Doğru Micrafon Seçimi ...

Mikrofonlar içinde Doğru Micrafon Seçimi ... konusu, Herhangi bir sesi kaydetmek için mikrafona ihtiyaç duyarız.Tüm mikrafonların işleyiş biçimi aynıdırHepsinin, hava basıncına uygun değişiklikleri yanıtlayan diyaframı / diyaframları veya şeritleri vardır.Örnek vermek gerekirse insan kulağının duymayı sağlarken kulaak ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 9 sonuçtan 1 ile 9 arası mesajlar gösteriliyor.

Konu: Doğru Micrafon Seçimi ...


  1. #1
    beatmach - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    beatmach isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Doğru Micrafon Seçimi ...

    Sponsorlu Bağlantılar


    Herhangi bir sesi kaydetmek için mikrafona ihtiyaç duyarız.Tüm mikrafonların işleyiş biçimi aynıdırHepsinin, hava basıncına uygun değişiklikleri yanıtlayan diyaframı / diyaframları veya şeritleri vardır.Örnek vermek gerekirse insan kulağının duymayı sağlarken kulaak zarının işleyiş biçimi gibi.Diyaframın bir yönde hareket etmesi veya şeridin pozitif onun zıttı yönünde hareket etmesi negatiftir.Mikrafonlar 3 şekilde ayrılır. Dinamic,condenser,şeritli.

    Dinamik Mikrofonlar

    Dinamik kelimesi, değiştirmek ya da hareket ettirmekten geliyor. Küçük bir bobin, sabit mıknatısın etki alanında bulunur. Mikrofona bir ses geldiğinde diyafram titreşir ve benzer şekilde dışarıya ses dalgası verir. Bobinde elektrik sinyalleri üretilir. Buna paralel olarak diyafram titreşimlerinin hareket değişimleri gözlemlenir. İşte analog ses denilen olay da budur. Hava basıncından dolayı ses dalgaları oluşur, bunlar bobinde elektriksel sinyallere dönüşür. Bobin manyetik alanda hareket ettiğinde de diyaframın analog hareket mekanizması meydana gelir. İşte bu titreşimlerin elektrik enerjisine çevriliş yöntemi, Mikrofon türlerinin farklı isimler almasına neden olmaktadır. Bobin ve sabit mıknatıs sistemi, dinamik mikrofonlarda bulunur.

    Şeritli mikrafonlar


    Şeritli mikrofonlarda, manyetik alanda askıda duran metalden yapılmış bir şerit bulunur. O titrediğinde, değişken elektrik sinyalleri üretilir. Çoğu şeritli Mikrofon '8 figürlü' patern olarak bilinirler. Yani mikrofonun hem önünden hem arkasından gelen sesleri alabilirler. Patern, ses alma şekli anl***** gelmektedir. Şeritli mikrofonların empedansı düşük ve kaliteleri yüksektir.

    Kondenser Mikrofonlar

    Kondenser mikrofonlar, kapasitif mikrofonlar olarak da bilinir. Diyafram, kapasitörün levhalarından birini yönlendirir ve titreşimler, tabakalar arasındaki değiken mesafeleri meydana getirir. Bu değişimler iki tip yöntemden biriyle değişken elektrik sinyallerine çevrilir. DC (doğru akım) öngerilimi; en çok kullanılan yöntemdir. Bir de RF öngerilimi yöntemi vardır. Bu yöntem genellikle Sennheiser markalı mikrofonlarda kullanılır. Bu yöntem, nemli ortamlarda da başarıyla çalışabilir. Buğulanma yaşanabilecek çevre şartlarında tercih edilebilecek tek tiptir.
    Modelleri en iyi karşılaştırabilmeniz için bilmeniz gerkeen bazı önemli noktalar var.

