Arkadaşlar öncelikle merhaba.

Kullandığım program cubase 5 ki bunun pek bir önemi olduğunu düşünmeyecek hale geldim son zamanlarda kullanılan effectlerin nitelikleri haricinde.
Şimdi ; mix şudur şu şekilde yapılır ve benzeri kurulan her cümle esasen yanlıştır. Mesela ben kayıttan sonra şöyle bi dinliyorum neye ihtiyacı var bu sesin diye ki genelde ekolayzer gereksinimim oluyor bunun için extra vst plugin vs. şeylere ihtiyacımız yok. Vokalim daim boğuk bir tnda oluyor bunun sebebi tamamen Mikrofon diye düşünüyorum pekte umrumda değil çünkü iyi bir ekolayzer ayarı herşeyi yoluna sokuyor.

Nedir bu ekolayzer ayarı ?

Öyle şu khz bu hz falan filan diye diyaloglarla anlatmayacağım çünkü zamanında bende hiç anlamıyordum hala anlamadığım terimler var yok değil.
Şimdi eğer ses boğuksa ekolayzer ın solunda bulunan kısımların ( low ) yeteri miktarda kısılması gerek bunu bilelim . Ve canlılık vermek adına sağ kısımlarında (high) dikkatli bir biçimde yükseltilmesi gerekiyor.

Ekolayzer ile işim bitti.

E ses aynı değil bir kelime yüksek birisi alçak bunun nasıl düzeltirim ?

Kompresör kullanarak bu sorundan kurtulabiliriz kompresörü benim kullanım amacım bu ve sese dolgunluk verdiğini düşünüyorum yanlış olabilir tabi %100 doğru demiyorum böyle bir hakkım yok.
Ayarlarını kurcalayarak kompresör kullanımını öğrenebiliriz bu kolay kullanımı olan bir araçtır öyle şaşalı anlatmaya gerek duymuyorum.

Gelelim effecktlere Ben her şarkımda her mix imde reverb kullanmaktan mutluluk duyuyorum ve bu reverb ü kullanmayı bilmek gerek cubase in kendi reverbleri beni oldukca tatmin ediyor. reverbü fx channel olarak açıp vokallere send olarak veriyorum reverb ayarlarına gelince pre olayını pek sevmiyorum reverb vokalle aynı anda başlamalı bence. reverb zamanını 1.50 sn gibi bir zaman aralığında tutuyorum reverb arayüzünde mix %100 pozisyonda duruyor buda önemli bir ayrıntı.

En son çıkış kanalına multiband kompresör verip çok dikkatli bir şekilde ayarlayıp miximi bitiriyorum...

Yanlışım olduysa affola arkadaşlar benim kullandığım mix bu bunu daha abartabiliriz choruslar flangerlar vb aletler ile buda sizin seçiminiz ama mix bu şekilde yapılır illa böyle yapacaksınız falan demiyorum diyemem hakkım yok kulağınız neyi nasıl duymak istiyorsa onu öyle yapın