Kompresör





Basit anlatımına değinirsek otomatik volüm kontrolü sağlayan bir cihazdır.
Kompresör üzerindeki parametreler ve ne işe yaradıklarına bakalım.

Threshold:Türkçe karşılığı eşiktir.Kompresörün devreye girdiği sinyal seviyesini belirler.
db üzerinden ifade edilir.Trheshold'u -5 dB ayarladığımızı varsayalım ayarladığımız seviye altındaki sinyalde kompresör devreye girmeyecektir.Ancak sinyal seviyesi -5 dB'nin üstüne çıktığında kompresör devreye girecektir.

Ratio:Oran anl***** gelir.Threshold seviyesinden sonra,çıkış sinyalinin dB olara giriş sinyaline göre ne kadar değişeceğini kontrol eder.

Attack Time:Milisaniye olarak adlandırılır.Sinyal seviyesi threshold seviyesine geçtiğinde kompresörün hangi sürede devreğe gireceğini belirler.Dikkat edilmesi gereken çok kısa attack time sürelerinin bozulmaya yol açtığıdır.1 ms insan kulağı tarafından algılanmadığı için 0.1 ms ve 1 ms arasında fark yoktur.

Release Time:Milisaniye (ms) olarak ifade edilir.Sinyal seviyesi threshold seviyesinin altına düştüğünde kompresörün nekadar sürede normal seviyesine döneceğini belirler.
Bundada çok kısa release süreleri tercih edilmemelidir.

Knee:Threshold seviyesinde kompresörün nasıl hareket edeceğini belirler.Yumuşak veya sert.

Make-Up Gain:dB olarak ifade edilir.Telefi etmek anlamındadır.Kompresör düşük threshold seviyelerinde yüksek oranlarda çalıştığı zaman çıkış sinyali oldukça düşer.
bunu telefi etmek için kullanılır.

Gain Reduction Meter:Bu gösterge kompresörün kaç dB reduction(azaltma) uyguladığını gösterir.

Birde MultiBand kompresörler vardır onlara daha sonra değiniriz.