Merhabalar sayın " iladiyes";

Bu işin başlangıç noktası karar vermektir. Siz bu işi yapmaya karar verdiğiniz an başlamış sayılırsınız. Diğer yandan aranjörlük ve tonmaisterlik işlerini yapabilmek için iki temel gereksinime ihtiyaç duyulur. Bunlardan birincisi nota ve müzik bilgisi, diğeri ise güçlü işitme algısıdır. Öncelikle size tavsiyem müzik kulağınızın ne derecede algı yeteneğine sahip olduğunu tespit edin. Örneğin en sade olanlarından en kalabalık ve karmaşık olanlarına dek sayısız müzik dinleyin ve size karıştırılmış olarak verilen bu müzikleri beyninizde ayrıştırmaya çalışın. Örneğin bir film müziklerinde (özellikle London Symphony Orchestra tarafından çalınmış ve yabancı filmlere Soundtrack amaçlı hazırlanmış olan oldukça kalabalık bir orkestrada) bulunan onlarca hatta yüzlerce çalgı aletlerinin içerisinden birini seçerek, sadece onu dinlemeye, çaldığı ezgileri duymaya çalışın. (Belki de bir kulaklıkla) Müziği dinlemeniz esnasında duyduğunuz ezgileri ağzınızla taklit edip sesinizi kaydedin. Daha sonra kendinizi dinlediğinizde ne denli başarılı olup olmadığınızın kontrolünü sağlayın. Unutmayın ki iyi bir müzik kulağınız yok ise alacağınız eğitmler teorik bilgi olarak kalacaktır. Pratikteki uygulamalar sizin işitsel algınızla doğrudan ilgilidir.

İşin bu kısmından sonra (aranjörlük mesleğine ilişkin) ilk aşamada çok iyi bir ritim olgusuna, bir sonraki aşamada ise (nota, akor, karar sesi, harmonik uyum vb.) çeşitli müzik (notasyon) tenkiği bilgilerine sahip olmak üzere üniversite/konservatuar düzeyinde (ya da eşdeğer özel) eğitimler alın. Eğitim almış olmanız da ne yazık ki tam anlamıyla aranjör oldum cümlesini kurmanıza yetmeyecektir. "İyi bir" den önce, aranjör olabilmek için aranje etme, kurgulama konusunda deneyim kazanmak üzere, bol bol altyapı hazırlama egzersizleri yapmalısınız. Zaman içerisinde daha iyiye gittiğini göreceksiniz. Müzik aranje etme işini bir film setinde sahneyi ve oyuncuların sahnedeki konumlarını, konuşma/sahnede yer alma sıralarını, kısacası filmin yönetmenliğini yapma işine benzetebilirsiniz. Keza müzikte de yönetmenlik/direktörlük vardır. Sahneniz işitseldir. Filminizin metrajı parçanızın süresi, oyuncular aranjenizde kullandığınız enstrümanlardır. Oyuncuların ne zaman kardaja gireceği ve kiminle ne konuşacağı da hangi enstrümanın ne zaman duyulacağı ve hangi tonda hangi ezgiyi icra edeceğidir.

Tonmaisterlik ise yukarıda bahsettiğimden çok daha fazla emek, zaman ve para isteyen bir iştir. Çünkü iyi bir tonmaister olmak için iyi bir kulağa sahip olmak zorunlu fakat yeterli değildir. Öncelikle temel fizik kitaplarından, çeşitli makale ve internette yayınlanmış olan dokümanlardan faydalanarak, temel fizik bilgisi edinmelisiniz. Bu işin temelinde dalga kuramı ve dalga yayınımı yatar. Dalga kuramı konusu (herhangi bir fiziksel dalganın sahip olduğu temel özellikler, fiziksel bir dalganın ses dalgası olarak ifade edilmesi için hangi ayırt edici özelliklere sahip olması gerektiği, fiziksel bir ses dalgasının üretilebilmesi ya da yayılabilmesi için ne gibi bir ortama gereksinim duyulduğu vb. gibi) çeşitli bilgileri içeren kapsamlı bir konu olmakla birlikte, miksajı iyi yapılmış bir ses kaydının, doğadaki fiziksel dalgaları iyi bir şekilde taklit ettiği söylenebilir. Bir tonmaister kendisine "Şu anda duyduğum ses hoparlörlerden değil de doğal ortamlarda oluşup kulaklarıma gelseydi acaba nasıl duyardım?" sorusunu sormalıdır.

Sizin de gördüğünüz üzere teferruatlar fazla, zaman dar. Burada işin yapılması esnasında kullanılacak olan teknik teçhizatlardan bahsetmedim bile. İşin bir de elektronik ve bilgisayar bilgisi kısmı var. Teorik fizik bilgilerini pratiğe dökmek için, ekipmanlar üzerinde sunulan çeşitli değiştirge ve parametrelerin hangi görevi üstlendiğini bilmelisiniz. Projesi üzerinde çalıştığınız ses kaydına hangi etkiyi yaratmanız gerektiğine karar verirken, işitme algınıza ve fizik bilgilerinize, ilgili etkileri yaratabilmek içinse hangi donanım ve/veya yazılımları, hangi ölçüde, ne tür bir teknikle kullanacağınıza karar verirken de teknik ekipman ve teknoloji bilgilerinize müracaat edeceksiniz...

Biraz uzun oldu ancak, bunlar yapının temelini teşkil eden ana kavramlar.

Bu işle lgileniyor olmanıza son derece sempati duyduğumu belirtir, gözlerinizden öperim.
Selamlar...