    • Frekans cevabı size mikrofonun yakalayabileceği frekans aralıklarını anlatır. Fakat ne kadar iyi frekans yakalayabileceğini değil! Bu yüzden frekans cevap grafiğine bakmalısınız. Grafik size mikrofonun farklı frekans ve seviyelerde nasıl çıkış vereceğini gösterir.
    • Self-noise (Eşdeğer gürültü düzeyi olarak da bilinir.) Mikrofon tarafından arkaplanda kendiliğinden üretilen seslerin ölçüsüdür. Bu kayıt yaparken çok düşük olmalıdır. Ancak çok düşük sesleri de kaydetmek istiyorsanız self-noise oranını yüksek tercih etmelisiniz. Belli ki, düşük self-noise rakamı daha iyi demektir. Bu rakam genellikle dB(A) desibel ölçü biriminden verilir. Örneğin insan kulağının duyabileceği en düşük ses: 15 dB (A) SPL. SPL, 'Ses Basınç Seviyesi'nin kısaltılmışıdır. A harfi ise A-weighting yani aslında düşük seviyeli gürültülerin beyinde algılanma miktarına göre hazırlanmış bir ağırlıklandırma yöntemini ifade etmektedir. Sessiz bir mikrofon 20 dB (A) SPL'dir.
    • “Total harmonic distortion” ifadesi, sesin kaynaktan alındığı andan kulağa gidene kadarki kaybını ifade eder. Bu yüzdelik oranın düşük olmasına dikkat edilmelidir. Genellikle mikrofonun maksimum ses basınç seviyesi ile birlikte verilir. Bu maksimum ses basınç seviyesinin yüksek olması ise daha iyi demektir. Örnek: 142 dB SPL'de % 0.5
    • Bir mikrofonun dinamik aralığı, SPL tavan ve taban değerleri arasındaki arasındaki farktır. Pratikte dinamik aralık, mikrofonun üstesinden gelebileceği ses seviyelerinin aralığıdır. İnsan kulağı ancak 0 ile 120 dB arasındaki ses seviyelerini duyabilir.
    • Mikrofonlar, empedans adı verilen, ohm birimli (Ω) elektriksel karakteristiklere sahiptirler. 600 Ω altı, düşük empedans sayılır. 600 Ω ile 10 Ω arası, orta empedans, 10 Ω altı ise yüksek empedanstır. En iyi sonuç için mikrofonun çıkış empedansının, mikser ya da ses kartınızın ön yükseltecinin (preamplifier) giriş empedansıyla eşit olması gerekmektedir.
    • Hassaslık, mikrofonun akustik basınçları çıkış voltajına ne kadar iyi çevirdiğidir. Bu değer 1V / Pa birimi ile verilir. 1 Pa (Pascal) değerinde ses basıncı uyguladığınızda o, mikrofondan milivolt cinsinden değerlerle geri gelir. Çıkış voltajının daha eski bir metodu ise negatif değerlikli dB'nin 1 Volt / Pa birimi ile ele alınmasıdır. Çünkü mikrofonlar daima 1 Volt'tan daha az çıkış verirler. Tipik değerler -60dB ile -70dB arasıdır. Eğer mikrofonun çıkışı eski şeritli modellerde olduğu gibi çok düşükse bir preamplifier'e ihtiyacınız var demektir. Bu, mixer ya da ses kartınıza sesin daha güçlü verilmesini sağlayacaktır. Ancak yeni model mikrofonlarda buna ihtiyaç yoktur.

    Polar Pattern'ler

    Polar pattern, daha önce de belirttiğimiz gibi mikrofonun ses alış yönüdür. Bunlar geometrik şekillerle açıklanırlar. Mikrofonu kullanacağınız ortamın özelliğine göre uygun pattern'li olanı seçmelisiniz.
    Çokyönlü mikrofonlar, adından da anlaşılacağı gibi her yönden gelen sesleri alabilirler.
    Kardioit (kalp şekilli) mikrofonlar, kenarlardan ve arkadan gelen sesleri engellerlerler. Sabit bir noktaya konumlandırılmış ses kaynağı (insan ya da çalgı aleti) için avantajlıdırlar.
    Hiper kardoitler de benzer şekildedir, ama daha dar bir alan için kullanılırlar. Daha etkili ses alımı ve canlı performanslarda daha az yankısı için tercih edilirler.
    Diğer bir tür de “8 figürlü” diye de bilinen çift yönlülerdir. Kenarlar hariç, ön ve arka kısımdan gelen sesleri alırlar.

