olsun diye de 24 saat falan kuru bi ortamda beklet..sakın güneşe falan koyma
3- vernik..
burda seçeceğin vernik çok önemli..çünkü bi sürü vernik çeşidi var. yanlış seçim kötü sonuç verir..özellikle 2-3 ay sonra matlaşma ve ya kabuk şeklinde dökülme gibi..uygulanışı da çok titizlik ister.
sertleştirici miktarı tiner miktarı vs..
bunlardan dolayı ya bi mobilya atölyesinden ya da bi kaporta boyacısından tavsiye iste..hatta hiç karışma direkt ver-yapsınlar..çünkü onlar tabancayla atarlar verniği, pürüzsüz olur..doğruuygularlar..sonuç süper olur..tavsiye ederim..

bu arada gitarın üstüne desen falan yapacaksan kağıttan bi şablon hazırla..düzgün olsun ama..bi röntgen filmi üstüne bunu uhu gibi bişeyle (prit daha iyi sonuç verir) yapıştır ve istediğin deseni bundan kesip çıkar..kenarları düzgün olur ve uygulaması da rahattır. bunu yaptıktan sonra verniği atarsan tadından yenmez

kolay gelsin..