    Mikrofon almadan önce şunları kontrol edin:

    • Frekans cevap eğrisi düz mü yoksa daha mı doğal? Bu seçim tamamen sizin vokal tarzınıza bağlıdır.
    • Polar yapısı: İhtiyacınız olanı belirleyin.
    • Hassaslığı kontrol edin: Preamp'a ihtiyacınız olacak mı olmayacak mı?
    • Empedansı kontrol edin: Preamp'ın arabirimi ile uyumlu mu?
    • Dinamik alanı ve self-noise rakamlarını kontrol edin: En yumuşak ve en güçlü sesleri sorunsuz kaydedebilecek mi?

  2. #2
    sibiryali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sibiryali isimli Üye şimdilik offline konumundadır Stüdyo Bilgisi Kategori Yöneticisi

    Standart Cevap: Doğru Micrafon Seçimi ...

    Teşekkürler arkadaşım güzel yazı olmuş.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    www.akustikkopek.com

    Son miks yapım projemiz http://www.keyfimuzik.net/proje-geli...z-k-mahli.html

  3. #3
    ranqone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ranqone isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Doğru Micrafon Seçimi ...

    vokal tarzı derken rock pop rap gibi mi yoksa insandan insana değişen vokal tarzımı? tam olarak anlayamadım bir de eğer rock pop vb. gibiyse birazda onlardan bahsedermisiniz mesela pop ta grafik nasıl olmalıdır felan.. inşallah kendimi doğru ifade etmişimdir yanlışım varsa affola ve düzeltilirse sevinirim

    Saygılar...

  4. #4
    shasea35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    shasea35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Doğru Micrafon Seçimi ...

    çok güzel bir paylaşım teşekkürler

  5. #5
    myraz25 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    myraz25 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Doğru Micrafon Seçimi ...

    ben çift kardioid mic. dan yanayım.vokal kaydı onlarsız olmaz.tabi prof. bir çalışma yapacaksak..

  6. #6
    sibiryali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sibiryali isimli Üye şimdilik offline konumundadır Stüdyo Bilgisi Kategori Yöneticisi

    Standart Cevap: Doğru Micrafon Seçimi ...

    Çift mikrofon kullanacaksınız,ikiz mikrofon kullanmak gerekiyor,yani fabrikada arka arkaya üretilmiş iki mikrofon olmalı(zaten çift satılan mikrofonlar o şekilr satılır).Bunu anlamak için seri numarasına bakmamız lazım,seri numaraları peşpeşe olmalı(seri no:1223 ve seri no:1224 gibi),yoksa normalde aynı marka ve hatta aynı model mikrofonların frekans tepkisi farklı oluyor.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    www.akustikkopek.com

    Son miks yapım projemiz http://www.keyfimuzik.net/proje-geli...z-k-mahli.html

  7. #7
    ArazMc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ArazMc isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Doğru Micrafon Seçimi ...

    bu şeritli mikrofona condenser mic arasındaki fark ne beyler yani hangisi daha iyi ses kaydı alıyor yardımcı olursanız sevinirim..... Şimdden teşekkrlerr....

  8. #8
    hakikat1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    hakikat1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Doğru Micrafon Seçimi ...

    güzel paylaşım

  9. #9
    beatmach - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    beatmach isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Doğru Micrafon Seçimi ...

    Şeritli (Ribbon) mikrafonlar dinamik mikrafonlar gibi sabit mıknatısın magnetik alan etkisinden yararlanır.Bir sabit mıknatısın iki kutbu arasına bir alüminyum (Al) şerit yerleştirilerek iki ucundan çıkış alınmıştır.Ses bobini ile ileri-geri titreşen Alüminyum şeridin magnetik alan çizgilerini kesmesi sonucu iki ucu arasında bir AC gerilim oluşmaktadır.Yanlız şerit mikrafonlar cok hassas yapıdadır yani acık hava da kullanılmaması kullanırken ise rasmadan dikkatli kullanılması gerekir.Güzel yanı hassas olduğu için düşük frekanslı sesleri rahatca alabilmektedir bu yüzden müzik kayıtlarında rahatlıkla kullanabilir.Condenser mikrafon ise aralarında bir dielektrik levha bulunan biri sabit diğeri hareketli iki iletken levha vardır, bu üç eleman bir kondansatör oluştururlar. Ses dalgalarının çarpmasıyla hareket eden hareketli levha bu kondansatörün kapasitesinin değişmesine sebep olur. Eğer bu kondansatörün uçları arasına bir voltaj uygulanırsa bu voltajın akımında kapasite değişmeleri doğrultusunda dalgalanmalar olacağından bu bilgi değerlendirilerek titreşimler ses sinyaline çevirilir. Yapısından anlaşılacağı gibi Condenser mikrofonlar harici bir çalışma voltajı olmadan sesi elektrik sinyaline çeviremezler. Bu voltaja Phantom Power (Gizli Güç) denir, endüstri standardı +48 Volttur ancak daha farklı voltajlarla çalışan modeller de vardır (mesela dış mekân çekimlerinde kullanılmak üzere tasarlandıkları için bir ya da iki kalem pil ile çalışan modeller gibi). Bu voltaj profesyonel kayıt sistemlerinde mikrofonun bağlandığı mikrofon preamplisinden sağlanır.


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

doğru mikrofon seçimi, condenser microphone seçimi, kondenser seçimi, mikrofon cikis empedansi nedir, condenser mikrofon seçimi, mikrofon empedans seçimi, condenser mikrofon farkı, condenser mikrofon frekans cevabı nasıl olmalı, ribbon condenser mikrofon farkı, ribbon mu condenser mikrofon mu, kondenser mikrafonda çıkış empedansı nedir, ribbon mu iyi condenser mi, ribbon ve condenser mikrofon farkı, ribbon ve condenser arasındaki fark, mikrofon seçimi empedans
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Satılık behringer b2 pro micrafonSatılık behringer b2 pro micrafon

    Micrafon temizdir sıkıntısı yoktur ihtiyaç fazlası olduğu için satıyorum. Fiyat: 300 tl iletişim: 0531 331 51 21
  2. ups seçimiups seçimi

    iyi günler arkadaşlar asagıdaki ups i almayı planliyorum kullanan varmı tavsiye eden varmı acaba? VATAN COMPUTER - TUNCMATIK - LITE 650VA LINE INTERACTIVE UPS - KGK ve Regülatörler kullanım seklini de bilmiyorum açıkcası . butun kulandıgım cihazlar 6 lı prizde o da direk duvardakı prize baglı ,şimdi bu altılı prizi duvardakı prize takmak yerine ups e takıcam ups i de duvardaki prize takıcam dogru mu duşunuyorum? elektrikler kesildiginde...
  3. Doğru kaynak, doğru bilgi...Doğru kaynak, doğru bilgi...

    Başlıkta yeterince açıkladığımı savunarak direkt linkleri veriyorum... :) Clips aus Staffel 1 - YouTube
  4. Bende SamSon Co3 Micrafon var Yardım lütfenBende SamSon Co3 Micrafon var Yardım lütfen

    eed arkadaslar baslıkta dedigim gibi bir yerden sıfır mic geldi bana onu bilgisayara nasıl baglıyabilirim kablosuda ayrıl satılıomus pc normal bildigimiz ses kartı var Lütfen Yardım edermisiniz... ucuza nasıl yapabilirim
  5. samson co3 micrafon varda ses kartım normal pc ses kartı onu nasıl baglıya bilirim?samson co3 micrafon varda ses kartım normal pc ses kartı onu nasıl baglıya bilirim?

    bende samson co3 micrafon varda Arkadaslar kablosu ayrı alınıomus kablosunu yarın alıcam.. ama benim ses kartım normal pc ses kartı onu nasıl baglıya bilirim yada en ucuz nasıl baglıyabilirim...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi